Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: artykuu o sidach  (Przeczytany 555 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

randall__

• Gość
artykuu o sidach
« dnia: 01 Września 2011, 16:52 »
http://musicspot.pl/glebogryzarka/986/podziemie_do_szescianu:_komodore_czipmjuzik

czyli moja beznadziejna proba objasnienia fenomenu kolegom - dziennikarzom muzycznym. wybaczcie bledy, uproszczenia i pominiecia \"Wink\"

kordiaukis__

• Gość
artykuu o sidach
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Września 2011, 19:28 »
art fajny ale na sensowne komentarze bym raczej nie liczyl (od ludzi spoza srodowiska c64).. ludzie beda sie stukac w glowe i nie skumaja...pozdro

kotrobot__

• Gość
artykuu o sidach
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Września 2011, 20:23 »
B. mi sie podoba. Szczegolnie, ze jest duzo madrych slow, ktorych znaczenia nie znam. \"Wink\"

Ale co to do chuja ma byc?

booker__

• Gość
artykuu o sidach
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Września 2011, 08:52 »

kotrobot napisal:
B. mi sie podoba. Szczegolnie, ze jest duzo madrych slow, ktorych znaczenia nie znam. \"Wink\"

Mnie tez sie podoba, tez z tego samego powodu + fajnie sie to czyta.

Ale co to do chuja jest podbijanie alikwot i kim sa oni tajemniczy jedyni dwaj muzycy na swiecie, ktorzy tego uzywaja?

randall__

• Gość
artykuu o sidach
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Września 2011, 19:58 »
@kordee: wcale nie licze, ze ZROZUMIA, ale od kilku lat bylem przez kolegow proszony o taki artykul, \"tego chcieli - to w koncu ja maja\" \"Smile\"
@booker: odpisalem na priv + dzieki za korekte.

Offline wackee

• Level 6
artykuu o sidach
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Września 2011, 05:19 »
Rispekta ziomus \"Smile\"

digger

• Gość
artykuu o sidach
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Września 2011, 14:22 »
Ja tez ciekawie sie tym \"podbijaniem alikwot dajacych wrazenie wspolbrzmienia, a nie pojedynczego dzwieku - najtrudniejszy trick, stosowany tylko przez dwoch muzykow na swiecie\". Moze jakies info na publiku? \"Smile\"

__moog__

• Gość
artykuu o sidach
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Września 2011, 20:14 »
@digger: No ja zgaduje, ze chodzi o filtr zestrojony z czestotliwoscia podstawowa nuty z jakims zadanym stalym offsetem (popraw mnie Randall jezeli sie myle), przez co przy odpowiednio duzym Q uzyskujemy podbicie konkretnych harmonicznych (w zaleznosci od offsetu). W komie filtry niestety nie maja Q=const w dziedzinie czestotliwosci: wieksze podbicie uzyskuje sie w niskich rejestrach, wiec wroze, ze metoda ma najwieksze powodzenie przy basach \"Smile\"

randall__

• Gość
artykuu o sidach
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Września 2011, 14:23 »
niniejszego gniota pisalem 3 lata po kawalku, a to o selektywnym filtrowaniu to niefortunnie jeden ze starszych fragmentow i nie do konca sam wiem o co mi dokladnie chodzilo \"Wink\" pamietam tyle:
- w \'gauntlet 3\' Follina na poczatku jest trzykanalowy pad smyczkowy z tak inteligentnie podbita gorka, ze brzmi jak prawdziwa orkiestra grajaca w wysokim rejestrze
- udalo mi sie zrobic podobny efekt na jednym kanale, ale tylko na jednym dzwieku (z kilku nastepujacych po sobie) w jakims starym kawalku, raczej przypadkowo
- Jammer 4-5 lat temu przyslal mi szkicyk, w ktorym bas grajacy oktawy szesnastkowymi legatami (patent typowy dla np. Fanty) jest filtrowany tak, ze slychac oprocz oktawek staly (!) dzwiek w gorze: niestety szkicu nigdy nie dokonczyl, a ja go z kolei zgubilem w odmetach dysku
- kiedy opowiedzialem o tym tricku Linusowi na X\'08, stwierdzil ze on tez cos takiego kiedys zrobil, ale bylem na tyle zdretwialy, ze nie drazylem gdzie i kiedy
o i tyle. wywod teoretyczny Mooga interesujacy, moze jakies cwiczenie praktyczne? \"Wink\"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
artykuu o sidach
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Września 2011, 16:58 »
a tak przy okazji to przydalaby sie muzykowi:
- zmiennosc filtrow (regulowanie plynne w jakims zakresie)
- zmiennosc czestotliwosci ukladu  (np oktawa w gore lub w dol od normalnej)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

digger

• Gość
artykuu o sidach
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Września 2011, 09:08 »
@randal: w Ogole ten kawalek Gauntlet 3 jest mistrzowski. Jest tam kilka fajnych trickow, fajne harmonie i taki arpegiator jak w kawalkach Daft Punku do Trona \"Wink\"

@kisiel: no ja marze o edytorze, gdzie czestotliwosc filtra, pulsy itd. ustalasz za pomoca krzywych Beziera, ktore potem sa probkowane. Albo niech ktos dorobi SID plugin co Renoise\'a \"Wink\"