Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: SID 4 PC How ???  (Przeczytany 778 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

CrAxMaN_

• Gość
SID 4 PC How ???
« dnia: 07 Września 2002, 16:57 »
Witam!
To mooj pierwszy post na tym forum

Mam male pytanko, chcialbym przerobic muze z komcia pod peceta
w format SID. Czy ktos moze mi powiedziec jak to zrobic
ewentualnie jakim apzzem skonwertowac ?

eXbee_

• Gość
SID 4 PC How ???
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Września 2002, 06:45 »
>:Witam!
>:To mooj pierwszy post na tym forum

Witam serdecznie w imieniu calej redkacji emu64 i zycze owocnego postowania

>:Mam male pytanko, chcialbym przerobic muze z komcia pod peceta
>:w format SID. Czy ktos moze mi powiedziec jak to zrobic
>:ewentualnie jakim apzzem skonwertowac ?

polecam artykul ":EMU FAQ v1.4": (pytanie nr.30) - jesli natomiast interesuje Cie wylacznie  
konwertowanie gotowej muzyczki z dyskietyki 5":25 od C64 na format PeCetowy .sid - to musisz  
zaopatrzyc sie w interfejs np. XE1541 (zobacz artykul SPRZET / Przenoszenie danych...) i przeczytac  
wspomniane wyzej pytanie nr.30 z ":EMU FAQ":, ale czesc zaczynajaca sie od slow: ":Nastepnie  
powracajac do Windows\'a, zmieniamy rozszerzenie pliku nasza_muzyczka.prg na nasza_muzyczka.dat  
(...)":.

pozdrawiam.

Smalltown Boy_

• Gość
SID 4 PC How ???
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Września 2002, 14:05 »
Jesli masz goly kod maszynowy zawierajacy muzyczke z C64 w pliku .prg - mozna sobie taki  
skombinowac uzywajac dowolnego monitora kodu, mozna tez uzyc programu Music Searcher - to wtedy  
uzyj aplikacji
":PSID Edit": - http://lala.c64.org    
albo
":Dat2SID": - http://www.inf.bme.hu/~zed/tracker    
Obie pod Windows, pierwsza bardzo zaawansowana, druga prosciutka ale funkcjonuje.
Pozdrowienia.

CrAxMaN_

• Gość
SID 4 PC How ???
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Września 2002, 18:18 »
Thanxx !

Bzyk bede musial sobie poczytac niniejsze texty.

Smaltown boy

thanxx za rade

Zawoo_

• Gość
SID 4 PC How ???
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Września 2002, 11:46 »
Jeszcze moze ja cos od siebie dodam. Najprostrzy przepis na konwertowanie muzy z c64 do pc (sid) jest nastepujacy:

1.zaopatrujesz sie w stacje dyskow od c64 (np. 1541...), kabelek (np. XE1541) i laczysz to z PeCetem poprzez port LPT na przyklad.
2.pod dosem uruchamiasz Star Commander\'a i odczytujesz katalog dyskietki w jednym z okien a w drugim przechodzisz np. na dysk C w PeCecie.
3.ze stacji zgrywasz na HDD dowolna muze (oczywiscie musi to byc ":czysta": muzyczka, najlepiej od adresu $1000) poprzez klawisz F5
4.nastepnie zmieniasz rozszerzenie tego pliku z PRG na DAT
5.tworzysz plik tekstowy o strukturze:

SIDPLAY INFOFILE
ADDRESS=0000,1000,1003
SONGS=1,1
SPEED=00000000
NAME=tytul
AUTHOR=autor
COPYRIGHT=prawa_autorskie

(skopiowalem z ":EmuFaq": )

i nazywasz go tak jak nazwany jest plik z koncowka DAT, tylko ze teraz dajesz rozszerzenie .sid.

6.wiec masz juz dwa pliki: .dat i .sid i je przegrywasz do katalogu z programem Sid2Psid.
7.Uruchamiasz Sid2Psid i po chwili utworzony zostaje plik z rozszerzeniem .one, zmieniasz je na .sid i mozesz juz odsluchiwac tak przygotowana muze w SidPlayerze.

pozdro.

pajda

• Gość
SID 4 PC How ???
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Września 2002, 03:39 »
A jak interesuje Cie ":co i jak": to w ktoryms z ostatnich Trawnikow to opisywalem.
Wtedy ciezko bylo o dokumentacje wiec wszystko co tam jest to moje prywatne wywody i domysly, wiec cos moze sie nie zgadzac i byc nie scisle ale powinno sie przydac...