>:1. commodore c64 (ten zepsuty) nie ma dwoch diod, ma jedna i nie zielona tylko
>:czerwona (dziwne bo zawsze widzialem zielona - przysiegam ze sprawdzajac ten komputer nie pilem i nie wiedzialem ze C64 moze miec roznego koloru diody)
No teraz troche konretniej. Nie panikuj. Ja sam mam w kolekcji komcia z czerwona dioda, chociaz uzywam tego z zielona

. Niewazne. Powiedz tylko, czy komputer zdechl bez zadnego powodu, z dnia na dzien? W to nie uwierze, po tym co wyprawialem ze swoim sprzetem.
Zastanow sie dobrze, czy przypadkiem nie masz mlodszego rodzenstwa, dzieci i innych tego typu przyczyn uszkodzenia sprzetu, czasem wnikliwe przesluchanie moze pomoc
Jezeli podlaczasz komara przez przewod antenowy, to sprawdz, czy TV jest dobrze dostrojony.
Sprawdz wszystkie przewody laczace komputer z monitorem, telewizorem, zestawem audio, czy nie ma na nich zadnych zwarc.
Jezeli dysponujesz miernikiem, to polecam rowniesz sprawdzic poziom napiecia podawanego przez zasilacz.
Wiem, ze to prostackie rozwiazania, ale warto najpierw wykluczyc najprostsze uszkodzenia, zeby potem przejsc do mieska, czyli czytania dokumentacji np. tutaj:
http://personalpages.tds.net/~rcarlsen/cbm.html Polecam ogolnie te strone dla kazdego, komu c64 odmowil posluszenstwa.