Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Multi Action  (Przeczytany 24736 razy)

Offline Skull

• Level 6
Multi Action
« Odpowiedź #225 dnia: 16 Listopada 2012, 12:10 »
no wiecie co,
żeby najistotniejszy problem z nowym cartridgem to, że się jakieś tam gierki nie uruchamiają...
Przełącznik, to rozwiązanie bardziej psychologiczne, dla mnie nie jest istotny - jak ktoś lubi to niech sobie taki hardware switch domontuje w samym c64.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Multi Action
« Odpowiedź #226 dnia: 16 Listopada 2012, 13:02 »
ja tam moze troche ogolnie:

kazdy addon typu cart bedzie burzyl kompatybilnosc w takim systemie jak C64.

Wywalaja sie na ogol te softy, ktore pisane sa poza specyfikacja (pierwsze co mi sie przypomnialo teraz: 4k Spaltterpunka na forever, o ile dobrze pamietam dzialalo to poprawnie tylko gdy nie bylo carta i niczego uruchomionego w ramie wczesniej!).

Znane sa tez gierki, ktore nie dzialaja na C128 - nie dlatego ze C128 nie jest kompatybilny wstecz a dlatego ze te gierki zupelnie niepotrzebnie nadpisuja rejestry ktorych nie powinny tknac ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Multi Action
« Odpowiedź #227 dnia: 16 Listopada 2012, 13:50 »
Raf:
zupelnie niepotrzebnie nadpisuja rejestry ktorych nie powinny tknac ;)

Z tego co pamiętam któraś ninja miała prosty bug, table z wartosciami do rejestru Vica, a potam lda tab,x sta $d000,x inx bne.. no i to nie miało prawa działać z rozszerzeniami typu +60 i c128 oraz 1795.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Kisiel

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #228 dnia: 16 Listopada 2012, 13:55 »
wegi:
Bardziej stawiam na szukanie śmieci po AR na stosie

No a ja się zastanawiałem nad buforem klawiatury, magnetofonu albo"jakiś" rejestr, przypominam sobie że wszystkie rejestry nie są ustawiane na starcie bo i po co.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #229 dnia: 16 Listopada 2012, 15:48 »
V-12/Tropyx:
Działa, gdy go się wczyta bezpośrednio pod Fast Load.

Miszczu magiku ekspercie miłośniku wajchy w AR która ma zapewnić błogi spokój Twej niewiedzy - rozwiązanie Twej enigmy która trapi Cię od lat brzmi:

W tym wypadku decruncher jak wiele innych decruncherów rozpakowujących od przodu (strumieniowo) bo np. exo może od tyłu czy np MSCRUNCHER depakuje od "tyłu" aby uniknąć kompresji wstecznej i "najechania" danych do zdekompresowania na dane zdekompresowane najpierw targa program na koniec ramu jak np. LEVECRUSHER do którego nawet masz w wersji 1.31 tasma dołączone źródła decrunchera. Nawet w tym wypadku to chyba nie jest decruncher.  Do przepisania na koniec ramu w przypadku tego programu używa on wektora $AE/AF. Dopowiadając Twej niewiedzy i ciekawości - wektor ten jest odpowiedzialny za pokazywanie end load adresu a konkretnie pierwszej komórki poza załadowanym programem. Wartość ta pojawia się po LOAD system często wykorzystuje te komórki do różnych celów i je zmienia. Podpowiem, że wystarczy wejść do monitora AR wpisać np m3333 aby zmienić zawartość tego wektora. Reset czy też ZAP także zmienia ten wektor.

Oto rozwiązanie zagadki trapiącej Cię od lat - nie ma ono NICZEGO wspólnego z koniecznością modowania hardwareowego ZAP w AR i teoria knucia spisku na potrzeby dokładania wajchy w AR okazuje się kolejnym ABSURDEM. Że zacytuję Ciebie z innego posta "srodze się zdziwiłem" Twoją niemerytoryką...

V-12/Tropyx:
Cóż za absurd

V-12/Tropyx:
Ja podałem konkretny przykład.

no to masz konkretną odpowiedź ale kolejnych zagadek nie będę rozwiązywał tylko dlatego, że

"przez lata przewertowałeś tysiące plików" i nie zrobiłeś z tym nic konkretnego poza biciem piany na potrzeby dorobienia wyłącznika do wyłączonego carta
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Kisiel

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #230 dnia: 16 Listopada 2012, 15:51 »
@wegi, że Ci się chciało. Dzięki.
...ale się jeszcze lubicie co?

PS. IMO wiedza absolutna jednego człowieka nie istnieje, każdy z nas ma jej cząstkę.

Offline wegi

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #231 dnia: 16 Listopada 2012, 16:46 »
Kisiel:
że Ci się chciało.

Kurde samo znalezienie tego trwało 10 razy krócej jak napisanie postu.

pierwsze list - sys 2061
ok tyle już wiem

teraz wersja dla ortodoksów bo ja to robiłem spod emu na breakpoincie na $04a7 więc jeszcze szybciej ale na real c64 tak by było:

f2 - monitor
d080d
sei
ldy #$00
sty $01 ;all ram enable
loop
lda $081e,y
sta $0400,y
iny
bne loop
jmp $04a7

co widzę? - przepisanie 256 bajtów spod $081e do $0400

wykonałbym T 081e 091e 5400

po tym mam kod spod $0400 pod $5400

dalej d54a7 to to co bym miał pod $04a7

d54a7

dec $af ;czerwona lampka!!!

loop2
lda ($ae),y
hiadres = *+2 ;=$04ad
sta $ff00,y ; i wszystko jasne
iny
bne loop2

dec $04ad
lda $af
cmp #$07 ;przepisuj aż do $0900 i trochę poniżej ale to już na wyrost poniżej $091e
bne loop2-2

jmp $0400

Kisiel:
ale się jeszcze lubicie co?

kurcze wkurzają mnie takie niemerytoryczne wstawki gość ma zagadkę od lat, wyjmuje carty, resetuje cuduje i po co to.

Wymoderowano - obraźliwe stwierdzenia oraz stwierdzenia całkowicie niezwiązane z dyskusją (offtopy).
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline elwer

• Level 4
Multi Action
« Odpowiedź #232 dnia: 16 Listopada 2012, 16:46 »
Kiedyś zrobiłem kopię klona Epyxa Fastload - w oryginale nie było resetu i wyłącznika na exrom i możliwości programowego wyłączenia carta.
Zamontowanie wyłącznika, poprawiło ale nie zlikwidowało całkowice przypadłości podobnej do przypadłości MA. I założę się że po zamontowaniu mechanicznego wyłącznika w MA będzie dalej to samo. Przypadłość zlikwiduje wyjęcie carta z portu. Na Allegro pojawiła się pierwsza odsprzedaż  SDBOXa  (chyba to jest ta wersja na złoconej płytce) więc może ten będzie działał.
http://allegro.pl/sd-box-i2798139443.html

Offline wegi

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #233 dnia: 16 Listopada 2012, 17:00 »
elwer:
w MA będzie dalej to samo.

Będzie to samo do momentu wyłączenia i włączenia C64 - wówczas jakby miał poprawnie (podkreślam POPRAWNIE) wyłączone zasilanie stos zapełni się tym co jest po resecie (00 albo #$ff) i zamaże pozostałości po wyczynach AR na stosie to jedyny przypadek zysku z wajchy. Jeżeli ktoś się bawi w skanowanie stosu na pozostałości po AR! - Szczerze nie podejrzewam, aby było multum takich programów a wśród nich takie, które są warte wyciągania karta z portu to żadnego

Dżizis kisiel - MultiAction za stówę a tu 194! Zacznij się cenić bo schodzisz na psy!

Offline Kisiel

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #234 dnia: 16 Listopada 2012, 18:02 »
wegi:
Zacznij się cenić bo schodzisz na psy!

Chciałeś tani kart to jest.

Co do wykrywania karta, tak są programy które to robią (grabba kiedyś coś mi mówił że takie coś robił aby złatwić freezerów/podglądaczy)

PS. BagoZonde, przesyłka nie dotarła na czas, odbiorę ją dopiero w grudniu.

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
Multi Action
« Odpowiedź #235 dnia: 16 Listopada 2012, 21:20 »
Kisiel:
przesyłka nie dotarła na czas, odbiorę ją dopiero w grudniu.

No trudno. Pisałeś, że jak nie dotrze, to wyślesz ją w grudniu a nie, że odbierzesz. Mam rozumieć, że to pierwsze miałeś na myśli ;]?

Offline Kisiel

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #236 dnia: 16 Listopada 2012, 21:27 »
Pisałem że zamiast p-lić na forum to mi wyślij karta bo odeślę Tobie przed świetami. Wiesz dużo potrafię ale życia nie oszukam. Będziesz musiał poczekać.

Offline BagoZonde

• Level 6
Multi Action
« Odpowiedź #237 dnia: 16 Listopada 2012, 21:31 »
Odesłałem następnego dnia o godzinie ~10 po tym jak mi napisałeś dnia poprzedniego o 17:54 a ja odczytałem to po 20, bym Ci go odesłał więc szanuj się człowieku.

Napisałem, że poczekać poczekam - trudno - moja strata. Nie wiem tylko czy dostanę zwrot z poczty czy nie - napisałeś we wtorek, że najwyżej wyślesz w grudniu, a nie, że odbierzesz.

Offline Kisiel

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #238 dnia: 16 Listopada 2012, 22:01 »
Przepraszam, ale nie rozumiesz a ja nie mam najmniejszej ochoty tłumaczyć tego.
Kisiel:
BagoZonde:
Ok, wyślę Ci go niebawem.

Jeżeli wyślesz jutro to jest szansa że go odeśle w przyszłym tygodniu jeżeli nie to w grudniu przed świętami.

Więc podsumowując masz problem z czytaniem i decyzyjnością ale to chyba jest u Ciebie norma na życie.

Offline BagoZonde

• Level 6
Multi Action
« Odpowiedź #239 dnia: 16 Listopada 2012, 22:53 »
Prędzej problem z Twoją decyzyjnością, tamten post był jasny jak słońce: "najpóźniej odeślesz w grudniu", a dzisiejszy właśnie sprawił, że pojawiła się wątpliwość:

Kisiel:
PS. BagoZonde, przesyłka nie dotarła na czas, odbiorę ją dopiero w grudniu.

Cytuj siebie w całości, a nie w kawałkach czyli nauka czytania w kontekście.

Więc zapytałem w #236 czy chodziło Ci w końcu o odbiór czy wysłanie. Myślę, że dobrze by Ci zrobiło trochę wyluzować, strasznie spięty jakiś jesteś Kisiel.