Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: SDBOX - ciekawy cart  (Przeczytany 10531 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wegi

• Level 7
SDBOX - ciekawy cart
« dnia: 04 Grudnia 2012, 17:25 »
W mojej opinii strzał w dychę połączenie carta z sd2iec. Nie ma pieprzenia z zasilaniem układu - rewelacja! Docenić należy i zacięcie autora do sprzętu i do napisania obsługi carta. Nie odżegnujcie mnie od czci i wiary to mi się naprawdę podoba\"\" Wiadomo, że nie są to możliwości MA/GA ale jest to więcej dla mnie jak przeciętny cart. @elwer połaczyłbyś ogryzka z sd2iec i masz wypas :D

Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Jenot

• Level 1
  • *
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudnia 2012, 18:13 »
wegi
Co prawda autora tego urządzenia strasznie nie lubią na c64scene (głównie ze względu na jego "trudny" charakter) to jednak zdecydowałem się kupić tego carta. Chyba z ciekawości (zapłaciłem 150zl). Trochę ciężko wchodzi w slot ale działa jak trzeba. Na carcie jest kilka gierek, wolałbym, żeby był tam jakiś soft - assembler, pascal, coś do kopiowania d64 na dyskietki. Funkcje carta są ogólnie ubogie. Ale jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż wiszący na sznurku SD2IEC. Oprogramowanie SDIEC może być ale brakuje właśnie kopiowania na dyskietki. No i jeśli pojawi się nowy soft to pozostaje wysłanie carta do autora, wsad nie jest dostępny na stronie, programowanie pewnie przez ISP, ale póki mam gwarancję to nie będę rozbierał carta.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Grudnia 2012, 18:55 »
hsimpson:
Abstrahując od samej osoby ola, co sądzicie o jego projekcie?

zlepek cudzych projektow:
-sd2iec  http://www.sd2iec.de http://www.pitsch.de/stuff/mmc2iec/index.htm
-draBrowse http://www.sascha-bader.de/html/dracopy.html
-exos v3 (fastloader dla 1541/71, oryginalnie jako kernal replacement, ukradziony potem m.in. do finala 3)

w/g licencji sd2iec (GPL) powinien udostepnic publicznie schemat tego co wykonal, ale w sumie jakbym cos takiego zrobil to bym sie wzbranial przed tym z powodu klonerow typu olo wlasnie ;)

jego w tym calym urzadzeniu jest tylko projekt pcb oraz wsad do xilinxa (ale nie zaprogramowany w VHDL, wyklikany w xilinx ISE)

jak sie dowiadujemy z aukcji:
"SD BOX - urządzenie mojego autorstwa".

Pomimo tego ze olo jest glupi to jest bardzo uparty i jak widac dopial swego - to jest jedyne co mi imponuje w tym przedsiewziciu - tutaj trzeba bylo wiecej determinacji niz wiedzy i umiejetnosci.

Ciekawy patent z gwarancja - wymyslil sobie to po to, zeby nikt nie otworzyl tego cartridge i nie skopiowal romu, to oczywiste.

Niemniej jednak jesli ktos sie nie boi, to bardzo chetnie przyjme ten cart aby skopiowac z niego ROM, chyba ze ktos wyniucha jaki model bankowania cartridgea skopiowal olek (bo skopiowal, screenshoty na allegro sa z emulatora, wiec logiczne ze pod emulatorem "pracowal" nad obrazem cartridge i ktorys z dostepnych w VICE typow carta zastosowal) - to wtedy bedzie to mozna zrobic bez wyciagania ROMu z carta.

chodzi o wiekszy scalak w podstawce z tej fotki (128k flash):
\"

Jenot, ROMu po ISP nie zupgradujesz, bo firmware carta jest trzymany w rownoleglym flashu, wymaga to przeprogramowawywania w specjalnym programatorze.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Skull

• Level 6
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Grudnia 2012, 18:59 »
no software podobno sam napisał, zreszta widać że to nie drabrowse.

Offline Jenot

• Level 1
  • *
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Grudnia 2012, 19:05 »
Raf: poszedł mail.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Grudnia 2012, 19:15 »
przeciez widac ze to drabrowse (kod zrodlowy w C zostal udostepniony przez autora, http://www.forum64.de/wbb3/board25-coder-unter-sich/board308-programmieren/board28-so  nstige-sprachen/27496-dracopy-drabrowse-version-1-0a-f-r-c64-c128-plus4-pet-8xxx-und- cbm-610/)

\"drabrowse\"

EDIT:
Dodano 2012-11-20 21:53
Pytano mnie czy jestem autorem urządzenia - tak. Zapomniałem dopisać że daję gwarancję 24 m-ce.

LOL!
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline wegi

• Level 7
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Grudnia 2012, 19:23 »
nie hejtować - takie tam gadanie zlepek projektów - robiłeś XU wielkie kłótnie o licencje na forum tu były i o dupe to rozbić. Lata mi GPL czy jak zwał - zauważyłem carta, który mi się spodobał i tyle. Eproma możesz zaczytać z C64 bez konieczności otwierania carta alepoco. Elwer może zrobić ogryzek + sd2iec i też będzie ciekawie. Co do fotki - gdzie jest atmega do sd2iec - pod spodem?
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Grudnia 2012, 19:30 »
sprzedaz nie wiecej niz 20 xu1541, gdzie PROJEKT (nie SPRZET) jest na licencji gpl, z gotowych projektow, ktore kazdy moze pobrac i wykonac sobie sam albo dla kogos to co innego troche mimo wszystko.  Wciaz z reszta mozna kupic : http://allegro.pl/interfejs-xu1541-podlacz-st-1541-do-pc-usb-i2829252127.html ;) tyle ze u niemiaszkow mozna kupic taniej z plastikowa buda w komplecie - taka dygresja.

wegi:
Co do fotki - gdzie jest atmega do sd2iec - pod spodem?

Atmega jest pod spodem, w SMD.

Offline wegi

• Level 7
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Grudnia 2012, 19:35 »
a masz możliwość zrobienia fotki z dołu?

Kurde jest jakaś niszowa brać interesująca się C64 i jeszcze mamy sobie grodzić co może być na rynku? Cieszyć się z alternatywy!

@jenot - dzięki za opinie. Autor umieścił też sporo filmików - całkiem to składnie zrobione imho

Offline wegi

• Level 7
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Grudnia 2012, 19:42 »
Raf:
Pomimo tego ze olo jest glupi

Podstawowy błąd - jak odmawiasz komuś myślenia i go lekceważysz dajesz mu niesamowitą przewagę nad sobą

Offline elwer

• Level 4
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Grudnia 2012, 20:16 »
@Raf kiedyś chciał ogłosić konkurs na nalepszego klona carta Olo, więc może faktycznie połączyć ogryzka z SD2IEC - będzie pierwszy klon do konkursu - Wegi dobry pomysł?

Offline wegi

• Level 7
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Grudnia 2012, 20:38 »
ofcoz że dobry\"\" sd2iecowcy oszaleją ze wsparcia

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Grudnia 2012, 20:46 »
Elwer. Rób!
”Ogryzek Box” ;)

Offline elwer

• Level 4
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Grudnia 2012, 21:00 »
@StaryMarabut,  jak powstanie nazwa jest Twoja. Każdy kto chce może połączyć ogryzka z sd2iec na własną rękę.

Offline hsimpson

• Level 6
SDBOX - ciekawy cart
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Grudnia 2012, 21:01 »
StaryMarabut:
”Ogryzek Box”

Tylko na logo nie można dać ogryzionego jabłka, bo się jakiś papuga z Apple'a przyczepi \"\".