Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Najlepsze produkcje scenowe roku wg 4Sceners.de  (Przeczytany 901 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline c---n

• Level 5
Najlepsze produkcje scenowe roku wg 4Sceners.de
« dnia: 05 Stycznia 2012, 13:26 »
Wstyd!
http://www.bitfellas.org/e107_plugins/content/content.php?content.2197

W kategorii oldschool demo nie ma nic z C64!
Wyprzedza nas Amstrad, Amiga, Atari. (o zgrozo)
na 5 miejscu demko (calkiem fajne gdyby nie ta muza!)  z C+4 ale C+4 to nie C64...

Bardzo prosze aby w roku X\'12 kazdy kto ma troche zdolnosci wzial sie za dama i niech je wypuszcza a nie pali dyskietki...
Odkad wrocilem chcialbym zobaczyc - naprawde zobaczyc - demko Arise\'ow. bo strace resztki szacunku \"Wink\"
i nie - nie przyjade na piernik \"Very

no masz i z obietnicy noworocznej (nie trolowac) chyba nici \"Wink\"

Cobra of Samar

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2012, 18:39 »
oto urywek z Atarionline:

...na liscie nie ma ZADNEGO dema na C64. Ponoc, jak stwierdzil jeden ze scenowcow \"w tym roku scena C64 sie nie popisala i produkowala glownie knoty i srednie demka nie dorownujace poziomem do \"C-Drug\", nie mowiac juz o \"Batmanie\".\" To dziwne, bo zazwyczaj bylo odwrotnie...

Ja sie z tym do konca nie zgadzam: po pierwsze ciekawe, kto taka opinie wyraza, a po drugie te knoty. Vhyba az tyle ich nie bylo\"Wink\"

Faktem jest, ze rzeczywiscie w 2011r zadne demko nie powala z nog. a demko z konca roku: A Press Space Odyssey - o tym watek juz byl \"Wink\"

Na szczescie jakosc demek na SP byla wysoka i stad nie rozumiem wypowiedzi owego rzekomego scenowca. Demka z SP na tle wiekszosci z tego roku wypadaja bardzo dobrze.

zielok__

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Stycznia 2012, 06:56 »
Niemcy sie obrazili na c64 bo scene c64 olala revision \"Smile\"

Co do demka C-Drug to swietna grafika. Muzyka jak to na atari muzyki mi nie przypomina. Co do efektow to nie znam mozliwosci Atari i moze trudno to na nim skodowac ale wizualnie nie zachwycaly. Ja niestety musialem na youtube demko przewijac. Silly things (czy jakos tak) z Sv2010 bardziej mi odpowiada.

A i jeszcze jedno. Skoro atari ma tyle kolorow to czemu tego w efektach w C-Drug nie widac?

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Stycznia 2012, 09:29 »
to nawet lekki paradox

C-Drug to demo ktore wlasnie nawiazuje do commodorowskiego stylu dem (stad ta nazwa), a niby dema na c64 nie podobaly sie - pachnie hipokryzja.

W grach scenowych wygral za to commodorowski prince of persia ( a pochwale sie - w 2007 roku, drugie miejsce za bombermana c64)

Offline Sebaloz

• Level 6
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Stycznia 2012, 10:24 »
ale scenowe oskary rozdaje scene.org, nominacje beda ogloszone na revision i the gathering, a ogloszenie zwyciezcow bedzie na assembly.

ooz__

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Stycznia 2012, 11:29 »
@Zielok ,
kolorow w demku C-drug , mogloby byc wiecej gdyby efekty robic w innych trybach (GTIA) - ale wowczas pixel bylby wielkosci kafla, a wieksza ilosc kolorow i tak poszla by na odcienie.
Chcialem tego uniknac i choc na troche design\'em zblizyc sie do produkcji z C64.

nazwa c-drug, jest dwuznaczna : c - od cyber  bo w takich a\'la klimatach miala byc grafa oraz oczywiscie  c od C64 - poniewaz dla mnie wyznacznikiem sceny 8 bitowej sa wlasnie produkcje z C64.

co do samego dema C-Drug - osobiscie chcialem jeszcze bardziej  popracowac nad flow demka , no ale coz wszystko bylo robione w duzym pospiechu wiec wyszlo jak wyszlo.

co do produkcji dem na c64 w tym roku to wcale wstydu nie ma

apparatus - dla mnie jest swietnym demem (najlepsze na c64 w 2011) i powinno byc brane pod uwage w kwestii  nominacji przez scene.org ,
dalej 1991 . we are mature , pimp my snail (gdyby tu byla lepsza grafa) czy toxic taste , to rowniez  sa dobre produkcje.
czekam rowniez na Dream Travel w wersji final.

przed wami takie party jak X2012, czego moga inne sceny 8bitowe tylko pozazdroscic. przyznam ze, juz teraz w styczniu - oczekiwanie na produkcje z tej imprezy elektryzuja.

pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w 2012

veto__

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Stycznia 2012, 00:00 »
sorry for doing an english post again...

imo nobody should take the 4sceners awards too serious.
4sceners is part of the 4players network which is actual a multi-platform game website. the site is managed like a blog almost by one person (bobic) and afaik there was no public announcement or public vote.

personally speaking i think it seems that there are only entries in the lists that have been shown on major pc demo parties or hyped by the press. it is not only the oldschool category, imo it feels odd that the gfx ranking is dominated by 3d renderings. looks like personal preferences to me.

anyway. guess nobody is surprised about batman forever and the other demos on the list are worth watching... my personal no 1 c64 demo last year was pimp my snail by camelot and i am sure that this would never make it to the list... apperatus, dream travel and 1991 maybe...

Offline c---n

• Level 5
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Stycznia 2012, 00:00 »
wow!
ooz, veto \\o/

@ooz:
demko cdrug calkeim fajne, ale ta muzyka \"Wink\" nie przyzwyczajony jestem.
co do zawiazania do sceny i demek z c64 to nie mam porownania. domkeo ma dosc (jak dla mnie) klasyczny flow a ze nie znam za duzo demek ( z nazwy chyba zadnego nie wymienie \"Wink\" wiec nie mam poroznania. tak czy tak. demko OK. sam nie wierze ze to napisalem \"Wink\"
dzieki za dobre slowa o Apparatusie

@veto
glad to read/hear from you. i new youre alive \"Wink\"

i tak jak sebaloz powiedzial. poczekajmy na scene awards, choc mam wrazenie ze i tam nie bedzie rewelacji odnosnie demek 8bitowych z c64. po prostu nie bylo zadnych autentycznie rewolucyjnych produkcji w 2011.
ciekaw jestem co na X\'ie w tym roku sie pojawi. zebysmy sie tylko wszyscy nie rozczarowali.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Stycznia 2012, 14:30 »
Ranking demek 8-bit na tej stronie, oczywiscie nie jest dziwny, kazda z tych pozycji jest warta do zapoznania i kazda sie spodoba.

Moze w zeszlym roku na c64 nie bylo dema-dominatora, ale produkcje byly \"obiecujace\" - i jak tu nie myslec optymistycznie przed X-em \"Smile\"

zielok__

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Stycznia 2012, 17:15 »

ooz napisal:
@Zielok ,
kolorow w demku C-drug , mogloby byc wiecej gdyby efekty robic w innych trybach (GTIA) - ale wowczas pixel bylby wielkosci kafla, a wieksza ilosc kolorow i tak poszla by na odcienie.
Chcialem tego uniknac i choc na troche design\'em zblizyc sie do produkcji z C64.

Dzieki za wyjasnienie i pochwale Apparatus \"Smile\"

ooz__

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Stycznia 2012, 17:44 »
@carrion, dzieki
co do pokey\'a to rzeczywiscie - trzeba byc przyzwyczajonym \"Smile\" ,
choc przyznam ze Booker mnie swoim kawalkiem na SV niezle zaskoczyl.
inna sprawa , ze zrobienie dobrego soundtracku do dema to ciezka
sprawa.

ogolnie w kwestii dem  C64 / Atari - pomijajac wszystkie aspekty techniczne , obecnie na c64 znacznie trudniej zaskoczyc pomyslem / designem i w pewien sposob generuje to niestety wtornosc powstajacych produkcji
tym bardziej zzera mnie ciekawosc co sie bedzie dzialo na \"x\" ie \"Shocked\"
na Atari z uwagi na mala ilosc produkcji , poletko do popisu jest znacznie wieksze - niestety zainteresowanie scisle sama demoscena jest bardzo male

nes__

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Stycznia 2012, 21:44 »
Mogli po wegiersku ta strone zrobic, byla by rownie interesujaca.

Spin/ASD i tak jest najlepszy, reszty tekstu w sumie nie musze rozumiec  \"Very

I o uj chodzi z ta \"Rybka\" ?

http://static.4players.de/premium/4sceners/Gallery/Caro02.jpg