Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: SwinSID - nie działa prawidłowo.  (Przeczytany 1141 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

remek1983

• Gość
SwinSID - nie działa prawidłowo.
« dnia: 21 Marca 2013, 14:41 »
Wczoraj zmontowałem SwinSID na AT8515 16PU. Niestety zamiast dźwięku emulatora mam z głośników wydobywają się "krzaki". Ponadto po uruchomieniu C64 mam wyciszające się brzęczenie/buczenie. Po czym na chwilę jedna z diód gaśnie.
Całość widoczna na filmie:
http://www.youtube.com/watch?v=IHZqpCkBBpE

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marca 2013, 17:01 »
napisz do Swinkersa on mówi po polsku.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Marca 2013, 15:37 »
jak uruchamiasz komputer to slychac taki charakterystyczny krotki "dzwonek" ?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

remek1983

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Marca 2013, 17:33 »
Raf:
jak uruchamiasz komputer to slychac taki charakterystyczny krotki "dzwonek" ?

Tak to można nazwać. Trwa kilka sekund i "dzwoni" tonem niskim wyciszając się. Po wyciszeniu dioda podłączona do 35 nóżki ATmega8515 gaśnie na kilka sekund, po czym znów się zapala. Jest to też widoczne na filmie, do którego podałem link.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Marca 2013, 17:36 »
on ma trwac krotka chwile i jest dosc wysoki jesli chodzi o ton, sprawdz czy an pewno masz wlasciwa czestotliwosc kwarcu oraz odpowiednio ustawione dzielniki na fusebitach w AVR. Niski ton trwajacy dlugo sugeruje zbyt niska czestotliwosc taktowania AVRa.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

remek1983

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Marca 2013, 18:34 »
Raf:
sprawdz czy an pewno masz wlasciwa czestotliwosc kwarcu

Mam 24MHz, jak na schemacie. :/ Całość sprawdzałem na dwóch C64 podmieniając 8580. Wszystkie elementy są nowe zakupione w TME z wyjątkiem też nowego TDA1543 zakupionego w ATNELu.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Marca 2013, 19:21 »
a fuse bity?

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Marca 2013, 01:05 »
Hej, czemu nie robisz na atmedze 88.
Nie prościej ? A efekt ten sam.

remek1983

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Marca 2013, 14:18 »
Raf:
a fuse bity?

Przyznam się, że nie ustawiałem tego. Dopiero jak mi napisałeś
Raf:
odpowiednio ustawione dzielniki na fusebitach w AVR

to tym się zainteresowałem. To jest pierwszy procesor, którego używam w jakimkolwiek "wyprodukowanym" przez siebie układzie.
StaryMarabut:
czemu nie robisz na atmedze 88.

Kilka lat temu kupiłem programator FunProg z Epsilona do kart stosowanych m.in. w dekoderach cyfrowych. On posiada również gniazdo dla ATmega8515 w obudowie DIL40. Niestety w specyfikacji nie pisze, że programator obsługuje ATmega88, więc wybór procesora, który mi zaproponowałeś to dla mnie większy koszt, bo musiałbym zaopatrzyć się w dodatkowy programator i to na jedno programowanie. Ten programator, który używałem do SwinSIDa ostatnio był użyty w 2005 roku. Moja "księgowa" nie pozwala mi na wydatki, które będą tylko zdobiły mój "warsztacik". \"\"

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Marca 2013, 17:18 »
Nie wiem jakiego używasz programu, jeśli ma na liście programowanych układów Atmega88 to zrób adapter na Atmega88 lub wyprowadź sygnały z programotora (wpisz na googlach programator ISP).

remek1983

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Marca 2013, 18:00 »
elwer:
Nie wiem jakiego używasz programu, jeśli ma na liście programowanych układów Atmega88 to zrób adapter na Atmega88 lub wyprowadź sygnały z programotora (wpisz na googlach programator ISP).

Program, który używam to I2c Prog. v1.5 ATMega8515.
Udało mi się już przetaktować procesor na 24MHz, ale nadal mam zniekształcenia, "urwania" tonów, "pipczenia".
http://www.youtube.com/watch?v=V9Fnkmh7l-I

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Marca 2013, 23:59 »
Nie wiem co to, ale idzie ku lepszemu - masz postęp \"\"
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

remek1983

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Marca 2013, 11:08 »
A nie będzie to czasem kwestia zasilania? Zasilanie dla 6581 ma być 12,6V, a dla 8580 9,6V. SwinSID na ATMega8515 emuluje bardziej 6581 czy 8580. Czy na płycie C64E powinien być rezystor w R8 1kOhm? W płycie oryginalnie był 8580, a z tego co mi wiadomo, to jak nie ma tego rezystora i wsadzi się 6581, to też będą zniekształcenia. Kondensatory C70, C71, C80, C81 też mają znaczenie?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Marca 2013, 14:44 »
remek1983
SID to układ analogowy, SwinSid to układ cyfrowy.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

remek1983

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Marca 2013, 15:39 »
Kisiel:
SID to układ analogowy, SwinSid to układ cyfrowy.

Czyli mogę w podmieniać niezależnie od tego czy płyta dostosowana jest do 6581 czy do 8580 bez konieczności jakichkolwiek zmian na płycie czy też zasilania?
A jakie fuse bity powinny być ustawione prawidłowo? Obecnie mam boot size na 128 w External XTAL na 65ms i zaznaczone CLK Rail-Rail - w ten sposób uzyskałem 24MHz narzucone przez kwarc podłączony do pinów XTAL w procesorze. Dalej niestety nie wiem co i jak. \"\"
I jeszcze pytanko. Czy "szum" na SwinSID da się odtworzyć?