Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: odzyskiwanie programów  (Przeczytany 1732 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

~#*#big burak

• Gość
odzyskiwanie programów
« dnia: 23 Czerwca 2003, 15:18 »
 w temacie odzyskiwanie programów o którym  pisałem chodzi mi głównie o to że prubując skasować jeden czy dwa programy na dysku powinna zostać nazwa programu i jej zawartość czyli reszta programów których nie wykasowałem,natomiast po uruchomieniu,czy prubie wyczytania katalogu dysku pojawia mi się napis coś w rodzaju;\'not faund error\'znaczy to chyba tyle co \'nie znaleziano tego pliku\'.Miga mi także czerwona kontrolka.OCO TU CHODZI   dlaczego nie wykasowałomi tylko tego czego chciałem,czy to wina głowicy

SPC

• Gość
odzyskiwanie programów
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Czerwca 2003, 12:06 »
 Jezeli ten problem pojawia sie na wielu dyskietkach, przeczysc glowice w stacji. Jezeli dzieje sie tak z jedna dyskietka, znaczy ze poprostu padla.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
odzyskiwanie programów
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Czerwca 2003, 13:06 »
 No cóż SPC ma racje...prawdopodobnie masz zabrudzoną głowice i przy zapisie uszkodziła dane w sektorze. Pozatym radze nasmarować sanki czasami pozycjonowanie głowicy jest niedokładne..przy takim starym sprzęcie..powodów jest wiele..ja mam dyskeitki nagrane poraz ostatni 8 lat temu i czytam 99% bo: dyskietki trzymałem w \'klimatyzowanym pomieszczeniu\' stacje dysków też i Raz na jakiś czas przekładałem dyskietke która była w środku..A jezeli nie włozyłeś nic do środka to masz na bank zakurzoną głowice i prawdopodobnie mogłeś ją nawet zatrzeć:(
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Hans Uhrmacher

• Gość
odzyskiwanie programów
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Czerwca 2003, 13:32 »

Napisał: Kisiel

No cóż SPC ma racje...prawdopodobnie masz zabrudzoną głowice i przy zapisie uszkodziła dane w sektorze. Pozatym radze nasmarować sanki czasami pozycjonowanie głowicy jest niedokładne..przy takim starym sprzęcie..powodów jest wiele..ja mam dyskeitki nagrane poraz ostatni 8 lat temu i czytam 99% bo: dyskietki trzymałem w ``klimatyzowanym pomieszczeniu`` stacje dysków też i Raz na jakiś czas przekładałem dyskietke która była w środku..A jezeli nie włozyłeś nic do środka to masz na bank zakurzoną głowice i prawdopodobnie mogłeś ją nawet zatrzeć:(
Ja. Ja.   Stacje dysków do Comcia (np moja 1541 II)miały specjalną tekturową wkładkę, na okazję gdy stacja nie była używana przez dłuższy czas. - chyba właśnie po to, żeby  się głowica nie kurzyła ( wkładka miała ``anatomiczny`` kształt   )Można oczywiście używać zwykłej dyskietki. Reasumując, może są to po prostu oznaki wyeksploatowania sprzętu.

~#*#bb

• Gość
odzyskiwanie programów
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lipca 2003, 11:08 »
 to trochę stary sprzęt

Hans Uhrmacher

• Gość
odzyskiwanie programów
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lipca 2003, 14:13 »
 Sorry BB. Nic z tego nie wynika... Dobrze konserwowany sprzęt powinien działać przez wiele lat . Jeżeli zosłał zarżnięty zanim wszedłeś w jego posiadanie to nic tego nie zmieni...

~#*#bb

• Gość
odzyskiwanie programów
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lipca 2003, 10:41 »
 Dostałem go z nieznanego żrudła ,a właściwie kupiłem na bazarze w niemczech, i niestety nie było w niej (stacji) żadnej tekturki,a tak wogule to myślę że to wina jednak tych dyskietek,(niewkture sa troszkę brudne inne mają małę ryski).
 I mam małe pytanko (trochę głupie),czy jest możliwość wjakiś sposub wyczyścić je.Może są jakiejś specjalne płyny ściereczki     aby znowu funkcjonowały jak należy.I czy można odzyskać utracony program ,bo słyszałęm że tak, jeśli nie nagra sie na nim czegoś nowego,poniewasz jak gdzieś czytałem,niezbyt dokładnie pamiętam ,program jest,jego sektory są poprostu \'wyłączane\'.Da się coś z tym zrobić .

Offline Kisiel

• Level 7
odzyskiwanie programów
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lipca 2003, 12:25 »
 Temat rzeka, co do dyskietek..hmm... marne szanse, ryski i zabrudzenia mogą wskazywać na śmierć techniczną.... ja bawiłem sie w odzysk dysków z badami...stary sposób \'na magnes\' skótki są różne, głównie mizerne.. Proponowałbym kupno dysków DD na alegro...ale i tak nie ma sie pewności czy te beda na chodzie..a stare programy, dane..odzyskanie skasowanych plików, mozna ręcznie albo za pomoca pogramu na c64..jakoś on się nazywal ...hm.. skleroza, ale jak pracował to \'fajnie migał diodą \' :P
 odzyskiwanie uszkodzonych sektorów...hm.. jedyny sposób poza zgadywaniem bajtów..jest programik który tak długo męczy dysk aż odczyta sektor..victor taki napisał i mielił z 5 minut az odczytał....jeden sektor ...więc rewelacyjna metoda  

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

~#*#bb

• Gość
odzyskiwanie programów
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lipca 2003, 10:59 »
 Kisiel,jak odzyskiwałeś je ręcznie czy jest na to jakiejś polecenie,a ten program powiedz jak go dostać,czy masz go jeszcze u siebie    

Offline Kisiel

• Level 7
odzyskiwanie programów
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lipca 2003, 12:50 »
 BB słuchaj ja używałem Action Replay do tego aby naprawiać ręcznie..i raczej nie polecam tobie tej metody bo za mało wiesz o co w tym wszystkim chodzi...Program nazywał się bodaj dirmaster i jest pewnie do sciągnięcia z serwera Power:) ...hmm pewnie się za głowe złapiesz jak go odpalisz, trzeba kombinować :) nic lepszego nie wymyśle...Jeżeli zstraciłeś coś konkretnego to poszukaj tego w necie napierw:)

~sck@my.blz#*#BlowMyCherry

• Gość
odzyskiwanie programów
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lipca 2003, 23:00 »
 Naucz się podstaw ortografii, a potem może składni... obywatelu \'w temacie\'.

~#*#bb

• Gość
odzyskiwanie programów
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lipca 2003, 11:37 »
 BlowMyChery ,dobrze napisałem       bo i pewnie byś i za to mnie \'osrał\',hmmm fajna nazwa   ale ja mam dla ciebie lepszą. A tak w ogóle mam pytanko   czy jesteś komputerowcem mam nadzieje że tak.Słyszałeś pewnie o takim pojęciu jak \'worm\' .Oróż w języku komputerowym znaczy to tyle co \'robaczek\'niewiesz o co chodzi, chodzi tu o to że jest to niewielki program wykorzystujacy błędy w oprogramowaniu sieciowym i mnożący sie w sieciach komputerowych.Z tym że wprzeciwieństwie do wirusów są mało szkodliwe chociasz ich nadmiar moze zablokować pracę komputera.Ty tutaj jesteś dla mnie takim właśnie robaczkiem \'wormem\' wiesz i nadmiar takich właśnie robaczków jak ty może bardzo poważnie zaszkodzić temu forum.I pamiętaj każdy ma jakiejś wady nawet ty obywatelu \'w temacie\'

Hans Uhrmacher

• Gość
odzyskiwanie programów
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Lipca 2003, 15:49 »
 BB.
 Mam co do twojej osoby poważne podejrzenia . Czasami wydaje się, że wiesz znacznie więcej niż laik na którego pozujesz (bez urazy oczywiście). Życzę ci wszytkiego najlepszego ale nie zadawaj na forum pytań, na które sam prawdopodobnie znasz odpowiedzi...
 Oczywiście mogę się mylić, ale mam już swoje zdanie w tej sprawie .

Offline Kisiel

• Level 7
odzyskiwanie programów
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Lipca 2003, 08:23 »
 Hans mi too:) Ale to raczej polega na tym że chciał wyprowadzić z równowagi.....no i jeden wymiękł...i odrazu się zmieniło słownictwo;) Podejrzewam że to ktoś z \'wielkim\' dorobkiem scenowym......hmmm stawiam na taboo tylko jeszcze nie wiem który z braci ;) hihi ........BTW. demka mieli super, super super

aze

• Gość
odzyskiwanie programów
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lipca 2003, 20:14 »
 e nie sadze ze to taboo :)
 ale tak czy siak bb jest spoko i chociaz na poczatku myslalem sobie ze to jakis 10 letni znudzony chlopiec to jednak widze ze jest w nim cos wiecej.
 tak trzymac.
 btw cos ostatnio nie widzialem dialog.wroclaw.
 a pamietacie kolesia o ksywie kret ? :)