Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Nowy efekt ???  (Przeczytany 1122 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SPC

• Gość
Nowy efekt ???
« dnia: 19 Sierpnia 2003, 20:06 »
 Nie jestem pewien czy czegos takiego juz nie ma ale mam taki pomysl: Znacie efekt soczewki (jest obrazek, w hires na ten przyklad i porusza sie po nim zoom (oklagla soczewka jak w demie D.N.A z North8). Zawsze grafika jest deczko znieksztalcona (powiekszone pixele). Plan jest taki: Zrobic to z uzyciem dwoch obrazkow w roznych rozdzielczosciach. Zoom jest robiony z tego, ktory ma wieksza rozdzielczosc. Czy cos takiego juz bylo?

BoBeR

• Gość
Nowy efekt ???
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Września 2003, 16:23 »
 powiedz cos wecej i daj adres do listow lub mail to mozemy nad tym popracowac bo nie za bardzo widac o co ci chodzi

Offline Yovish

• Level 3
Nowy efekt ???
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Września 2003, 11:38 »
 Gdzieś widziałem podobny efekt. Ale nie pamiętam gdzie, i czy napewno chodziło o C64.
 Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby to zrobić.

Pytanie pomocnicze: chodzi Ci o stałe powiększenie na całym obszarze soczewki, bo w \'realu\' ono się zmienia na obrzeżach.
 A może dwie soczewki, i czasem jedna będzie powiększać obraz drugiej???

SPC

• Gość
Nowy efekt ???
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Września 2003, 12:06 »
 Generalnie chodzi o to, ze zawsze przy soczewkach to powiekszenie jest takie pixelowate. Chodzi o uzycie do powiekszen drugiego obrazka o wiekszych wymiarach a obrazek niepowiekszony bylby w normalnych rozmiarach. Byc moze to juz bylo. Nie wiem.

Offline Yovish

• Level 3
Nowy efekt ???
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Września 2003, 13:09 »
 Nie dam głowy, ale chyba takiego nie widziałem.
 A już napewno nie z dwiema soczewkami - pomyśl o tym.

Ale zamierzałbyś rożnicować stopień powiększenia na krańcach soczewki?

SPC

• Gość
Nowy efekt ???
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Września 2003, 15:52 »
 Ja nie mowie ze cos takiego napisze. Dawno juz nie bawilem sie zadnymi efektami. Ostatnio pisalem sterownik do CIA-HDD, ale czasu mi braklo. Tak tylko podsunolem ten pomysl. Co do roznicowania powiekszenia to bylo by to calkiem niezle.