Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Contiki  (Przeczytany 1457 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SPC

• Gość
Contiki
« dnia: 18 Września 2003, 08:47 »
 Dobra. Czy ktos wie cos na temat tego rozszerzenia? Mam wersje pod emulator. Jestem w sieci LAN z dostepem do internetu przez proxy. Jak to skonfigurowac?

aze

• Gość
Contiki
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Września 2003, 13:28 »
 odpowiedz lezy pod tym adresem :)
 http://www.dunkels.com/adam/contiki/\' target=_blank>http://www.dunkels.com/adam/contiki/

SPC

• Gość
Contiki
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Września 2003, 15:54 »
 OK, wiem RTFM. Nie mowie ze nie potrafie czytac po angielsku. Ale z tego co jest na stronie wynika, ze nie ma gotowego pliku CRT, ktory dzialal by z emulatorem w sieci LAN. czy trzeba samemu skompilowac sobie zrodla?

aze

• Gość
Contiki
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Września 2003, 20:49 »
 A wiesz co nie wiedzialem o tym bo tylko tak przejrzalem te strone. sprobuje cos z tym porobic i napisze co mi wyszlo i czy wogole.

SPC

• Gość
Contiki
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Września 2003, 07:53 »
 Dzieki aze bede wdzieczny.

aze

• Gość
Contiki
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Września 2003, 11:48 »
 Sprawdzilem 2 wersje.
 Wersja SLIP to calkowita porazka to cos do laczenia sie przez rs232 wcale nie zadzialalo.
 Mam tez wersje jakas experymentalna ale nie mozna zaladowac sterownika do TFE (file open error) na dysku wogole nie mam tego pliku wiec nie bylo nawet jak sprawdzic. Na razie sie poddaje.

SPC

• Gość
Contiki
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Października 2003, 15:05 »
 Na emu64 <-(kryptoreklama) jest do sciagniecia wersja 1.1 w formacie d64. sa wszystkie sterowniki, laduja sie poprawnie (TFE, SLIP, SLIP-SS, RRNET), ale nadal nie dziala z emulatorem. Moze komus sie to udalo odpalic???

Alenson

• Gość
Contiki
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Października 2003, 21:02 »
 A przeczytałeś i przerobiłeś to?

http://www.trikaliotis.net/vicekb//13-005.htm\' target=_blank>http://www.trikaliotis.net/vicekb//13-005.htm

Bo podobno z tym już działa całkiem nie źle, zresztą, zdaje mi się że screeny na stronie autora contiki są zrobione własnie pod nim (skreny przeglądarki www)

SPC

• Gość
Contiki
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Października 2003, 09:42 »
 Dzieki za info. Zainstalowalem ten driver dla Windy do przechwytywania pakietow. Jest lepiej, bo C64 znajduje juz hosty ale to nie to. Mam serwer proxy i poza siecia nie znajduje zadnych hostow (na to chyba nie ma lekarstwa...).Strony w mojej sieci tez nie chodza. Wypisuje \'reciving web page...\' i potem \'connection time out\'. Ktos sie z tym spotkal???

SPC

• Gość
Contiki
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Października 2003, 09:58 »
 Aze, moze Ty probowales z nowa wersja?

Luc (webmaster)

• Gość
Contiki
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Października 2003, 12:11 »

Napisał: SPC

Na emu64 <-(kryptoreklama) jest do sciagniecia wersja 1.1 w formacie d64. sa wszystkie sterowniki, laduja sie poprawnie (TFE, SLIP, SLIP-SS, RRNET), ale nadal nie dziala z emulatorem. Moze komus sie to udalo odpalic???
Oj oj oj SPC wzorując się na innym serwisie powinienem niezwłocznie usunąć tego posta, ale to my będziemy wzorem do naśladowania i go nie usuniemy ;-)))

SPC

• Gość
Contiki
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Października 2003, 13:50 »
 Mysle ze Internet na C64 to dosc ciekawy temat i warto by bylo nawet na  C64 Power napisac jakis artykul jak to skonfigurowac pod emulatorem. Osobiscie walcze z tym tematem juz dosc dlugo, na razie bez spektakularnych efektow.

Alenson

• Gość
Contiki
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Października 2003, 14:21 »

Napisał: SPC

Mysle ze Internet na C64 to dosc ciekawy temat i warto by bylo nawet na  C64 Power napisac jakis artykul jak to skonfigurowac pod emulatorem. Osobiscie walcze z tym tematem juz dosc dlugo, na razie bez spektakularnych efektow.
Spektakularnych efektów specjalnie nie ma co oczekiwać, bo prędkość otwierania się stron pod contiki i nowym vicem jest trochę irytująca , ale do zabawy chyba w sam raz (np. otwierając wp wytrzymałem tylko do połowy tych linków na górze strony (film, muzyka itp.), bo każdy z nich pokazywał się z opóźnieniem, co daje do zrozumienia że prędkość naszego emulowanego c64 w necie nie jest adekwatna do prędkości łącza). Na c64.power się nie doczekałem (connection timed out), a na kiedy dla zabawy chciałem użyć wbudowanego programu do ściągania plików d64, moja cierpliwość się skończyła .

Mimo to, całkiem miło jest zobaczyć jak wygląda strona która przygotowało się samodzielnie pod naszym 8.bitowym przyjacielem  

SPC, jeśli pod TFE nic nie działa, to wybierz tą 2.opcję, u mnie pod nią dopiero zaczeło działać.

Alenson

• Gość
Contiki
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Października 2003, 14:55 »
 Sprostowanie do poprzedniego posta  
 Po pierwsze, kiedy wyskakują timed outy i inne problemy, wystarczy ponownie odpalić grzyba. Odkryłem też, że wpisanie adresu który nie istnieje, powoduje czasem, że cała przeglądarka się wali, i przestaje coś te strony otwierac.

Mimo to, z c64.Power dało się przyzwoicie kożystać.
 Warto też włączyć turbo w emulatorze, bardzo skraca się czas otwierania stron.

SPC

• Gość
Contiki
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Października 2003, 18:30 »
 OK\'s Dziala. Efekty nie powalaja na kolana ale cos tam mi sie wczytalo. Nie nadaje sie to nawet do przegladania prostych stron, ale nie chodzi o to. Zadzialal tez WEB Serwer. Tu bylo troszke lepiej, bo tylko jedna wywalka przy przegladaniu listy procesow. Niestety sterowniki do przechwytywania pakietow rozwaliy mi Winde. Ale dziala i o to chodzilo. Dzieki wszystkim grupowicza za pomoc. polecam samemu przetestowac. Warto by skrobnac arta na ten temat.