Kisiel:
Rozszerzenie +60kB jest na dram więc podtrzymka bateryjna jest kłopotliwa, wstawianie sram zamiast dram też.
Szkoda. Chociaż ja osobiście aż tak nie narzekam na brak podtrzymywania bateryjnego pamięci dodatkowej w C64, ponieważ często podczas kodowania wykonuję różne procedury, wymagające osobnego ładowania źródłówki do pamięci. Brakuje mi np. klawisza, który by przenosił od razu do +60k turbo assemblera. Kiedyś odpalałem Macroassemblera przerabianego przez TSD, ale szczerze mówiąc nie ogarnąłem tematu

Kisiel:
Macroassembler na c64+ ma ten plus że asembluje do rozszerzonej pamięci i tam uruchamia kod, czyli można sobie robić cuda na stronie zerowej a po resecie nadal wszystko jest nie ruszone i można sobie debugować szybciej.
Musiałbym zobaczyć to w praktyce. W +60k jest odwrotnie - źródło leży w dodatkowej pamięci i kompilacja odbywa się do pamięci normalnej. Jest to bardzo wygodne, ponieważ od razu na bieżąco można testować wyniki swojej pracy. Problem jest tylko z powrotem do +60k, szczególnie jak się bufor magnetu nam wyczyści (siedzi tam krótka procka pod $035c, która wskakuje do turbo assemblera pod +60k).
lukicl:
Wracając do tematu jeżeli jest możliwość to założył bym 1mb.
Duże rozszerzenia pamięci na C64 nie są w pełni wykorzystywane kodersko - bardziej jako magazyn danych, w szczególności grafiki. Pozwala to na robienie animacji pełnoekranowych. Tak jak już pisałem wcześniej - problem polega jedynie z odpowiednim oprogramowaniem rozszerzenia. Nawet chyba +256K Sociego (kompatybilne z +60k) nie doczekało się jakichś konkretnych softów. A szkoda.
Więcej dyskusji na temat +256:
http://www.c64power.com/forum/index.php?action=vthread&forum=8&topic=1242