Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Multi Action  (Przeczytany 24675 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Multi Action
« Odpowiedź #195 dnia: 14 Listopada 2012, 10:19 »
wlasnie dotarl!
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline wegi

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #196 dnia: 14 Listopada 2012, 12:29 »
BagoZonde
Masz źródła. Po frezie nie znajdziesz tu nic poprawnie bo:

kod wykonuje sie w epromie carta
po frezie na sd2ieccore zostaje podmieniony eprom na ar6, co nie zmienia faktu, że i tak kod się wykonywał w zerowym banku aktualnego obrazu carta którego i tak frezem nie zdeassemblujesz

imho wystarczy zap do odpalania gierek zap na power up jest na wyrost no i każdorazowe wyłączanie i włączanie C64 żeby obudzić MA - masakra
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
Multi Action
« Odpowiedź #197 dnia: 14 Listopada 2012, 12:55 »
@wegi
W źródłach sd2iec pack (SD2IECPACK/actioncore.asm) nic nie znalazłem z obsługi klawiatury, może źle szukałem. Na pewno nie ma tam żadnego $DC00/1.

wegi:
imho wystarczy zap do odpalania gierek zap

No nie wszystkie pójdą. Będę stosował zapa tylko w przypadku tych, które potrzebują odłączenia, więc nie jest to zabieg bolesny.

Wyobrażałem to sobie tak na tzw. logikę (podkreślam: tzw. czyli moją), że przy freezie kart zapamiętuje bank, w którym był, przełącza na bank gdzie są opcje freezera, wrzuca do jakiegoś ustalonego odcinka pamięci, uruchamia i powraca do banku, gdzie freeze ostatnio nastąpił. Dzięki za rozjaśnienie.

Generalnie czy mechaniczny switcher linii EXROM w karcie nie byłby najlepszym rozwiązaniem tak jak kolega V-12 o tym wspomniał?

Offline wegi

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #198 dnia: 14 Listopada 2012, 13:26 »
BagoZonde
szukaj test_f4 a nie jakieś dc01 - po co mi dc01 jak mam obsługę klawiatury za darmo w romie. Wg mnie zap jest trwałym wyłączeniem carta do momentu hardwareowego resetu... Może ten zap nie działa poprawnie u Ciebie...
Działanie freezera nawet gdybyś określił prawidłowo - jest to AR a nie MA i AR nic nie wie o dalszych roszerzeniach poza 32KB epromu i ich "przywracaniu"

Mechaniczny switcher cofa nas do liczydeł - po co mi to jak można to uzyskać na drodze programowej i hardwareowej. A jak widzisz mechaniczny switcher dla 4ch banków actiona w MA?

BagoZonde:
strzelam, że może być to przerwanie IRQ

wektor $0300 prześledzić i poznać

... uściślając - co robi komenda zap w AR to nie wiem i na nią bym nie stawiał, ale postawiłbym na F4 z sd2ieccore, że działa jak należy
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline BagoZonde

• Level 6
Multi Action
« Odpowiedź #199 dnia: 14 Listopada 2012, 14:08 »
Dzięki wegi, człowiek się szybko uczy dzięki takim dysputom.

wegi:
... uściślając - co robi komenda zap w AR to nie wiem i na nią bym nie stawiał, ale postawiłbym na F4 z sd2ieccore, że działa jak należy

Uściślając to co już zostało uściślone: spróbuj odpalić m2i Flimbo's Quest (tak tak) przez F8 (sd2iecpack), wcisnąć zap przez F4 i odpalić z sysa. Tak właśnie to robiłem, ta gra jako wałkowany przez nas test mi się zwieszała więc u mnie F4 z sd2iecpack nie działa jak należy.

Offline wegi

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #200 dnia: 14 Listopada 2012, 14:37 »
Pytanie czy ona również zawiesza się u usera MA który nie reklamuje hardware'u - powiedz czy u kogoś innego z MA działa albo jak masz włącz innego actiona i wyłącz go poprzez F3-NORMAL RESET.

Powtarzam wg mnie zap z sd2ieccora wyłącza trwale AR (tak jak F3-NORMAL RESET menu startowego AR) do momentu hardwareowego resetu tudzież freza

Offline BagoZonde

• Level 6
Multi Action
« Odpowiedź #201 dnia: 14 Listopada 2012, 14:44 »
Niestety nie mam żadnego Actiona, MA to mój pierwszy Action "w realu". Sprawdź wegi u siebie, nikt na razie się nie przyznał czy udało mu się odpalić Flimbosa. Żeby nie było nieporozumień: ja się nie czepiam, stwierdzam tylko fakt, że jeżeli kart się ma odłączać przez zapa, to dlaczego Flimbo się zwiesza. Próbuję to tylko ogarnąć.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Multi Action
« Odpowiedź #202 dnia: 14 Listopada 2012, 14:47 »
Pytanie jest nie czy działa , tylko dlaczego reszta działała jak kart potrafi odstawiać numery i zawieszać system.
BagoZonde:
Dzięki wegi, człowiek się szybko uczy dzięki takim dysputom.

Szczerze mówiąc dzięki takim dysputą to niczego się chłopie nie nauczysz. Masz problem sprzętowy a szukasz DC01 gdziesz w romie jak masz źródła.
Mam szczere pytanie do Ciebie, ktoś Tobie pisze te programy za kasę? Bo tak czytam i nie uważam abyś był zdolny do samodzielnej pracy z dokumentacją, pełną wiedzą, jaka jest w internecie na tematy które wałkujesz od lat na różnych forach. Strasznie jałowo wygląda jak musisz tłumaczyć że action zapisuje coś do rejestru i robi reset po F3, oraz ZAP (w 7.3) po raz drugi.

Poczekaj odpowiem trzeci raz na pytanie... tak się wykonuje zap \"\"

Zapomniałem dodać że WSZYSTKO jest w źródłach \"\"
Tylko trzeba oderwać się od FORUM.... wiem ciężko.

PS. warm reset jest na przywrócenie wektorów samo ustawienie bita nie styka... wegi ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #203 dnia: 14 Listopada 2012, 16:07 »
@Bago - działa testowałem na 1541u bo mi sie tego badziewia nie chciało kopiować na dysk - powtarzam wg mnie wyzapowanie karta hardwareowe wyłącza go TRWALE do momentu wciśnięcia reset lub freeze. Gdyby nawet tak nie było (ale tak jest)  to w mojej opinii nie warto robić wyłącznika AR do power up - po co włączać i wyłączać w kółko C64!! Wiem, że się nie czepiasz tylko chcesz to ogarnąć poza tym to jedna głupia gierka tylko jest

aha po zap czeka Cie przyjemność ładowania w normalu 153 bloków

@kisiel dokładnie tak jest - po ustawienu bitu zap robię jmp ($fffc)

Offline BagoZonde

• Level 6
Multi Action
« Odpowiedź #204 dnia: 14 Listopada 2012, 16:08 »
Dobra Kisiel, przepraszam za siebie, znów Cię rozczarowałem. Przyznaje się bez bicia, że w assemblerze jestem cienki jak przecinak, umysł mam ścisły ale ciasny, a forum wydaje mi się, że po to jest, by nie cackać się tylko jak się czegoś nie wie - to pytać! Powiedz lepiej mądralo dlaczego taki Flimbo się wiesza z Twoim kartem (u mnie i Werexa)? U mnie to jeszcze pół biedy, bo kart się lubi nie zgłosić prawidłowo, ale u Werexa sprawa jest nieco inna.

Kisiel:
Mam szczere pytanie do Ciebie, ktoś Tobie pisze te programy za kasę?

Mama mi pisze. Za zupełną darmochę.

Offline BagoZonde

• Level 6
Multi Action
« Odpowiedź #205 dnia: 14 Listopada 2012, 16:10 »
wegi:
@Bago - działa testowałem na 1541u bo mi sie tego badziewia nie chciało kopiować na dysk

Ok, czyli to coś z moim kartem (i Werexa w sumie). Miałem ten problem nie tylko w przypadku Flimbo's Quest, jeszcze parę wybiórczych gier mi poleciało - niewielki odsetek dlatego w ogóle nie ma problemu. Dzięki.

Offline wegi

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #206 dnia: 14 Listopada 2012, 16:18 »
BagoZonde
Popatrz co zrobił werex na filmie wgrywał to co niewgrywalne fibrem - co to oznacza? Wszedł do sd2iecpack i mu ruszyło - dlaczego? bo przed uruchomieniem fibra jest robiony ZAP a fibr sam potem dogrywa mu program. Reszta przypadków niedziałających to wg mnie niewyzapowany action albo źle uruchamiany - abdecruncher sie nie podnosi po resecie

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Multi Action
« Odpowiedź #207 dnia: 14 Listopada 2012, 16:53 »
BagoZonde
Zlecenie poprawki przyjęte, będziesz się musiał wstrzymać z testami jak dostaniesz z powrotem. Chyba emu sd2iec nie ma no nie?

wegi:
@kisiel dokładnie tak jest - po ustawienu bitu zap robię jmp ($fffc)

No to jak zwykle nie sprawdzą a wujek dobra rada ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #208 dnia: 14 Listopada 2012, 17:10 »
BagoZonde:
Flimbo's Quest rzeczywiście nie działa. Czy kart się odłącza przy wczytywaniu softu i jeżeli tak to kiedy? Takich przypadków jest parę, przeważnie gry mi wchodziły.

Werex:
Te gry i programy działają bez MA lub gdy je odpalam pod fibr z Pack'a.

Werex:
Wydaje mi się że w trybie F8 nie działają pliki m2i czyli wersje pełnodyskowe. Tzn można je wyświetlić katalogi i odpalić plik ale potem się krzaczy. Po wejściu z F2 fibr i odpale m2i działa oki tyle że bez turbo (jak mam odpalonego jiffiego to leci szybko ;) )

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Multi Action
« Odpowiedź #209 dnia: 14 Listopada 2012, 17:28 »
Uff, ale sajgon. Ja się wypowiem co do ZAP'a, którego używam od kilkunastu lat. Otóż NIE ZAWSZE gra odpala się po ZAP'ie (a po normal resecie się odpala) i to nie jest kwestia ustawienia wektorów $2b-$2c etc. Imho ZAP robi ciepły reset, ale sam cart w jakimś stopniu musi dalej zakłócać prawidłowe uruchamianie programów.

Zresztą prosty przykład podam, Byte Bruiser v1.0 nie odpala się po ZAPie (zdaje się, że robi zwiechę po przejściu plansz informacyjnych), dopiero po normal resecie odpala. Zirytowany tym faktem w końcu zrobiłem sobie wersję, która pomija początkowe plansze informacyjne. \"\"
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!