Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Z pc na kasete.Pomocy!  (Przeczytany 1584 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

reeps_

• Gość
Z pc na kasete.Pomocy!
« dnia: 31 Stycznia 2004, 16:50 »
Zrobilem wg instrukcji przejscie z pc na magnetofon(nie mam stacji).Wszystko dziala.Nie ma jednak programu ktory pozwoli na wyslanie pliku do magnetofonu.Prosze o pomoc.

eXbee_

• Gość
Z pc na kasete.Pomocy!
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Stycznia 2004, 17:26 »
>:Zrobilem wg instrukcji przejscie z pc na magnetofon(nie mam stacji).Wszystko dziala.Nie ma jednak programu ktory pozwoli na wyslanie pliku do magnetofonu.

Szukasz ":TapeIO": ? Jesli tak, wpisz w wyszukiwarce:  tapeio.

reeps_

• Gość
Z pc na kasete.Pomocy!
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Stycznia 2004, 23:17 »
tapeio sie nie nadaje.sprawdzilem.tapeio_win u mnie sie nie uruchamia.

SPC

• Gość
Z pc na kasete.Pomocy!
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lutego 2004, 08:31 »
Ja uzywalem chyba Prg2Wav. Dzilalo.

Offline INWI

• Level 3
Z pc na kasete.Pomocy!
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lutego 2004, 18:26 »
No prg2wav JEST THE BEST!!!

reeps_

• Gość
Z pc na kasete.Pomocy!
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lutego 2004, 18:56 »
Spoko.Dzieki.Ale moze jeszcze namiary?

Offline Yovish

• Level 3
Z pc na kasete.Pomocy!
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Kwietnia 2004, 09:32 »

komandor64_

• Gość
Z pc na kasete.Pomocy!
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lipca 2004, 09:01 »
Ja rowniez bawilem sie w takie klocki i tez zgrywalem gierczki na kasete. I tu byl a moze jest) pies pogrzebay. Wszystko szlo gladko (programik, kabelek, polaczenia) do momentu gdy probowalem te gry zaladowac na C-64. Na ustawianiu glowicy (HeadFit) zamiast dwoch (w miare rownych) paskow mialem trzy paski. Podczas nagrywania wylaczylemna pewno Stereo w magnetofonie. Zastanawialem se jeszcze na opcja INVERTED WAVEFORM (odwrocenie fazy ,czy cos takiego) w wavprg. Prosze o pomoc.

SPC

• Gość
Z pc na kasete.Pomocy!
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lipca 2004, 12:06 »
To sie nie zastanawiaj Ja tez mialem ten problem i po uzyciu tej opcji wszystko bylo ok.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Z pc na kasete.Pomocy!
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Lipca 2004, 09:05 »
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

komandor64_

• Gość
Z pc na kasete.Pomocy!
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lipca 2004, 09:57 »
No niedlugo mi zabiora kompa na pewien czas (na szczescie PC, a nie C-64). I jak ja bede se nagrywal gry  na kasete? Chyba ze na poczatku ( tzn. po zamianie juz plikow .t64, .p00, .prg na wav-y) po prostu te wav-y zgrac na plyte ina zwyklym nawet bumboxie nagrac na kasete. Czy sie myle czy dobrze mowie. Oczywiscie przy nagrywaniu na tasme nalezaloby by wylaczyc stereo.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Z pc na kasete.Pomocy!
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lipca 2004, 10:51 »
jesli chodzi Ci tylko o odczyt danych to jest fajny konwerter sygnalu audio na impulsy datasette , to sie podlacza do portu datasette , jak w koncu kiedys wykonam ten projekt (mam juz czesci i schemat PCB tez zrobilem , nie chce mi sie tylko plytki wytrawic i pooutowac tego wszystkiego) to go pewnie opisze...  

w kazdym abdz razie to dziala tak ze masz jacka i do tego podlaczasz sygnal audio z czegokolwiek i mozesz w ten sposob ladowac soft (z magnetofonu , PC , cdplayera... czego tam chcesz -wysteraczy tylko gniazdo sluchawkowe w sprzecie z ktorego chcesz czytac)

nie wiem jak kompresja MP3 wplynelaby na odczyt ale podejrzewam ze zapis uleglby uszkodzeniu.

teraz odp na Twoje pytanka...
stereo mysle ze wypadaloby wlasnie pozostawic wlaczone ( o ile zapis jest niby mono to nawet programy zgrywajace z tasmy c64 na PC korzystaja , gdybys CDAUDIO nagral na kasete to pewnie nie byloby problemu... to tyle ...
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Pampam

• Gość
Z pc na kasete.Pomocy!
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lipca 2004, 14:36 »
Ciekawy patent ja bym poszedl jeszcze dalej mozna kupic sprzet do tloczenia czarnych plyt ... wyobrazacie sobie komcia, a obok gramofon z ktorego jest ladowany program rotfl

dsic_

• Gość
Z pc na kasete.Pomocy!
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Listopada 2005, 16:22 »
Ja tez ma problem. Zgralem programy tape na pliki .wav,
nagralem je na plytke w formacie audio,
przegralem z plytki na kasete i...
nic.
Commodore nie mogl zlapac naglowka, przez co nie moglem zaladowac zadnego programu.

SPC

• Gość
Z pc na kasete.Pomocy!
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Listopada 2005, 12:37 »
Mysle ze pomysl Pampama jest o niebo lepszy