Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Load error na magnetofonie nagrywającym  (Przeczytany 3382 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ruter

• Level 3
Load error na magnetofonie nagrywającym
« dnia: 17 Marca 2012, 21:19 »
Witam! Mam taki problem z datasetem:
Nagrywam sobie jakiś tam program w kernalu i próbuję testowo odczytać go na tym samym magnetofonie. Moim oczom ukazuje się load error. Raz to nawet pojawiło się ?device not present error (jak???) Paski w head ficie są wąskie, więc dla czego wywala błędy? Dodam, że głowice przeczyściłem spirytusem. Problem sporadycznie występuje w turbo, acz występuje.
Aha, jeszcze jedno: dzisiaj podczas przewijania taśmy magnetofon czasami bardzo zwalniał, w ogóle tak dziwnie przewijał. Czytałem na forum, że przyszedł czas na wymianę pasków w magnecie. Czy to powoduje load error?

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Marca 2012, 14:00 »
Niekoniecznie trzeba od razu wymieniać pasek, ale warto by było przyjrzeć się wewnętrznej mechanice, czy paski prawidłowo przesuwają się? Czy load error masz na każdej kasecie z grami? Jeżeli nie, to być może program w kernalu jest napisany z błędem albo zwyczajnie kaseta jest uszkodzona. W razie wątpliwości podejrzyj paski na head ficie czy nie ma zakłóceń.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline ruter

• Level 3
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Marca 2012, 14:56 »
V-12/Tropyx:
czy paski prawidłowo przesuwają się?

Wszystko wskazuje na to, że tak.
V-12/Tropyx:
Czy load error masz na każdej kasecie z grami?

Wszystkie gry mam zapisane w turbo. Czasem jakiś load error wystąpi, ale to rzadkość.
V-12/Tropyx:
Jeżeli nie, to być może program w kernalu jest napisany z błędem

Jest to krótki program testowy, na pewno zapisany dobrze, bo posiada 2 linijki\"\"

V-12/Tropyx:
albo zwyczajnie kaseta jest uszkodzona

Raczej nie, ale programy zapisuję na kasecie BASF Chrome Extra II 60 i nigdy nie miałem problemów.
V-12/Tropyx:
W razie wątpliwości podejrzyj paski na head ficie czy nie ma zakłóceń.

Paski wyglądają na prawidłowe.

No, i  jeszcze dwie informacje:
1. Gdy przewijam taśmę powyżej 300 obrotu licznika, to magnetofon stopniowo zwalnia aby po chwili stanąć.
2. Gdy magnetofon pracuje, to zamiast cichego dźwięku silnika słychać takie ocieranie, jakby metal o metal. Wewnątrz nic, co mogło by budzić podejrzenia, nie widać

suchy

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Marca 2012, 18:57 »
Zwalnianie/zatrzymywanie przy przewijaniu oznacza rozciągnięty pasek, czyli pasek masz do wymiany. Sprawdzić trzeba również czy wał napędowy taśmy nie ma nadmiernych luzów w panewce, co oznacza zajeżdżony/zużyty sprzęt i problemy z odczytem/zapisem (niezależne od głowicy). Wał nie może sie "gibać" na boki w panewce. Sama głowica z mocno startym przez taśmę czołem (paznokciem wyczujesz wyszlifowaną przez taśmę fazkę na czole głowicy - im większa tym gorzej) też może stwarzać problemy (niezależne od "prób" ustawienia jej skosu). Poza głowicami (uniwersalną i kasującą) należy oczyścić również wał napędowy taśmy i gumową rolkę dociskową (nie wspomiałeś o tym), na których to elementach w trakcie eksploatacji sprzętu zbiera się brunatny "nagar" zdarty z taśm magnetofonowych. Po oczyszczeniu czystym spirytusem (nie używać innych "wynalazków" do czyszczenia)  wał ma być błyszczący, a rolka czarna i matowa (a nie połyskliwo-brunatna). Zrób testy z różnymi/zwykłymi kasetami żelazowymi (nie chromowymi).

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Marca 2012, 23:29 »
suchy:
Zwalnianie/zatrzymywanie przy przewijaniu oznacza rozciągnięty pasek, czyli pasek masz do wymiany.

Niekoniecznie. Kaseta może być też źle przewinięta, albo była długo nieużywana. Też miewam czasami takie problemy, ale gdyby to była kwestia paska, to by na każdej kasecie ciężko przewijało.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Marca 2012, 23:53 »
V-12/Tropyx
Dokładnie.
Jak źle taśma nawinięta zobaczysz w okienku kasety. Wtedy opory większe są, nawet czuć jak się taśmę ołówkiem przewija.

Offline ruter

• Level 3
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Marca 2012, 21:14 »
V-12/Tropyx:
Kaseta może być też źle przewinięta, albo była długo nieużywana

Kaseta jest używana cały czas.
V-12/Tropyx:
gdyby to była kwestia paska, to by na każdej kasecie ciężko przewijało.

Ano na każdej się ciężko przewija

Jeszcze zastosuje się jutro do rad  suchego, bo dzisiaj nie miałem czasu.

Tedi

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Listopada 2012, 01:51 »
Witam.
Jakie wymiary powinien mieć nowy pasek?
Z pomiarów suwmiarką wyszło mi: przekrój 1x1 mm a długość 25 cm.
Pozdrawiam.

dc64

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Listopada 2012, 10:40 »
ruter dziala magnet?

jak słychać ocieranie metal o metal to podejżewam talerzyk wał napędowy ociera o jakąś część patrząc od strony wewnętrznej kaseciaka . miałem właśnie taki przypadek słychać było tarcie.
talerzyk miał luz a wystarczyło rozebrać i wcisnąć na miejsce plastikowy talerzyk od spodu, ważne nie ten co przenosi napęd z silniczka!

tedi czyli długość 250mm tak ?

Offline ruter

• Level 3
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Listopada 2012, 17:54 »
>ruter dziala magnet?
Ja już go prawie nie używam, bo mam stację dysków, ale jak się zdarzy to działa.