Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Illegal copy  (Przeczytany 1453 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline INWI

• Level 3
Illegal copy
« dnia: 15 Listopada 2003, 14:56 »
Wie moze ktos jak lamac zabezpieczenia na tasmach z grami w stylu ":Illegal copy!!":
????

galy_

• Gość
Illegal copy
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopada 2003, 00:37 »
jesli chodzi tobie o illegal copy to do tego sluza dwa poki niestety ich nie pamietam
jesli chcesz to napisz pod galy1@interia.pl lub napisz 692-011-208

Offline INWI

• Level 3
Illegal copy
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopada 2003, 21:38 »
A dokladni moge prosic????

Logan_

• Gość
Illegal copy
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopada 2003, 15:25 »
Nie to jak byc KODEREM Wystarczy wlezc do monitora ... 20 sekund rozejrzec sie i ... ":ILEGALL COPY": znika , a gra sie odpala...

Offline INWI

• Level 3
Illegal copy
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopada 2003, 15:36 »
Wiem mistrzu ale ja zabradzo nie znam sie na tych rzeczach...jezeli to mowisz to powiedz o co dokladniej ci chodzi....

Offline INWI

• Level 3
Illegal copy
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Listopada 2003, 11:58 »
No wiec jak zlamac toi zabezpieczenie??? moze jakis tutorial???

Jemasoft_

• Gość
Illegal copy
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Listopada 2003, 00:45 »
A opisz dokladniej swoj bol.
.
Ozdrawiam (innych a siebie lecze).

Offline INWI

• Level 3
Illegal copy
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopada 2003, 20:22 »
????? bol? Wiesz kiedys byly takie gierki na tasmach ktore po kopiowaniu nie dalo sie odpalic gdzyz pojawial sie napis ILLEGAL copy wiesz teraz o co chodzi??

Jemasoft_

• Gość
Illegal copy
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Listopada 2003, 00:09 »
W jaki sposob probowales je kopiowac?
.

Phyton_

• Gość
Illegal copy
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Listopada 2003, 10:32 »
jemasoft:
ppewnie standardowo ... load ":*":, a potem save ":gierka": ...
i przy nastepnym load ":gierka":  i run - illegal copy ...

viper_

• Gość
Illegal copy
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Listopada 2003, 11:21 »
Z tego co pamietam a bylo to bardzo dawno kiedy sie bawilem magnetofonem to wiem ze To zabezpieczenie bylo bardzo proste do obejscia. Chodzilo o to ze poczatkowe dane byly wczytywane do bufora magnetofonu a przy uruchamianiu program sprawdzal czy one sa czy nie (konretne bajty) - chyba napis ":illegal copy": czy cos takiego. Wiec ja polecil bym Tobie zebys zrobil tak:
1. Wczytaj gre ale jej nie uruchamiaj
2. Wejdz do monitora i po tej czesci gdzie jest sprawdzanie (powinno to wygladac mniej wiecej tak  
...
lda $0340,y
cmp $08xx,y
beq ...
....
jmp run:a659 czy jakos tak
}
wiec zmien ten adres gdzie program ma uruchomic program po skopiowaniu danych z bufora na intrukcje rts albo  jmp zeby sie zapetlil.  
3. Podejrzyj adres konca programu ($ae,$af) albo jakis inny co uzywal go basic do ladowania i zgraj z monitora na dysk lub tasme.
To na pewno powinno poskutkowac
Powodzenia

Jemasoft_

• Gość
Illegal copy
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Listopada 2003, 20:21 »
To prawda, ze w buforze magnetofonu jest oprocz nazwy programu jeszcze cala kupa wolnego miejsca. To miejsce kiedys wykorzystal pewien bystry czlowiek do napisania programu Turbosave/load. Jak zapewne dobrze pamietacie program nagrany w tym systemie mial nazwe nagrana w normalu a po niej jeszcze wczytywalo sie krotkie bzyk bzyk i cala reszta czyli soft zasadniczy wczytywal sie w turbo. Sztuczka polegala na tym, ze caly loader turbo byl zawarty zaraz ponad nazwa w buforze magnetofonu i wczytywal sie razem z nazwa a to dalsze bzyk bzyk to bylo tylko ustawienie odpowiednich wektorow zeby ow turbo loader wystartowal automatycznie i zaczal wczytywac dane. Loader byl nawet o 1 bajt za dlugi przez co nie mozna bylo nadac nazwy 16 tylko 15 znakowa.
Fucktycznie mozna ten obszar bufora ponad nazwa wykorzystac do takiego tandetnego zabezpieczenia.
.
KiedyS pewna berlinska grupa o nazwie German Cracking Service dosc idiotycznie zabezpieczyla polamana przez siebie, powalajaca masy na kolana, gierke Zaxxon. Zeby gierka chodzila poprawnie nalezalo nagrac ja z nazwa XXX ZAXXON ale co gorsza nalezalo ja rowniez wczytac uzywajac pelnego zapisu LOAD":XXX ZAXXON": a nie LOAD (bez nazwy) bo gierka sprawdzala uzyta nazwe i odmawiala wspolpracy w razie niezgodnosci. Obejscie tego debilnego zabezpieczenia bylo bardzo proste po wczytaniu komenda LOAD (bez nazwy) gierka powinna odmowic ale wystarczylo napisac SAVE ":XXX ZAXXON": i po pojawieniu sie napisu PRESS PLAY ON TAPE wcisnac klawisz RUN/STOP, i juz mielismy nazwe we wlasciwym miejcu w pamieci po czym bez stresu odpalalismy gierke.
.

Logan_

• Gość
Illegal copy
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Listopada 2003, 23:07 »
Mam jeszcze do dzis pare kaset. Szczegolnie jedna firmy Grubcio :]] Taka nakleja jest na obudowie kasety. Kazda gra jest zabezpiczona i po uruchomieniu widnieje napis przy rozpakowaniu (lub dla jaj chwile widnieje na ekranie) pisze tam: (PIRACY..... by JUMBO/PARADOX) , ale szybko rozgryzlem to zabezpieczenie. Faktycznie w buforze byl kod ktory porownywal jakies dupstwa... ale wystarczylo to pominac i zmienic tak zeby gra sie nie odpalila. I potem sobie zsejwowac na dysk i git.
Ale znam drugi latwy sposob na zlamanie zabezpieczenia. Przewaznie gry maja jakies intra. Wystarczy ze po uruchomieniu gdy pojawi sie intro zresetujesz komcia i wejdziesz do monitora, poszukasz, i gdzies nie daleko powinienienes znalesc dalsza czesc ":gry": tzn. nastepny decruncher latwo to poznac w monitorze... wystarczy to wpiepnac pod $0801 i zasejwowac
To tyle chyba ....

Phyton_

• Gość
Illegal copy
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Listopada 2003, 20:29 »
hmm ... ja moje wszystkie kasety opchnalem ... ale co wazniejsze rzeczy zostaly na dyskietkach ofcoz ... a ile mialem kaset firmy microsoft ...

Offline INWI

• Level 3
Illegal copy
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Grudnia 2003, 10:21 »
tak.....szkoda ze moj blackbox nie ma monitora......nawet niewiem gdzie znalezc instrukcje to black boxa kiedys mialem dobrego blacka ale ten to kit...