Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: SDBOX - ciekawy cart  (Przeczytany 10592 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #105 dnia: 27 Listopada 2013, 03:44 »
Kisiel:
Mamy wyższe standardy.

już nie przegrywamy sobie kaset?

Offline slawera

• Level 3
    • slawera
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #106 dnia: 27 Listopada 2013, 11:56 »
Raf:
...czym rozni sie bb4 elektronicznie od bb2/3

Ja mam BB v 3.2 mogę zrobić fotkę czy schemat, czy co tam trzeba (tam jest 27c64 microchipa i 7400 2xR=470Ohm i dioda), ale nie mam bb4.

Wsad masz? Posiadam willema mogę odczytać, ale jak masz to nie będę latał z odsysaczem po płytce. \"\"

ps. To najgorzej wykonany kart jaki w życiu wadziłem, dziwne, że działa lutowany chyba "kolbą" do rynny ocynkowanej.
C64C+1541-II+SD2IEC+MPS1230

Offline wegi

• Level 7
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #107 dnia: 27 Listopada 2013, 12:41 »
/* $de00 control register
   bits 0 - 3: Eprom banking 0 - 15 (banks 0 - 7 are used)
   bit 4: reset SD2IEC
   bit 5:
   bit 6: control the EXROM & GAME line (negative)
   bit 7: enable/disable IO1 (0 enable, 1 disable)
 */
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline art1346

• Level 3
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #108 dnia: 27 Listopada 2013, 13:34 »
Kart korzysta z trybu 16kb (ładuje się w obszar 8000-BFFF) w sumie jest 8 banków przełączanych przez wpisanie do rejestru DE00 wartości odpowiadającej numerowi banku.
0 - bank 0
1 - bank 1
2 - bank 2 itd
...
7 - bank 7
Dodatkowo rejestr ten służy do wyłączenia karta (bit 6) oraz odłączenia od IO (bit 7).
Dostępne są też trzy 8 bitowe rejestry (odczyt, zapis) pod adresami: DE01, DE02, DE03.
Kart startuje z banku 0.

Bardzo pomocny w analizie działania okazał się schemat zamieszczony przez Rafa.

Offline wegi

• Level 7
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #109 dnia: 27 Listopada 2013, 14:11 »
art1346:
Bardzo pomocny w analizie działania okazał się schemat zamieszczony przez Rafa.

Ten ?

\"scheme\"

A skąd raf to wytrzasnąłeś ?
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline art1346

• Level 3
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #110 dnia: 27 Listopada 2013, 14:40 »
@wegi. Dokładnie ten.

Może olo nie wie, że można zabezpieczyć xilinxa przed odczytem.

Offline wegi

• Level 7
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #111 dnia: 27 Listopada 2013, 15:52 »
etam - jak by nie chciał to by nie udostępniał obrazka

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #112 dnia: 27 Listopada 2013, 18:18 »
z internetu mam.

oto moja implementacja sdbox jako final3 (nie dzialajace poprawnie - bankowanie dziala bo kart w ogole startuje ale nie wchodzi do glownego menu, a jesli gdzies skocze w miejsce z ktorego on startuje to owszem menu sie pojawia, ale zaraz sie wylacza ekran ;) )

PS. art, sdbox pokazuje logo tylko po twardym resecie - nie miales tego carta to mogles o tym nie wiedziec, ale tak mi sie skojarzylo ze pewnie i to dalo by sie zaimplementowac dla kompletnosci :P

// odlaczcart (wylacz demux, cart niewidzialny), 1 = odlaczony, 0 = wlaczony #define CARTENABLE   (2 << 7) // wylaczcart (wylacz rom), 1 = wylaczony, 0 = wlaczony #define CARTEXROM   (2 << 6) // chuj wie czy w oogel uzywane #define CARTCEROM   (2 << 5) // UNUSED! #define CARTRESETSD2IEC (2 << 4)  static BYTE regs[4];  static int currbank;  /* some prototypes are needed */ static BYTE final_v3_io1_read(WORD addr); static void final_v3_io1_store(WORD addr, BYTE value); static BYTE final_v3_io2_read(WORD addr); static void final_v3_io2_store(WORD addr, BYTE value); static int final_v3_dump(void);  static io_source_t final3_io1_device = {     CARTRIDGE_NAME_FINAL_III,     IO_DETACH_CART,     NULL,     0xde00, 0xdeff, 0xff,     1, /* read is always valid */     final_v3_io1_store,     final_v3_io1_read,     final_v3_io1_read,     final_v3_dump,     CARTRIDGE_FINAL_III,     0,     0 };  static io_source_t final3_io2_device = {     CARTRIDGE_NAME_FINAL_III,     IO_DETACH_CART,     NULL,     0xdf00, 0xdfff, 0xff,     1, /* read is always valid */     final_v3_io2_store,     final_v3_io2_read,     final_v3_io2_read,     final_v3_dump,     CARTRIDGE_FINAL_III,     0,     0 };  static io_source_list_t *final3_io1_list_item = NULL; static io_source_list_t *final3_io2_list_item = NULL;  static const c64export_resource_t export_res_v3 = {     CARTRIDGE_NAME_FINAL_III, 1, 0, &final3_io1_device, &final3_io2_device, CARTRIDG 
E_FINAL_III }; /* ---------------------------------------------------------------------*/ BYTE final_v3_io1_read(WORD addr) {    if (addr < 4 && (regs[0] & CARTENABLE))       return regs[addr];    return 0; } void final_v3_io1_store(WORD addr, BYTE value) {    if (addr < 4)    {       if (addr == 0)       {          if (value & 2 << 3)          {             printf("8k!");          }          if (value & CARTENABLE)             return; // cart disabled          if (value & CARTEXROM)             cart_config_changed_slotmain(2, 2, CMODE_WRITE); // wylacz rom carta          regs[0] = value;          currbank = regs[0] & 0x0f;          cart_romlbank_set_slotmain(currbank);          cart_romhbank_set_slotmain(currbank);          cart_config_changed_slotmain(1, 1, CMODE_WRITE); // banki pod $8000 i a000          return;       }       regs[addr] = value;    } } BYTE final_v3_io2_read(WORD addr) {    return 0; } void final_v3_io2_store(WORD addr, BYTE value) { } static int final_v3_dump(void) {    mon_out("Bank: %d", currbank);    return 0; } /* ---------------------------------------------------------------------*/ void final_v3_freeze(void) { } void final_v3_config_init(void) {    currbank = 0;    regs[0] = 0;    regs[1] = 0;    regs[2] = 0;    regs[3] = 0;    cart_romlbank_set_slotmain(0);    cart_romhbank_set_slotmain(0);    cart_config_changed_slotmain(1, 1, CMODE_READ); } void final_v3_config_setup(BYTE *rawcart) {    //memcpy(&roml_banks[0x0000], &rawcart[0x0000], 0x2000);    memcpy(&roml_banks[0x0000], &rawcart[0x0000], 0x2000);    memcpy(&romh_banks[0x0000], &rawcart[0x2000], 0x2000);    memcpy(&roml_banks[0x2000], &rawcart[0x4000], 0x2000);    memcpy(&romh_banks[0x2000], &rawcart[0x6000], 0x2000);    memcpy(&roml_banks[0x4000], &rawcart[0x8000], 0x2000);    memcpy(&romh_banks[0x4000], &rawcart[0xa000], 0x2000);    memcpy(&roml_banks[0x6000], &rawcart[0xc000], 0x2000);    memcpy(&romh_banks[0x6000], &rawcart[0xe000], 0x2000);    cart_config_changed_slotmain(1, 1, CMODE_READ); } /* ---------------------------------------------------------------------*/ static int final_v3_common_attach(void) {    if (c64export_add(&export_res_v3) < 0) {        return -1;    }    final3_io1_list_item = io_source_register(&final3_io1_device);    final3_io2_list_item = io_source_register(&final3_io2_device);    return 0; } int final_v3_bin_attach(const char *filename, BYTE *rawcart) {    if (util_file_load(filename, rawcart, 0x20000, UTIL_FILE_LOAD_SKIP_ADDRESS) < 0)
 {        return -1;    }    return final_v3_common_attach(); } int final_v3_crt_attach(FILE *fd, BYTE *rawcart) {    return final_v3_common_attach(); } void final_v3_detach(void) {    c64export_remove(&export_res_v3);    io_source_unregister(final3_io1_list_item);    io_source_unregister(final3_io2_list_item);    final3_io1_list_item = NULL;    final3_io2_list_item = NULL; } /* ---------------------------------------------------------------------*/ #define CART_DUMP_VER_MAJOR   0 #define CART_DUMP_VER_MINOR   0 #define SNAP_MODULE_NAME  "CARTFC3" int final_v3_snapshot_write_module(snapshot_t *s) {    return 0; } int final_v3_snapshot_read_module(snapshot_t *s) {    return 0; }
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #113 dnia: 27 Listopada 2013, 19:45 »
art1346:
Może olo nie wie, że można zabezpieczyć xilinxa przed odczytem.

Myślę że dokładnie wie, jego przygoda z xilinxami zaczęła się od próby skopiowania GA, to czy umie to już inna sprawa kaloszy. Wystarczy mieć taki cart aby się przekonać.... ale....
To co widzicie na obrazku od olka to jest jeden ze sposobów zaprogramowania scalaka, ustawiasz sobie klocki robisz połączenia, wciskasz generuj i wychodzi plik wynikowy, który wypalasz w CPLD. Na początku myślałem, że ten schemat jest na podpuchę ale widać że złodziejowi nie chciało się uczyć języków... czego dowodem jest że kart działa pod emu, dzięki Waszej pracy. Olek się powinien teraz cieszyć w końcu ktoś mu może pomóc w obkodowaniu karta. Raf jest jego prawdziwym kolegą ;P
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #114 dnia: 27 Listopada 2013, 20:28 »
Co można powiedzieć jako bezstronny świadek waszych animozji - ludzie. Szacun dla ola za umiejętność stworzenia carta z potencjałem, szacun dla art1346 za zdolności rewersyjne, wiedzę i umiejętności. Szacun dla rafa za wiedzę i szacun dla kisiela za umiejętności \"\"

Taka mała sugestia o odbanowanie ola tu jest temat o jego carcie więc powinien mieć możliwość wypowiedzi. I w ogóle dajce już spokój z wojnami. Firma Datel jest właścicielem wsadu do AR :P

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #115 dnia: 27 Listopada 2013, 22:17 »
Wegi to nie jest jakaś wojna, na innych forach na olku się już też poznali to że go na nich banują za szkodliwe porady to smutna rzeczywistość.
Chcesz mieć brednio serial na forum, załóż własne i go zaproś.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #116 dnia: 27 Listopada 2013, 22:35 »
Raf

To już wy (ty i kisiel) sobie tutaj wyjaśnialiście w burzliwej dyskusji - dla mnie niezrozumiałej.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #117 dnia: 30 Listopada 2013, 00:48 »
slawera:
Ja mam BB v 3.2 mogę zrobić fotkę czy schemat, czy co tam trzeba (tam jest 27c64 microchipa i 7400 2xR=470Ohm i dioda), ale nie mam bb4. Wsad masz? Posiadam willema mogę odczytać, ale jak masz to nie będę latał z odsysaczem po płytce.

wsadu do 3.2 nie mam. szalu pewnie nie ma ale dla potomnych mozesz zrzucic. z opisu wynika ze jest zmontowany identycznie jak v2 i v3 ogolno dostepne
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #118 dnia: 10 Grudnia 2013, 00:08 »
wyszedl SD-BOX v1.08... ale tym razem "autor" nie udostepnil romu - ciekawe dlaczego?

Offline shango

• Level 5
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #119 dnia: 10 Grudnia 2013, 10:49 »
Na forum napisał:

Re: SD-BOX

Nieprzeczytany postprzez 11111olo » dzisiaj, o 09:22
Firmware do wersji 1.08 będzie udostępniony tylko tym co zakupili urządzenie.