Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Problemy z odpaleniem GeOSa  (Przeczytany 634 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tomass_

• Gość
Problemy z odpaleniem GeOSa
« dnia: 09 Kwietnia 2005, 18:27 »
Witam!

Niedawno nabylem droga kupna drukarke iglowa seikosha SP-1200 VC (cale 9 zl. na allegro ) i postanowilem, ze wydrukuje sobie cos spod GeOSa.  
I tu pojawiaja sie problemy: sciagam z tej ( http://cmdrkey.com/cbm/geos/geos13.html ) strony obrazy GeOSa pod c64 i stacje dyskow 1541.  Podczas nagrywania tych plikow za pomoca star commandera wyskakuja jakies komunikaty \'cannot convert archive\' - pliki sie co prawda przegrywaja, ale przy probie zaladowania na c64 wyskakuje syntax error.  
Czy ktos wie o co w tym wszystkim chodzi?  
Ew. moze ktos ma jakies inne pomysly jak wydrukowac cokolwiek za pomoca tego sprzetu?

Z gory dzieki,

Shango_

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwietnia 2005, 08:41 »
Witam

A czy po przegraniu samego geosa przez SC dziala ci ten geos na C64 ?. Spruboj zrobic tak, pod emulatorem utworz dyskietke geosowa sformatowana pod geosem i tam wgraj sterowniiki. Sterowniki nagraj najlepiej na dysk z geosem, one duzo nie zajmuja, pozniej trzba wybrac sterownik z poziomu geosa, wyrzuca sie ikone za pulpit  
, dokladnie juz nie pamietam ale chyba tak i wtedy na dole po lewej stronie bedzie widniala ikona drukarki, jak nie masz sterownika dedykowanego to mozesz uzyc od Epson FX-80, na nim dziala wiekszosc drukarek nie firmowych. JAk masz drukarke laserowa to tez geos ja wykozysta trzba miec sterownik od HP lasetJet a z nia kompatybilna jest wiekszosc starych drukarek i czesc nowych tych z portem LPT.

Mirek

tomass_

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Kwietnia 2005, 21:35 »
Nie, po przegraniu systemu na dyskietke 5,25 przez SC i probie zaladowania pod c64 ze stacji 1541-II wywala mi bledy syntax error. Na tej dyskietce sa jakies 3 programy do zaladowania - \'GeOS-boot\', \'GeOS-Kernel\' i cos jeszcze. Po wydaniu komendy, dajmy na to \'LOAD":geos-boot":, 8 \' nic sie nie dzieje.  
Jeszcze podczas przegrywania przez SC wywala mi komunikat, ze \'cannot copy a geos file, do you wish to copy it as a convert archive\'?  
Nie mam pojecia co to jest to convert archive ani o co w tym wszytkim chodzi.
Sciagam dokladnie to archiwum z GeOSem: http://cmdrkey.com/cbm/files/geos/GEOS64.zip
Pisales cos o tworzeniu dyskietki geosowej pod emulatorem - mozesz cos wiecej o tym i troche jasniej?

Shango_

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwietnia 2005, 09:15 »
Witam

Po emulatorem tworzysz nowa dyskietke i ja montujesz na drugi naped i formatujesz juz bezsposrednio pod geosem, bo geos ma swoj system zapisu plikow i jak przegrasz poza geosem to nie bedzie dzialalo lub dzialalo niepoprawnie. Pozniej na tak spreparowany dysk pod geosem przegrywasz na niego dane i pozniej plik .d64 przewalasz na prawdziwa dyskietke. w SC jest chyba opcja geos cos tam.  
Jak wroce do domu to wieczorem wlacze mazyne i postaram sie przeprowadzic taki proces i dam szczegolowe info.

Pozdrawiam
Mirek