Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: naprawa klawiatury C116  (Przeczytany 872 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline comm

• Level 1
  • *
naprawa klawiatury C116
« dnia: 05 Listopada 2012, 11:39 »
Witam,
Z przykrością stwierdziłem, że pieczołowicie przechowywany komputerek z moich młodszych lat, Commodore C116, przestał być w 100% sprawny. Kilka z klawiszy przestało działać. Jak doskonale wiecie, klawiatura w C116 jest niskobudżetowa i chyba raczej nierozbieralna (plastikowe kołeczki na stałe łączące laminat z gumową membraną).
Czy macie jakieś patenty na rozebranie/naprawę takiej klawiatury?
pozdrawiam

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
naprawa klawiatury C116
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Listopada 2012, 21:31 »
Ta klawaitura jest z konstrukcji jednorazowa niestety. Mozesz probowac gumkami do pilotow, moze potem dasz rade ta klawiature jakos poskladac, aczkolwiek bardziej praktyczne wydaje mi sie przerobienie do 116 klawiatury od 16. Ja mam dwie sztuki tych klawiatur, obie nie dzialaja poprawnie.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline comm

• Level 1
  • *
naprawa klawiatury C116
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopada 2012, 07:53 »
Raf
Tak wstępnie planowałem użyć gumek na kleju. Naprawiłem tak kiedyś Unipolbrita i działa do dzisiaj. Jedynym problemem to te kołeczki. Spróbuję może malutkich wkręcików, podobnie jak jest to zrobione w klawiaturze od C64. Czeka mnie sporo roboty, jak widzę. A wolnego C16 nie mam. Jedyny egzemplarz spoczywa w oryginalnym kartonie i pewnie tak już pozostanie. \"\"
pozdrawiam

Offline ExciterELB

• Level 6
naprawa klawiatury C116
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Listopada 2012, 14:47 »
Mam C16 z zasilaczem, podniesione PLA (na 27C512), ale niestety TED chyba padnięty. W ogóle nie reaguje na żadne klawisze. Jedyny mankament samej klawiatury to ułamany przycisk HELP. Przycisk mam, można podkleić, ale sprężynki brak.

Offline comm

• Level 1
  • *
naprawa klawiatury C116
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopada 2012, 15:06 »
ExciterELB
Dzięki za info. Jednak rozpocząłem już działania zmierzające do ożywienia klawiatury oryginalnej. Jestem dobrej myśli, mam już gotowy plan działania. \"\" Szukam właśnie 20 szt. małych, króciutkich wkrętów, podobnych do tych, które były stosowane w klawiaturze C-64. Muszę czymś zastąpić te koszmarne plastikowe kołeczki. Dam znać o efektach ...
pozdrawiam

Offline Kilos

• Level 1
  • *
naprawa klawiatury C116
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Czerwca 2014, 11:10 »
comm
gumki to słaby pomysł imho, choć mają tylko 0,7mm to wystarczy żeby zmienić skok klawisza tak, że mało przyjemnie się go wciska, a druga sprawa to przyklejenie tego do spacji, shift-ów i klawiszy funkcyjnych które są podłużne...
zerknij sobie na to, robiłem swoją w podobny sposób tylko użyłem innego szuwaksu mianowicie N-77 zamiast Graphit 33 który jest dwa razy droższy, jeśli chodzi o skręcenie klawiatury to śrubki od klawiatur c64, amigowych itd. są za grube i za długie, na allegro jest spory wybór w dziale GSM, polecam poszukać... \"\"
jest trochę zabawy ogólnie, ale moja klawa działa wyśmienicie po tych zabiegach

Offline F7sus4

• Level 6
naprawa klawiatury C116
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Czerwca 2014, 17:08 »
W C116 nawet samo rozwarstwienie sie spodniej czesci klawiatury, ktora osadzona jest w plastikowej ramie na "zatrzaskach", a wlasciwie na pryszczach plastiku w strategicznych miejscach, powoduje nie lada problemy. Zbyt ciasne jej zamontowanie poprawia dzialanie klawiszy, ale unieruchamia przycisk kursora. Vice versa, zbyt duzy luz powoduje, ze przy naciskaniu pojedynczych gumek, spod sie zapada.