Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Soft na PC do edycji ekranu ze znakow  (Przeczytany 816 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nes__

• Gość
Soft na PC do edycji ekranu ze znakow
« dnia: 08 Lutego 2012, 19:52 »
Jak w temacie - czy znacie moze jakis prosty, sprawny program do edycji zawartosci ekranu z charsetu C64 ? Tzn. taki zeby sie dalo wybrac dany znak i go wstawiac w wybrane miejsca.
Ew. cos takiego na C64.
Wiem, ze najprosciej jest to zrobic na C64, bo na klawiaturze jest ladnie rozrysowane co jest pod jakim klawiszem, ale z powodu hownianego obrazu z C64 na monitorze LCD nie moge tego zrobic, a chcialem cos potestowac.

W skrocie:
- wybieram sobie np. znak o kodzie #$EC, kursorami sie przemieszczam po ekranie i wstawiam go sobie gdzie chce. a potem jakis inny tak samo. a na koniec mozliwosc zapisania ekranu.

Offline c---n

• Level 5
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lutego 2012, 21:41 »
kurcze.
na kompie w robocie mam taki edytor pod windowsa. jest na csdb. jak nie zapomne to jutro z rana zapodam nazwe bo teraz nie paietam

nes__

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lutego 2012, 14:52 »
przypominam sie  \"Smile\"

Offline c---n

• Level 5
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lutego 2012, 15:09 »

nes__

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lutego 2012, 18:25 »
E-e \"Confused\"
O takie cos mi chodzi jak CharPad, ale bez \"tile\" - tylko pojedyncze znaki, i mozliwosc poruszania sie klawiszami kursora po ekranie/wstawianie wybranego fonta (pojedynczego i w hires) gdziekolwiek + ew. wbudowany font editor (chociaz niekoniecznie).
W CharPad chyba sie nie da zrobic \"tile\" 1x1 w hires? Albo nie doszedlem jeszcze jak to zrobic