Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Jak samemu zrobic Cadrige??  (Przeczytany 2027 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Miglandz_

• Gość
Jak samemu zrobic Cadrige??
« dnia: 18 Grudnia 2005, 19:33 »
Ztego co sie orientuje to taki cadrige to sa tylko 2 procesorki  
jeden Eprom ktorego mozna sczytac bez problemu !!
Czy ma ktos inne \'wsady\' (jesli mozna to tak nazwac) do cadrige??
ja narazie mam bb2 i chetnie poeksperymentuje z wymiana oprogramowania w tej puszce  
Bylbym wdzieczny za schematy i reszte rzeczy do zrobienia wlasnego cadrige

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Grudnia 2005, 11:14 »
poszukaj strony jerzego soboli , sa na niej schematy roznych cartow (i nie tylko)ktore on reverse engineerowal
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

SPC

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Grudnia 2005, 01:08 »
Albo nie wnikaj

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Grudnia 2005, 22:50 »
mozna tez pojsc na skroty , nadlutowac roma na istniejacego.... i podpiac odpowiednie sygnaly z expansion slotu... troche wiringu... i voila , cart w srodku
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

C64_Pawel_

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lutego 2006, 14:45 »
Tak na poczatek: EPROM to nie procek, tylko pamiec.
Ja tez bylbym zainteresowany zbudowaniem cartridga, ale na tej stronie Soboli cos mi nie pasuje. Na schemacie z Black Boxem jest uklad 2764, czyli o pojemnosci 8kB, w Actionie jest uklad 27256, czyli pojemnosc jego to 32kB, wiec jak to mozliwe, ze w obu przypadkach pliki rom z ich zawartoscia maja po 16kB (w blacku za duzo, w actionie za malo). Niech ktos to wyjasni.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Marca 2006, 15:51 »
pamiec przeznaczona na expansion port w comodore to 16 kb (od $8000 do $bfff, tam gdzie basic)- wlasnie przez ta przestrzen komputer komunikuje sie z kartami rozszerzen - jesli jest mniej to po prostu reszta nie jest adresowana- wiecej karta rozszerzen sama przelacza sobie banki po 16kb.

dsic_

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lutego 2006, 14:53 »
Pamietam, ze kiedys byl schemat programatora EP-ROMow w C&:A, prawdopodobnie nr 10/94 lub 12/94 lub 1/95. Niestety byl on pod Amige. Ja rowniez poszukuje ogolnego schematu w jaki sposob skostruaowac cart\'a, chodzi mi o podlaczenie sygnalow pod scalak, przyciski, czy sa potrzebne jakies dodatkowe uklady, jesli nie to czy sa jakies wspomagajace.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lutego 2006, 17:14 »
blackbox v3 ma 8KB - w styczniu rozlutowalem jednego , zrobilem obraz romu programatorem willem 3b oraz plik CRT (Ze tak zapytam nieskromnie - zrobil to ktos wczesneij juz? ) . v4 ma 16KB , v8 ma 32KB

jak mi sie zachce to opublikuje obraz oraz cart dla emulatora.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Lutego 2006, 17:15 »
a nie schodzac z watku - po wywaleniu z BB3 2764 wrzucilem do niego zaprogromawanego flasha z plyty glownej od PC i w ten sposob uzyskalem wlasny cart.

dsic_

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Lutego 2006, 17:23 »
A programator EPROM lub flash, jest jakis schemat. Na pewno gdzies juz krazyl.

dsic_

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Marca 2006, 11:32 »
Mam, to byl C&:A nr1/95. Jutro zamieszcze to w necie, niestety jak juz wspomnialem, ten programator jest dla Amigi, ale mysle, ze ktos go przerobi pod c64. Ja sie nie znam na elektronice, umiem jedynie montowac uklady.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Marca 2006, 13:25 »
fajnie ze wymyslacie ameryke kolejny raz... moze tak ktos luknie do konkurencji z apydi???  www.filety.prv.pl
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Marca 2006, 17:32 »
programator do c64 to zbedny gadzet. niebywale , ale ostatnio jakis na allegro sie pojawil

lepiej jest zakupic jakis programator do PC, mozna tym plyty do PC tez ratowac

moneox_

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Marca 2006, 11:26 »
Witam!

Rozwinela sie tutaj ciekawa dyskusja .
Metod na zrobienie cadrige\'a jest tyle, ilu konstruktorow.
Przyklad Kisiel (a propos, na koncu listu mam do ciebie prosbe).

Raf:  
>:(...) programator do c64 to zbedny gadzet (...)

Nie wydaje mi sie, zeby to byl zbedny gadzet, jesli chce sobie zaprogramowac dwie kostki,  

to nie musze zaraz kupowac za 200 zl prgramatora do pieca (blech), od czego mamy Commodore?
Koszt takiego ":programatora": to gora 20 zl, no troche wiecej, jak nie mamy lutownicy. Wole nadwyzke finansowa poswiecic na zakup kolejnej niedzialajacej stacji do C64, lub przepic.

Kiedys potrzebe mialem taka, zeby zaprogramowac kostke do ECS P4vmm2 (plyty ochyda, fuj i  

tfu, kila, jak wszystkie konstrukcje PC sprzedawane w Polsce w marketach), wiec poszukalem na necie i tu i tam, wszelakie projekty mialy ta wade, ze byly zbyt  

pracochlonne i czasochlonne (wszystko jest w moich linkach). Pomyslalem rano i troche  

wieczorem i wymodzilem schemat: http://mothernet.pcs.com.pl/ramdysk/expand_mini.JPG.
Potrzebna lutownica, cyna i kalafonia, plytka uniwersalna, stary cadrige BlackBox, uklady  

74ls00 i 74ls139, kawalek przewodu (moze byc tasma laczaca stacje dyskow z plyta od pieca  

), podstawki pod uklady 2x 16pin, 1 x 32pin, przydalby sie rozgaleznik portow (jakis  

datalux, albo co), ale nie jest konieczny.

1. Na plytce uniwersalnej lutujemy podstawki, laczymy przewodami wg. schematu uklady 74ls00  

i 74ls139, uklad AT29c010A (bo taki testowalem) laczymy odpowiednio D0-D7, A0-A14 z portu  

Expansion. Do tego celu uzywamy wlasnie starego BlackBox-a, a wlasciwie jedynie jego  

zlacza.
2. Pozostale polaczenia, czyli oe, wr, cs, a15 i a16, laczymy wg. schematu.
3. Sprawdzamy wszystko dokladnie.
4. Zasilanie najlepiej poprowadzic z expansion portu, lecz np. datalux ma ta wlasciwosc, ze  

odcina zasilanie, po przelaczeniu cardrige\'a, wiec najlepiej dolutowac sobie dwa kabelki do  

plyty C64 i wyprowadzic je do zasilania ukladow na plydce uniwersalnej.
5. Pozostaje kwestia oprogramowania tego cuda. Jesli bedzie zapotrzebowanie na takie cos,  

to postaram sie jeszcze raz napisac kod zrodlowy, poprzedni byl na dyskietce 5,25": 15 letniej, dyskietka jeszcze jest , pliku seq ni ma.

Zalety rozwiazania:
a) latwosc montazu, minimalne uzycie czesci
b) mozliwosc rownoczesnej pracy z innymi cardrige np. Final 3, action (z actionem swoim mam  

duzy klopot, gdyz nie wiedziec czemu nie chce bydle dzialac, mam podejrzenie, ze jest to  

problem w jakosci wykonania owego carta, Finala 3 mam oryginalnego, zagramanicznego, a  

Actiona rodzimej, podlej produkcji, gdzie zamiast ukladow LS, sa uzyte zwykle uklady)
Wady:
a) problemy z praca z actionem
b) trzeba sobie napisac program
c) innych nie stwierdzono

Sterowanie:
$dd01 - bit 7    0 - rozszezenie wylaczone
      1 - wlaczone
   bit 1   A16 ukladu At29c010
   bit 0   a15 ukladu at29c010

Prosciej sie juz chyba nie da tego zrobic

Oczywiscie, mozna sobie zaprogramowac, a potem uzywac owej kostki, jako podreczny magazyn  

potrzebnych bardzo programow.  

Niebawem postaram sie zamiescic zdjecia i dokladny opis konstrukcji w/w ":programatora":

Na koniec bialy kruczek, kiedys w C&:A byl opisany uklad ramdysku do c64, zadalem sobie trud  

zeskanowania owego artykulu:
http://mothernet.pcs.com.pl/ramdysk/Ram_dysk_01.jpg
http://mothernet.pcs.com.pl/ramdysk/Ram_dysk_02.jpg
http://mothernet.pcs.com.pl/ramdysk/Ram_dysk_03.jpg
(uwaga, skany troche waza)

Teraz slowo do Kisiela:
Nadal mi chodzi po glowie zbudowanie ukladu Action Clon, niestety uklda, ktory tam  

zastosowales jest juz niedostepny, szuklaem po roznych hurtowniach i klapa, czy mozesz mi  

podeslac jednak zrodla swojego projeku? bylbym wdzieczny.

Pozdrawiam,
Moneo

moneox_

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Marca 2006, 11:27 »
PS. Jak kto wymodzi jeszcze prostrzy schemat do podlaczenia at29c010 to stawiam flaszke, do odbioru w Warszawie.

M.