Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Współpraca z RetroAmi  (Przeczytany 2199 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hsimpson

• Level 6
Współpraca z RetroAmi
« dnia: 30 Grudnia 2012, 12:48 »
Napisałem w innym wątku o nowym sklepie ze sprzętem do Amigi. Napisałem do właściciela z pytaniem czy zamierza rozszerzyć ofertę na całą rodzinę Commodore. Odpowiedział, że w przyszłości ma taki zamiar i prosi o pomoc w wyborze sprzętu, który mógłby zainteresować polskich miłośników Commodore. Myślę, że byłby też zainteresowany sprzętem tworzonym przez społeczność c64power.

Mój mail:

Witam

Czy zastanawialiście się Państwo nad rozszerzeniem w przyszłości oferty o produkty związane ze starszą rodziną Amigi, rodziną 8-bitową, C64/128/+4/16?
Żeby można było w waszym sklepie kupić/zamówić sprzęt, np z oferty Vesalia Computer online (http://www.vesalia.de/r0e_commodore.htm), RETRO Innovations (http://store.go4retro.com/), Individual Computers (http://icomp.de/home/indexe.htm), The IDE64 (http://ide64.org/), czy 1541 Ultimate (http://www.1541ultimate.net/).
Bylibyście pionierami na naszym rynku i uważam, że nasi lokalni (krajowi) twórcy rozszerzeń do Commodore pewnie chętnie podjęliby współpracę.

Pozdrawiam

Mail z odpowiedzią:

Drogi kliencie,

Witam i dziękuję za zainteresowanie naszym sklepem oraz przesłanymi linkami. Zasadniczo miałem zamiar zajmować się jedynie Amigą, ale myślę, że poszerzenie oferty w kierunku ogólnie rozumianego komputerowego retro będzie systematycznie postępowało. Niestety w tej chwili zainwestowałem spore środki w towar do Amigi i muszę poczekać na sprzedaż, aby móc zakupić kolejne podzespoły.

Jeżeli to możliwe proszę o wskazanie sprzętu, który jest najchętniej kupowany lub, na który jest duże zapotrzebowanie - nie chciałbym przy zamówieniu wpakować się w sprzęt, którym się nikt nie interesuje.

Pozdrowienia,
Daniel Dundelski

Co sądzicie o tym pomyśle i współpracy ze sklepem? Co można polecić Panu Danielowi?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Współpraca z RetroAmi
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Grudnia 2012, 14:44 »
Idea sprzedaży bez zysku ?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline hsimpson

• Level 6
Współpraca z RetroAmi
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Grudnia 2012, 14:55 »
Kisiel:
Idea sprzedaży bez zysku ?

Dlaczego bez zysku? Raczej dodatkowe miejsce, gdzie można zareklamować i sprzedać dobry hardware do Komcia.

Offline Kisiel

• Level 7
Współpraca z RetroAmi
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Grudnia 2012, 16:01 »
Bez zysku bo jak cena będzie wyższa o np. 30%  od sklepowej na zachodzie to kto to kupi?
Dla takiego Loharka czy Zaxona to kolejna gęba do wyżywienia, a o klienta jak dbasz to go więcej masz... słabo to widzę.

PS. Zresztą może się wypowie Stary Marabut dla mnie on jest tutaj hurtownikiem SD2IEC.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Współpraca z RetroAmi
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Grudnia 2012, 16:07 »
dziwi nie czemu nie zainteresowal Cie bardziej market na c64power, wystarczy ktokolwiek z dzialnoscia gospodarcza aby ruszyc ten temat. Przy maloseryjnej produkcji logicznym jest ze bardziej sie oplaca sprzedawac bezposrednio, moim zdaiem pomysl nietrafiony. Ponadto wiekszosc userow c64 to malo wymagajacy gracze ktorym wystarczy c64 + sd2iec, ew. magnetofon, a do amigi ludzie potrafia kupowac dopalki wszelkaie nawet kosztem wyprocuia sobie zyl ;) (na sacp np widzialem amige 2000 warta z 5000zl czy amige 1200 warta 3000).

c64, magnety kasety dyskeitki itd spokojnie najdziesz na allegro i to pewnie taniej niz u takiego typa.

Po co pchac kase posrednikowi?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline hsimpson

• Level 6
Współpraca z RetroAmi
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Grudnia 2012, 17:49 »
Kisiel & Raf

Hmm, macie rację. Nic z tego nie będzie \"\".

Raf:
a do amigi ludzie potrafia kupowac dopalki wszelkaie nawet kosztem wyprocuia sobie zyl

To niestety prawda, sprzęt amigowy osiąga dziwnie wysokie ceny, często ciężko mi pojąć dlaczego są tak wywindowane.

Raf:
dziwi nie czemu nie zainteresowal Cie bardziej market na c64power, wystarczy ktokolwiek z dzialnoscia gospodarcza aby ruszyc ten temat.

Market jest bardzo interesującym pomysłem, tylko nie działającym. Sam chciałem go użyć przy zakupie GA. I tak jak mówisz musiałaby pojawić się osoba, która pociągnęłaby ten temat.

Offline Kisiel

• Level 7
Współpraca z RetroAmi
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Grudnia 2012, 18:24 »
hsimpson:
musiałaby pojawić się osoba, która pociągnęłaby ten temat.

No łatwiej jest pisać na forum niż coś robić... chociaż pisanie z robieniem kuzynowi wydaje się tożsame.

Offline hsimpson

• Level 6
Współpraca z RetroAmi
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Grudnia 2012, 18:29 »
Kisiel:
No łatwiej jest pisać na forum niż coś robić... chociaż pisanie z robieniem kuzynowi wydaje się tożsame.

Masz rację, że łatwiej jest pisać niż robić. Podjąłem ten temat z tego powodu, że nie mam możliwości finansowych, żeby to pociągnąć, ale może znajdzie się osoba, która przeczyta ten wątek i ją to zainteresuje.
Co do kuzyna, to nie kumam o co Ci chodzi.

Offline Kisiel

• Level 7
Współpraca z RetroAmi
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Grudnia 2012, 18:34 »
To proste kuzyn by handelek pociągnął ma zdolności \"\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Współpraca z RetroAmi
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Grudnia 2012, 20:09 »
hsimpson:
To niestety prawda, sprzęt amigowy osiąga dziwnie wysokie ceny, często ciężko mi pojąć dlaczego są tak wywindowane.

szalone rzeczy sie dzieja, amiga 1200 z 68030/50 + 68881/50 8mb + 120mb hdd, ktora sprzedalem kilka lat temu za 300zl, teraz sprzedala by sie za 600-800zl
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline kenji

• Level 5
Współpraca z RetroAmi
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Grudnia 2012, 20:12 »
za tyle to bys sama dopalke sprzedal \"\"  ceny fantow do amigii sa absurdalne

Offline Kisiel

• Level 7
Współpraca z RetroAmi
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Grudnia 2012, 20:16 »
kenji:
ceny fantow do amigii sa absurdalne

dlatego handel na tym rynku się opłaca a na c64 nie.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Współpraca z RetroAmi
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Grudnia 2012, 20:19 »
wzglednie oplaca sie robic jeszcze gadzety do c64 w pl a sprzedawac na zachod, co zreszta kilka osob w pl uskutecznia.

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Współpraca z RetroAmi
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Grudnia 2012, 20:25 »
Amiga to jedno, to tutaj (na tym forum) jest problem z osprzętem i zakupem. Nie zwracałem uwagi na inne polskie miejsca na temat C64 (może trzeba będzie) ale sprzedaż jest możliwa.

Dlaczego do takiego Atari jakoś potrafią sprzedać U1MB, Karin, IDE+, SIDE, SIC!, SIO2SD, Stereo i jeszcze by się inne znalazło?

Zwróćcie uwagę, że czasami zdarzają się większe zakupy z zagranicy osprzętu aby było taniej - na tym pewnie zarobi ten sklep - RetroAmi, życzę im powodzenia chociaż sklepy mają ceny wyższe aniżeli sam mogę skombinować dany sprzęt.

Kisiel:
Bez zysku bo jak cena będzie wyższa o np. 30% od sklepowej na zachodzie to kto to kupi?
Dla takiego Loharka czy Zaxona to kolejna gęba do wyżywienia, a o klienta jak dbasz to go więcej masz... słabo to widzę.

To jest problem - zawsze jak ktoś z was widzi opcję, że ktoś inny zarobi to wielki alarm. Taki lotharek czy zaxon - nie robią tego za darmo. Często życie rodzinne obrywa bo zlecenie okazuje się większe niż by się wydawało.
Akurat mam produkty od lotharka i zaxona - solidna robota. Muszę jeszcze posiąść SD2IEC i w nowym roku pewnie spróbuję zagadać do StaregoMarabuta.
Ale  tutaj - TAK NA TYM FORUM (co pewnie niektórzy boją się napisać aby kogoś nie urazić) - marudzą odrazu na ceny i ile kto zarobi! Ku...a róbcie najwyżej tak by nie pokazywać wszystkiego. To nie jest tylko koszt części, to jest koszt robocizny (Kisiel zapewne o tym wie), koszt tworzenia tego (prototypy), koszt niestety życia prywatnego (tak to też jest koszt, za który często później rodzinie się rekompensuje jakoś - a te finanse się mogą przydać).

Cena często aktualna + 30%? rozsądna, doliczcie sobie zawsze VAT. Dochodowy trzeba też płacić, księgowość itp a wszyscy by chcieli darmo. Jak chcecie pozostać przy niskich cenach to niestety trzeba pozostać na tym co robi się teraz. Jak chcecie wyjść na masówkę (coś jak lotharek) to trzeba to inaczej robić. Lotharek to solidna firma i świetny gość. Można mu zaproponować SD2IEC (akurat nie wiem czy robi). Na zlotach czasem są atrakcyjne ceny sprzętu.

Chcecie na coś wyłożyć kasę? Proszę bardzo, ale ceny finalne nie będą niskie jak niektórzy oczekują tylko ceny części, inwestycja czyli zamrożenie kasy wymaga jakiegoś zysku (przynajmniej w moim wypadku) bo w dzisiejszych czasach za darmo nic nikomu nikt nie da (nawet w pysk - bo tutaj często jest porada psychologiczna "czy jest jakiś problem").

Offline Kisiel

• Level 7
Współpraca z RetroAmi
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Grudnia 2012, 21:00 »
Dexter
Nie zawsze trzeba płacić podatek dochodowy, ja płacę bo jestem patriotą (kur.. pogięło gościa), więc teoretycznie muszę zapłacić stawkę w PIT która wynosi bodaj 18% bo nie sprzedaje używek tylko nówki, mógłbym robić jak inni i też kraść (za podatki al capone trafił do pierdla). I dobrze ująłeś to co ja też sądzę, sprzęt nie będzie się rozwijał jak userzy nie chcą tego i to nawet nie jest tylko kwestia ekonomiczna, bo ja tam mogę robić zabawki po kosztach ale zamknięta konstrukcja c64 oraz zamknięte umysły userów nie pozwalają na rozwój.... bo wszystko musi działać na oryginalnym c64+1541.. a na Amidze już nie musi.
Obecnie grzebię w TDC które podkręca płytę do 4Mhz userów mam koło 10, GA+MA to już koło 50, skąd taka różnica w skali? Bo MA+GA to są rzeczy odtwórcze, znane i z działającym softem, a TDC to twórczość której nikt nigdy nie zrobił wcześniej, ba, nawet nie pomyślał, że się da. Żałosne jak dla mnie \"\"