Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: SDBOX - ciekawy cart  (Przeczytany 10612 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline art1346

• Level 3
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #75 dnia: 20 Listopada 2013, 17:36 »
Kart korzysta też z adresów DE02 i DE01 wyglada to na jakieś zabezpieczenie (zapis i odczyt). Pewnie temu nie chce ruszyć jako EF.Pracuje jako kart 16kb.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #76 dnia: 20 Listopada 2013, 19:00 »
cart ma pod de00 rejestr write only  a pod de01/2/3 sa komorki ramu, tylko po co ten ram tam?

de00 zawiera m.in. rejestr bankowania. sam cart jest podzielony na  bloki 16k siedzace pod 8000-bfff. disasm jednoznacznie wskazuje ze cart ten zajmuje max 32k a reszta to spakowane gry.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Sonew1992

• Gość
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #77 dnia: 20 Listopada 2013, 19:41 »
Skąd pewność że ten obrazek jest z tego carta?
Z ramem to ciekawa sprawa.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #78 dnia: 20 Listopada 2013, 19:59 »
Sonew1992:
Skąd pewność że ten obrazek jest z tego carta?Z ramem to ciekawa sprawa.

skad podejrzenie ze obrazek jest z innego carta?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #79 dnia: 20 Listopada 2013, 20:31 »
Tylko dwie wypowiedzi a obie są intrygujące ... jak poprzednia "To forum jest jak Titanic."

A wracając do tematu to nie komórki RAM tylko rejestry. To że nie są podłączone na schemacie nic nie wynika... może są .. plomba pokaże ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline art1346

• Level 3
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #80 dnia: 21 Listopada 2013, 13:53 »
Trochę pomęczyłem się z tym kartem udało się go prawie uruchomić na emulatorze VICE jako kart Super Games. Potrzebne były lekkie zmiany w pliku binarnym. Obcięcie obrazu do 64kb, zmiana rejestru bankującego z DE00 na DF00 i zmiana jednego skoku na bezwarunkowy. Pokazuje planszę tytułową i wybór urządzenia. Po wyborze urządzenia wygląda na to że łapie zwisa. Bez napisania drivera nie widzę możliwości uruchomienia karta na emulatorze.

Chciałem wysłać plik na upload ale "Error: Destination directory is not writable!"

Offline wegi

• Level 7
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #81 dnia: 21 Listopada 2013, 14:54 »
art1346

Czy to przypadkiem nie jest Magic Desk?

Jeżeli tak - zaczytany bin powinien po skonwertowaniu do crt działać
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline art1346

• Level 3
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #82 dnia: 21 Listopada 2013, 16:02 »
Magic Desk laduje tylko w zakres 8000-9FFF. Tu potrzeba 8000-BFFF. Wszystko psuje wykorzystanie rejestrów DE01, DE02, DE03. Nie ma ich w emulacji. Mam na to pomysła. Ale to na jutro.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #83 dnia: 21 Listopada 2013, 18:37 »
jakby to miało być zabezpieczenie to wpisanie wartości w jeden rejestr mogło by skutkować otrzymaniem wartości zwrotnej w drugim rejestrze lub w tym samym.
Może po prostu to nie jest zabezpieczenie tylko np. dane pomocniczy przy depaku relokacji do pamieci ? Patrzał ktoś w diss?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #84 dnia: 21 Listopada 2013, 19:03 »
art1346:
Chciałem wysłać plik na upload ale "Error: Destination directory is not writable!"

upload bedzie na pewno znow aktywny po uruchomieniu nowego forum, mozesz mi plik wyslac na raf@c64power.com to gdzies wrzuce.

taka ciekawostka jeszcze jest...  porownalem pliki bin v1.05 <> 1.06 i 1.06<>1.07

o ile roznice w pierwszym banku sa oczywiste bo tam siedzi glowny program carta to ocb z 4ma bajtami, offset $3f98, $6000, $6140, $6dc0? czyzby suma kontrolna romu?

ogolnie 6000, 6140, 6dc0 to jest bitmapa (to logo sdbox) - latwo tam zamaskowac cos ustawiajac odpowiednio kolory per blok 8x8, sobie to wlasnie obejrzalem pod programem ganded2 beta, zajmuje ono druga polowa drugiego banku ($6000-$8000 w calym pliku z romem)

Offline art1346

• Level 3
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #85 dnia: 21 Listopada 2013, 19:25 »
Magicznego przepisywania wartości między rejestrami nie stwierdziłem ale zapisywanie i sprawdzanie wartości rejestru tak. Jest prawie na samym początku kodu. Bez tego skacze w miejsce gdzie są wartości #$00. Więc jakieś zabezpieczenie to jest.

@Raf. Plik podeślę jutro.

Offline art1346

• Level 3
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #86 dnia: 22 Listopada 2013, 14:37 »
Pracuje nad emulacją oloboxa w VICE. Jest prawie gotowa

Offline wegi

• Level 7
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #87 dnia: 22 Listopada 2013, 14:58 »
Czy jest tego konieczność sens i potrzeba - ze źródła wiem, że w toku jest już połączony BB8 z SD2IEC do którego przerobiłem core z MA/GA dla SD2IEC

http://www.c64power.com/forum/index.php?action=vthread&forum=8&topic=5214&page=15

Co da wbicie tego do crt i odpalanie na VICE ? - prędzej próbować własny core napisać i wbić do takiego carta. Tylko czy nie szkoda czasu po prostu. Zaskoczyło mnie zabezpieczanie romu - po pojawieniu się logo sdbox zaraz za bitmapą która jest pod $6000 - $7f3f - od $7f40 jest zliczenie bajtów romu porównywane z jak słusznie założył RAF z 3ma bajtami bitmapy zaszytymi pod kolorem i indykatorem jest inkrementacja komórki $c000 - która powinna wynosić 0 po tym teście. Pytanie POCOTO? - zabawę w rewersje cartów to już ćwiczyły w latach 90 microluki i inne firmy radząc sobie z poszlifowanymi nazwami TTL-ów - kto dzisiaj miałby mieć interes w łamanie tego - no chyba że jako hobby.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #88 dnia: 22 Listopada 2013, 15:29 »
art1346:
Pracuje nad emulacją oloboxa w VICE. Jest prawie gotowa

nono... ja sobie implementacje bb2/3 dodalem do vice ale sdbox mi nie zadzialal jak nalezy niestety ;) na ktorym carcie z vice sie opierasz jako wzorcu?

Offline wegi

• Level 7
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #89 dnia: 22 Listopada 2013, 15:39 »
Raf
art1346:
Trochę pomęczyłem się z tym kartem udało się go prawie uruchomić na emulatorze VICE jako kart Super Games