Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Autostart programow w emulator  (Przeczytany 946 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

abrimaal_

• Gość
Autostart programow w emulator
« dnia: 04 Grudnia 2004, 00:55 »
Witajcie!

Od razu powiem, ze chodzi mi o emulator CCS64 dla Windows.
Czy istnieje taka mozliwosc, aby po kliknieciu na ikone programu (.t64, d.64 lub .p00), emulator startowal i uruchamial gre (program), tak jak robi to np. Win 64 lub RealSpectrum (BTW: najbardziej dopracowany emu starego kompa na PC). Innymi slowami: klikam na ikone Commando.t64 i zeby wlaczyl sie CCS64 i zaladowal gre. Mam pliki skojarzone z emulatorem, ale po kliknieciu na plik uruchamia sie tylko emulator, a nie gra.  
W panelu sterowania domyslna akcja to open. Nie wiem, moze trzeba cos dopisac, albo stworzyc odpowiedni plik .bat lub .exe? Probowalem rowniez przez wiersz polecen wpisac  
CProgram Files\\Emu\\CCS64.exe CProgram Files\\Games\\Commando.t64 [ENTER] - i nic (sciezki dostepu sa przykladowe
Nie pomaga tez zrobienie skrotu do pliku i uuchomienie.  

Czekam na pomoc
Abri

abrimaal_

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudnia 2004, 00:59 »
zamiast sciezki dostepu wyswietlily sie emotikony, ate chyba kazdy wie, ze maja byc tam znaki dwukropek i backslash

Pampam

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Grudnia 2004, 12:11 »
Albo zle wpisales sciezki albo nie wiem co zrobiles bo przed chwila sprawdzilem i to dziala tj.
css [sciezka\\nazwa pliku]

Wszystko jest opisane w pliku ccs64.html w punkcie ":Command line options": mozesz podac tez ":css ?": wtedy otrzymasz liste opcji tj

CCS [filename.{prg/p00/p01/t64/d64/g41/tap/crt}[,index]] [-cfg filename] [-fastload] [-normalload] [-autorun] [-manualrun] [-window] [-hardsid id]

eXbee_

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Grudnia 2004, 08:57 »
Polecam emulator VICE

http://www.viceteam.org/vice_toc.html#TOC22

Nie jestem pewien, czy da to sie zrobic w CCS64. Wieczorem postaram sie zamiescic ciekawy program (o ile w testach potwierdzi sie jego ":ciekawosc": .

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Grudnia 2004, 12:13 »
CCS [filename.{prg/p00/p01/t64/d64/g41/tap/crt}[,index]] [-cfg filename] [-fastload] [-normalload] [-autorun] [-manualrun] [-window] [-hardsid id]

to sa wszystkie polecenia z cmdline jakie mozes ccs przyjac... w twoim wypadku byloby to  

ccs filename.t64 -autostart

polecam czytanie dokumentacji
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

abrimaal_

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Grudnia 2004, 22:48 »
OK, dziala. Wielkie dzieki.  

Jednak z wiersza polecen u mnie nie startuje, uruchamia sie sam emulator.  
Gdy utworzylem plik .bat z ponizszymi poleceniami:

Dsciezka dostepu\\ccs Dsciezka dostepu\\filename.t64 -window -autostart

programy uruchamiaja sie automatycznie

abrimaal_

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Grudnia 2004, 23:34 »
Aha pliki .bat musza byc w tym samym folderze, co emulator CCS, a skroty mozna zrobic w dowolnym miejscu.  
Ciekawa perspektywa - pisac pilki .bat dla kazdej z kilkuset gier, ale czego sie nie robi dla ulatwienia w przyszlosci:D

eXBee - ten link do Vice wyswietla tylko dokumentacje programu, a gdzie jest download? I czy jest to darmowy emulator?

eXbee_

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Grudnia 2004, 02:29 »
>:eXBee - ten link do Vice wyswietla tylko dokumentacje programu, a gdzie jest download? I czy jest to darmowy emulator?

VICE jest od dawien dawna w sieci jak i na EMU64. Poszukaj (wyszukiwarka emu64 lub google).

Pampam

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Grudnia 2004, 11:34 »
Jesli chcesz pisac baty dla kilkuset gier to juz lepiej napisz sobie soft ktory ci te baty wygeneruje.