Dużo można znaleźć na ten temat w różnych miejscach, dopytywałem w innym temacie na tym forum, a także co ciekawe sam miałem już pytanie jak poszła taka konersja i wgrywanie, więc może parę słów, a nóż/widelec znowu ktoś będzie się tym interesował i mu to pomoże.
Generalnie czekam na SD2IEC by wygodnie wczytywać programy, ale jako, że mam już pozatym ustrojstwem komplecik C64, naszło mnie by wczytać H.E.R.O i TAPER'a z kaseciaka wcześniej kasetę przygotowując. Emulatory to nie to samo, jak dla mnie to jak oglądanie oryginalnego obrazu w galerii vs kopi w albumie. Niby widać to samo, ale jednak

. Dodatkowo wkurzało mnie, że jedna z ulubionych gier dzieciństwa Taper z dżojami PC'owymi nie chce iść (no albo nie potrafiłem tego na emulatorze ustawić). Ściągnąłem więc programik WAV-PRG, zainstalowałem, znalazłem jakąś starą ale dobrą żelazówkę Sony 60min, wsadziłem kartridż BlackBox 4.0 RomBit’u, poczytałem jak wczytywać gry (byłem zielony), ściągnąłem z sieci kilka gierek w formatach plików T64 i PRG i przekonwertowałem na WAV. Do starej wieży AIWA oczywiście stereo, która służy mi jako dźwięk do PC’a wrzuciłem kasetę i nagrałem odtworzony WAV w wersji Fast czyli turbo. Niestety, kupa, Taper nie dał się wczytać. Oczywiście komenda HF i kombinacje różne ze strojeniem głowicy (nie udało mi się uzyskać sygnału w 2 sektorach, ładny tak, ale w 3), czyszczenie samych głowic w nagrywajce i odtwarzajce, różny poziom nagrań i niestety dalej nic. Już pomyślałem, że stereo magnet nie zapisze dobrze danych dla komcia, ale zmieniłem jeden parametr w programie konwersyjnym, mianowicie ticknąłem „Inverted Waveform” i poszło. Sygnał ładny w 2 sektorach przy strojeniu, gry się wgrywają od kopa. Taper do 3 nad ranem, bezcenne

Ciekaw jestem co daje i dlaczego pomaga to „odwracanie fali” ?