Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Impact  (Przeczytany 612 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nemezis_

• Gość
Impact
« dnia: 12 Sierpnia 2005, 02:02 »
Powstaje nowy soft (zintegrowany pakiet) na PC z Impact do pracy na sprajtach.

Nazwa robocza - IMOS.

Pierwsze efekty wkrotce.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Impact
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Sierpnia 2005, 10:34 »
jesli mozna juz requesty robic bo chyba po to ten temat? to ja bym bardzo prosil o mozliwosc slicingu bitmap na sprajty w jakis przyzwoity sposob
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

nemezis_

• Gość
Impact
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpnia 2005, 15:15 »
bedzie sie ustawiac (wizualnie) dowolna ilosc sprajtow w dowolnych miejscach bezprosrednio na bitmapie i zaznaczac z ktorego koloru ktory ma brac dane zapis osobno albo jako cala figura. mozna ustawiac sprajty \'na sobie\' i brac np. 8 kolorow do osobnych sprajtow. to juz w zasadzie dziala, teraz pracuje nad figurami ze sprajtow (edycja calych figur)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Impact
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpnia 2005, 16:00 »
ano to ladna sprawa bo widzisz potrzebuje przekonwertowac kilka gifow na sprajty celem zrobienia animacji a nie chce mi sie konwertera robic jesli bedziesz mial jakas alhpe czy bete to chetnie potestuje
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

nemezis_

• Gość
Impact
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpnia 2005, 22:22 »
Jak bedzie to dam tu znac (w sumie mozna juz konwertowac ale musze dorobic nagrywanie w roznych wariantach - z opisem rozmieszczenia i kolorow, bez opisu, jakas organizacja w figury z nazwami). Z gory mowie ze narazie nie przewiduje wsparcia dla sprajtow w multikolorze i rozciagnietych, jak wogole to bedzie to kiedystam w przyszlosci

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Impact
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sierpnia 2005, 00:18 »
hires styka potrzebuje 6 klatek o wymiarze ok 48x94 (wychodzi tak ze 8 sprajtow w ukladzie 2x4 albo 6 juz nie pamietam ) zamienic na pokrojone sprajty aby normlanie potem puscic z tego animke i tyle mam nadzieje ze Twoj util w miare bezbolesnie takie cus umozliwi... takze czekam niecierpliwie

nemezis_

• Gość
Impact
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Sierpnia 2005, 21:53 »
Bedzie bedzie.. troche teraz czasu nie mam ale codzien cos przybywa. Jak tylko bedzie nagrywanie wrzuce na strone. Troche mam dylemat, bo jest tak:
- sprajt jest wycinany z wybranego koloru, ale bez Zoom ciezko ten kolor wybrac, tzn. trafic w odpowiedni pixel  (szczegolnie jesli jest ich duzo) - chyba tak narazie zostawie, potem trzeba bedzie jakas palete wykombinowac