Witam. Śledząc tematy na tym forum dostrzegłem, że wiele osób ma problem jak wgrać swoją ulubioną grę na C64 jeśli nie mamy jej na kasecie czy dyskietce.
W takiej sytuacji przychodzi kaseta adapter. Wygląda ona mniej więcej tak:

Urządzenie tego typu jest stosunkowo tanie, na aukcjach w internecie można je znaleźć za dosłownie kilka złotych

Co będzie nam potrzebne?
1. Kaseta adapter.
2. Jakiś cartridge z system Turbo - np. BlackBox.
2. Program AudioTap
3. Program WavPRG
4. Dodatkowo program The Star Commander.
5. No i oczywiście C64 + magnetofon

Programy AudioTap i WavPRG możemy pobrać
stąd. Jedna instalka instaluje oba programy. Na 100% działa na WinXp Service Pack 2, nie wiem jak jest w nowszych systemach.
Program The Star Commander pobierzemy
tutaj. Jest to archiwum Zip, możemy je rozpakować np. WinRAR'em czy 7Zip'em.
Uwaga. Z tego co czytałem Star Commander może nie działać poprawnie na WinXp i wyżej. Ja posiadam XP'ka i działa w miarę poprawnie, czasami zdarzają mu się zwiechy no ale..

Jeśli ktoś ma problemy z nim to są też inne programy np.: D64 Editor, 64'er Commander czy D64Lister.
Ok. Więc zaczynamy

1. Pobieramy wybrany przez nas program/grę.
Polecam strony:
C64 TapesCSDBJeśli ściągnięty przez nas plika ma format .t64 lub czy .prg to nie ma problemu

Przejdź do punktu nr. 3. Jeśli format .tap - przejdź do pkt. 4.
Jeśli natomiast plik ma format .d64 zapoznaj się z pkt. 2.
2. Co jeśli mam plik .d64?Plik .d64 to obraz dyskietki, najczęściej zbudowany on jest z kilku (lub kilkunastu) plików ,,składowych". Jednak czasami jest tak, że gra jest jednoplikowa i można bezproblemowo wyciągnąć potrzebny dla nas plik z formatu .d64. Posłużę tu się programem Star Commander.
Uruchamiamy StarCommander klikając 2x na ikonę:

. Powinno nam się ukazać takie DOS'owskie okno:

Jeżeli pobrany przez nas plik z grą znajduje się na pulpicie to klikamy kolejno: Documents and Settings -> Nazwa Użytkownika -> Pulpit -> plik .d64. Powinno nam się ukazać coś podobnego:

Kilkamy raz na ten pliczek prg a nastepnie na Copy na dole okna, wyskoczy okienko w którym wpisujemy:

.
Dzięki temu "wydostaliśmy" potrzebny nam plik .prg na pulpit.

Niestety dość często okazuje się że po otwarciu pliku .d64 widnieje coś podobnego:

Wtedy niestety raczej nie da się nic z tego zrobić. Można jakoś próbować dzielić grę itp, ale raczej jest to nadaremne, bo i tak nic z tego nie wychodzi
3. Mam plik .prg/.t64 - co dalej?Musimy przekonwertować go na "piski" zrozumiałe dla naszego C64 w formacie .tap

Uruchamiamy wcześniej pobrany program, ustawiamy 2-gą opcje tak jak na obr. nr 1, potem nadajemy parametry jak na obrazku nr 2, a na koniec wybieramy plik jak na obr. nr 3

Następuje konwersja na plik .tap
4. Ok. Jest utworzony plik .tap - jak go przegrać na C64?Jak wiemy adapter ma kabel który musi wystawać z naszego magnetofonu. Warto ostrożnie zdjąć klapkę od niego, ułatwi to dostęp. Należy to robić powoli, gdyż plastik może się szybko ułamać. Kabel z adapteru zakończony Jack'iem wpinamy do gniazda słuchawkowego (zielone). Uruchamiamy program AudioTap, nic w nim nie zmieniamy, zostawiamy domyślne opcje czyli:

Uruchamiamy C64, włączamy program do regulacji głowicy, w moim przypadku (BlackBox v.

komendą <-HF.
W programie AudioTap klikamy OK i wybieramy przygotowany wcześniej plik .TAP
Następnie klikamy OK i wybieramy przegotowany przez nas plik .tap z grą/programem. Rozpoczyna się ładowanie programu, wciskamy PLAY na magnetofonie, jeśli wszystko dobrze zrobiliśmy powinny się pokazać czarne kropki, lub paski. Większość osób regulowało już kiedyś głowicę więc nie będę tego tłumaczył, jednak w tym przypadku na początku warto "pobawić się" regulacją głośności w Windows, to właśnie nią musimy wyregulować ustawienie głowicy.

Gdy głowica będzie już ustawiona, możemy zacząć wgrywać gry/programy. Robimy to standardową - komendą <-L, naciskamy PLAY na magnetofonie, a następnie w programie AudioTap uruchamiamy plik, tak jak przed chwilą do ustawiania głowicy.
UWAGA! Program AudioTap nie zatrzymuje się w momencie wyświetlenia tytułu programy podczas ładowania, należy więc bardzo szybko nacisnąć spacje, aby nic nie umknęło naszemu C64!

Po poprawnym załadowaniu, uruchamiamy program komendą RUN, lub klawiszem fukncyjnym (w BlackBox), możemy nagrać go także na kasetę tworząc wymarzoną składankę gier.
Tyle ode mnie, mam nadzieje, że pomogłem początkującym

C= 64 RULEZ!!!
Zakaz kopiowania na inne fora bez mojej zgody!