Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Commodore 1084ST - nie wyświetla obrazu  (Przeczytany 678 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RedBullet

• Level 2
  • **
Commodore 1084ST - nie wyświetla obrazu
« dnia: 15 Grudnia 2012, 23:20 »
Dostałem dzisiaj od kumpla monitor. Stał trochę czasu na działce. Niby był odpalany, ale dzisiaj nie udało mi się uzyskać jakiejkolwiek wizji. Podłączałem po Composite i po Luma/Chrome - efekt ten sam. Podłączyłem nawet magnetowid i efekt ten sam. Jaki efekt? Otóż monitor się odpala (słychać charakterystyczny pisk) ekran się świeci (jest jaśniejszy niż wyłączony) i to w zasadzie tyle. Ma ktoś może jakiś pomysł? Nie mam kabla do Amigi bo może uszkodzony jest przełącznik CVBS/RGB - już to mi się zdarzyło w 1084-P1.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudnia 2012, 10:46 »
A sprawdzałeś pokrętła z przodu od rozjaśniania,przyciemniania, brightness etc? ;P
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline RedBullet

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudnia 2012, 22:16 »
W pierwszej kolejności pokręciłem "gałami" - niestety obraz się nie pojawia. Oczywiście kręcenie ma wpływ na jasność ekranu.

Esio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Grudnia 2012, 19:31 »
Jeśli źródło sygnału i kable masz dobre to nie pozostaje Ci nic innego jak schemat do ręki i sprawdzeniu tegoż przełącznika RGB/CVBS a po jego wykluczeniu przebadaniu elementów pracujących na wejściu CVBS. Nie mam schematu tego modelu i więcej nie mogę powiedzieć.

Offline RedBullet

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Grudnia 2012, 19:38 »
Wczoraj podłubałem trochę przy monitorze i okazało się że przełącznik "nie łączy". Przelutowanie + wd-40 pomogło. Monitor działa i ma się dobrze.