Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Padniety C64  (Przeczytany 6625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Padniety C64
« dnia: 10 Kwietnia 2012, 20:38 »
C64 uwalony prawdopobnie przez podlaczenie magnetofonu "na zywca"

objawy:
- po wlaczeniu czarny ekran
- po wlozeniu actiona czarny ekran, po kilku resetach poajwia sie ramka i tlo w kolorze charakterystyzcznym i smieci na ekranie
- po wlozeniu 1541 ultimate i wybraniu trybu wybierania obrazow dziala, ale nie da sie wlaczyc zadnego softu (freeze po nacisnieciu return).

co moglo pasc?

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Padniety C64
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwietnia 2012, 20:57 »
ram panoczku pewnie wykitował. Sprawdź na oscyloskopie CAS i RAS jak są wanienki to RAM.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Padniety C64
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwietnia 2012, 20:59 »
zapomnialem dodac: jak polozylem na procesor drugi procesor.. na pewno sprawny - to za kazdym razem pojawiala sie prawidlowa ramka i prawidlowe tlo, nie pokazywal sie jednak wlasciwy ekran startowy.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Esio

• Gość
Padniety C64
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwietnia 2012, 21:05 »
Moje bardzo niewielkie doświadczenie podpowiada mi, że to 8500. Zawsze jak się coś broiło w magnecie lub przy porcie to się jarał CPU, a w najlepszym wypadku bezpiecznik, ale to nie ten objaw.

Offline Kisiel

• Level 7
Padniety C64
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwietnia 2012, 21:38 »
@Raf, masz sprzęt więc co stoi na przeszkodzie sprawdzić na oscyloskopie ras cas aec porty , cia 2 cs itp. Chłopie kto jak kto ale Ty?

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Padniety C64
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Kwietnia 2012, 21:39 »
A to ciekawe. Masz duże zdolności do uwalania sprzętów. \"\" Zacząłbym od RAMu.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

babka

• Gość
Padniety C64
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Kwietnia 2012, 13:00 »
Witam serdecznie.
Chciałem się podłączyć pod temat niesprawnego sprzętu.
W ramach powrotu do przeszłości a przede wszystkim chęć poeksperymentowania nad sprzętem zakupiłem ostatnio dwa modele c64c i stacje 1541 II, no i jeden niestety jest "martwy". Czarny ekran, etc.
Ze względu na to że jestem elektronikiem z zamiłowania i mam odpowiedni sprzęt pomiarowy chciałem swoimi siłami zdiagnozować padnięty komputer. Z tematu wyczytałem żeby sprawdzić CAS i RAS w przypadku padniętej pamięci RAM. Trochę grzebiąc w dokumentacji podstawowa diagnostyka w przypadku braku "wizji" sprowadza się do sprawdzenia cpu, vic-a, ram. Dla mnie to oczywiście losowanie w totka, wszystkie układy są powiązane ze sobą, zawsze mogę podmienić elementy, sprawdzając przedtem oczywiście prawidłowości napięć zasilających. Lecz czy to jest dobra metoda bo jak dla mnie nie za bardzo, zawsze awaria jednego scalaka może powodować małą lawinę i wsadzając sprawny układ można go uwalić.
Chciałbym zapytać się doświadczonych na tym polu kolegów o metodologię jakiej używają przy diagnostyce c64.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Padniety C64
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Kwietnia 2012, 13:22 »

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Padniety C64
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Kwietnia 2012, 14:33 »
babka:
zawsze awaria jednego scalaka może powodować małą lawinę i wsadzając sprawny układ można go uwalić

Nie do końca jest tak, jak piszesz. Musiałoby być jakieś zwarcie na płycie głównej, wywołane w sposób manualny. Jeżeli jakieś przepięcie uwaliło scalak, to testując inne, nie powinno się uwalić sprawnych. Z mojego bogatego doświadczenia w naprawach C64 wynika, że największą liczbę uwalonych scalaków miałem zaledwie 3 na jednej płycie głównej, w tym 2 kości RAM. Od nich polecam rozpoczęcie naprawiania nowszego C64, gdy mamy czarny ekran.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Padniety C64
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Kwietnia 2012, 23:32 »
wykluczam RAM, bo jak napsialem.. VIC wyswietla prawidlowo obraz gdy wejdzie sie w tryb wyboru obrazu dysku, ultimate VICa nie emuluje przeciez, chyba ze potrafi zaemulowac RAM ;)

czy cos innego niz CPU moglo pasc?

babka

• Gość
Padniety C64
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Kwietnia 2012, 00:12 »
Sprzęt ruszył, okazało się że w moim przypadku było dwa małe "robaki" uniemożliwiające pracę komputera.
Pierwsza sprawa niewidoczny na pierwszy rzut oka kurz który dostał się między nogi scalaków. Druga rzecz - dalsze oględziny wyjętej płyty głównej potwierdziły moje podejrzenia apropo zwarć, tym razem obejrzałem laminat od spodu, po prostu masakra "chińska". Mianowicie podczas lutowania na fali płyta nie została oczyszczona dokładnie, dosłownie lut walał się po ścieżkach, ktory robił mostki po paręset kOhm. Nie wiem jak to przeszło testy ale nawet małe kulki cyny znajdowałem tu i ówdzie. W przypadku tej wersji nie dziwię się bo to jedna z ostatnich, obudowa jak i klawiatura na zatrzaski - totalne oszczędzanie na wszystkim co się da. Drugi c64 wykonany jak powinien wkręty w obudowie i klawiaturze no i czysta płyta główna.
Jak się okazuje najprostsze rozwiązania przychodzą na końcu ;) Także mogę brać się teraz do roboty no i coś wymodzić dla swojej komody.
Dzięki za super linka, który jest konkretną kopalnią wiedzy na tematy sprzętowe.
Pozdrawiam wszystkich

Offline Kisiel

• Level 7
Padniety C64
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Kwietnia 2012, 08:35 »
Raf:
czy cos innego niz CPU moglo pasc?

Jak obraz jest wyświetlany to CPU działa i VIC działa. Jakbyś wrzucił screena z ekranu to można by nawet określić co jest nie tak z tym Vicem i jego dostępem do pamięci. Czas od włączenia do pojawienia się ekranu mówi dokładnie o stanie ramu. Podstawowy problem to brak informacji.

Offline Skull

• Level 6
Padniety C64
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Kwietnia 2012, 09:41 »
no to zagadka dla Kisiela -co to ?

\"zagadka\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Padniety C64
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Kwietnia 2012, 09:49 »
Kisiel:
Jak obraz jest wyświetlany to CPU działa i VIC działa. Jakbyś wrzucił screena z ekranu to można by nawet określić co jest nie tak z tym Vicem i jego dostępem do pamięci. Czas od włączenia do pojawienia się ekranu mówi dokładnie o stanie ramu. Podstawowy problem to brak informacji.

bez carta jest tylko czarny obraz.
po wlozeniu ultimate - czarny obraz
po wlozeniu actiona - czarny obraz

po wejsciu w ultimate w tryb wyboru obrazu dyskietki jest normlany ekran charakterystyczny dla ultimate

po nalozeniu spawnego procka na jak podejrzewam uszkodzonego procka dzieje sie to co wyzej w poscie opisalem.
normalnie nie ma na ekranie zadnych smieci czy losowych znakow, jedynie jak actiona wrzucilem to po kilku resetach cos tam sie pojawilo.

pytam bardziej z ciekawosci tudziez dla potomnych bo watpie abym mial czas naprawiac ta maszyne.

Offline Kisiel

• Level 7
Padniety C64
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Kwietnia 2012, 10:09 »
ok,
no to jak czasami coś uda ci się zobaczyć na action to może to być:
- AEC, BA, procek się zawiesza w przypadkowym momencie warm-up actiona.
- RAM,CPU,FI0,
Jak miałem problemy z odświeżaniem to też czasem się coś pojawiało ale znaki się zmieniały.
Na ultimate nie patrz bo to drugi komputer podłączony do VIC-a z własnym prockiem pamięcią itp.