Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: TDC little - dyskusja  (Przeczytany 4837 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zyga

• Gość
TDC little - dyskusja
« Odpowiedź #60 dnia: 03 Marca 2011, 18:05 »

Cytat:
jak to mawia zacny kolega... alepoco:)

Zeby pokazac ze sie da ? \"Wink\"

Tak tylko pytam. Niech kazdy robi to co mu daje satysfakcje.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
TDC little - dyskusja
« Odpowiedź #61 dnia: 03 Marca 2011, 22:02 »
No tak, ja nie bronie Tobie zrobic takiej dopalki ba nawet moge pomoc w jej konstruowaniu ale dem to sobie na tym nie poogladasz \"Wink\"
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Kisiel

• Level 7
TDC little - dyskusja
« Odpowiedź #62 dnia: 10 Marca 2011, 17:33 »
Oki, uwagi do projektu i pytania do Was,
1. Przelacznik TURBO ma byc typu togle (czyli zmiana stanu po kazdym nacisnieciu na przeciwny) czy typu switch (wcisniecie turbo, wycisniecie normal), oczywiscie na plytce moge umiescic taki przelacznik ale mysle, ze jest to bez sensu z uwagi ze trzeba otwierac obudowe aby go przelaczyc.
2. uzycie LM393 obciaza mi xilinxa o detekcje synchronizacji V i H, moge w to miejsce wstawic LM1881 (=koszt wiekszy czesci) i w to miejsce bedzie generator PWM (8bit), czyli osmiobitowy dzwiek. Poniewaz i tak kableki  lutowac trzeba do sida wiec nie widze roznicy(PWM do SID in).

Podsumowujac, przygotowuje produkcje dla 5 osob, plus dwaj betatesterzy no i ja. Najpierw dostaja sprzet testerzy do debugu potem dostaje je reszta.
Czy wszystko zrozumiale?

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Nitro__

• Gość
TDC little - dyskusja
« Odpowiedź #63 dnia: 10 Marca 2011, 19:06 »

Cytat:

1. Przelacznik TURBO ma byc typu togle (czyli zmiana stanu po kazdym nacisnieciu na przeciwny) czy typu switch (wcisniecie turbo, wycisniecie normal), oczywiscie na plytce moge umiescic taki przelacznik ale mysle, ze jest to bez sensu z uwagi ze trzeba otwierac obudowe aby go przelaczyc.

Osobiscie wolalbym toogle, bardziej nowoczesny \"Smile\"

Cytat:

2. uzycie LM393 obciaza mi xilinxa o detekcje synchronizacji V i H, moge w to miejsce wstawic LM1881 (=koszt wiekszy czesci) i w to miejsce bedzie generator PWM (8bit), czyli osmiobitowy dzwiek. Poniewaz i tak kableki lutowac trzeba do sida wiec nie widze roznicy(PWM do SID in).

Sprawdzalem ceny czesci i jest to ok. 10zl wiecej, wiec mysle, ze nie ma sie nad czym zastanawiac. Dobrze by bylo, jakby bylo to kompatybilne z standardem COVOX\'owskim.

Cytat:

Podsumowujac, przygotowuje produkcje dla 5 osob, plus dwaj betatesterzy no i ja. Najpierw dostaja sprzet testerzy do debugu potem dostaje je reszta.
Czy wszystko zrozumiale?

Wiesz mniej wiecej jaka bedzie cena przy tak malej produkcji? Mam lekka dziure budzetowa, i jesli koszty mocno skocza, to niestety bede musial zrezygnowac.

Offline Kisiel

• Level 7
TDC little - dyskusja
« Odpowiedź #64 dnia: 10 Marca 2011, 19:25 »
Jak widac po aukcji na allegro, zbieram na produkcje, wiec to takie perpetum mobile. Powinienem sie zmiescic z palcem w dupie ponizej 90PLN z kosztami przesylek (kosztorys w temacie  listy puszcze jak wszystko juz dopieszcze). Lutowanie tego wynalazku to juz w porownaniu z geoaction prawdziwa mordega. Uklad jest wpinany w plyte wiec dodatkowo dochodzi podstawka precyzyjna ktora laczy plytke TDC z podstawka pod vica na plycie glownej. Zobaczycie prototyp to zakumacie \"Wink\" Takie rozwiazanie umozliwia pozniej dla chetnych wlutowanie podstawki precyzyjnej w miejsce zwyklej, ktora jest w plycie glownej.
Co do pwm mozemy odwrocic problem i zrobic DAC08 zamiast, plus LM393, zobacze co bedzie taniej. Turbo Digital Voice & Color \"Wink\"
Bede potrzebowal duzo drutu miedzianego na nozki i nie wiem skad go wykombinowac, przewod antenowy ze sciany mi sie juz konczy \"Wink\"

Offline kenji

• Level 5
TDC little - dyskusja
« Odpowiedź #65 dnia: 10 Marca 2011, 20:02 »
Co to za drut potrzebujesz?

Offline Kisiel

• Level 7
TDC little - dyskusja
« Odpowiedź #66 dnia: 10 Marca 2011, 20:13 »
Drut ktory da sie wcisnac w otworek podstawki precyzyjnej i coby nie wylatal \"Wink\"

Nitro__

• Gość
TDC little - dyskusja
« Odpowiedź #67 dnia: 10 Marca 2011, 20:32 »

Cytat:
Jak widac po aukcji na allegro, zbieram na produkcje, wiec to takie perpetum mobile. Powinienem sie zmiescic z palcem w dupie ponizej 90PLN z kosztami przesylek (kosztorys w temacie listy puszcze jak wszystko juz dopieszcze).

Brawa za scenowa ideowosc! \"Smile\"

Cytat:

Bede potrzebowal duzo drutu miedzianego na nozki i nie wiem skad go wykombinowac, przewod antenowy ze sciany mi sie juz konczy

Chyba mam calkiem pokazny kawalek takowego w piwnicy, jutro sprawdze.

Offline Kisiel

• Level 7
TDC little - dyskusja
« Odpowiedź #68 dnia: 10 Marca 2011, 20:47 »
tzn. to musi byc drut ktory da sie wcinac w otworek od podstawki precyzyjnej wiec nie wszystkie druty antenowe beda pasic\"Smile\" IMO wolalbym kupic na kilogram drut tylko znowu.. Jak ktos ma po drodze na forever i sie chce pozbyc to fajnie, musze jakas hurtownie wykukac z drutem tzw. nawojowym.

Nitro__

• Gość
TDC little - dyskusja
« Odpowiedź #69 dnia: 10 Marca 2011, 20:59 »
Podstawka precyzyjna do testow tez sie znajdzie, wiec jakby pasowal, to moge przekazac za darmo jako rozwiazanie tymczasowe.

suchy

• Gość
TDC little - dyskusja
« Odpowiedź #70 dnia: 10 Marca 2011, 21:02 »
... eee, nawojowy to chyba nieteges. Co skrobac bedziesz, czy opalac z emalii  \"Shocked\" Na takie styki lepsza bylaby srebrzanka odpowiedniej grubosci - tyle, ze ta z deka drozsza jest od golego miedzianego.

Offline Kisiel

• Level 7
TDC little - dyskusja
« Odpowiedź #71 dnia: 10 Marca 2011, 21:20 »
no ale drut antenowy co bym kupowal to do tanich nie nalezy, fakt ze ekran uzywam do wylutowywania scalakow... ale obsluga takiego drutu wyrywanie go z tej p.. koszulki to jest urok:)

suchy

• Gość
TDC little - dyskusja
« Odpowiedź #72 dnia: 10 Marca 2011, 21:28 »
W hurtowni PROLECH srebrzanke 0,6/0,7/0,8 - 7mb/6mb/5mb ladnie nawinieta na szpuleczce maja za ok 5 zl brutto (wlasnie sprawdzilem) - wiec nie sa to jakies astronomiczne kwoty.

... i po co sie je..c z wyrywaniem drutu z kabla antenowego  \"Shocked\" a poza tym na nogi stykowe drut srebrzony lepszy od golego Cu

http://www.prolech.com.pl/index.php?mod=shop&tree=031&pg=3

PS Masz tam tez plecionki do odsysania w cenach ok 2,-zl

Offline Kisiel

• Level 7
TDC little - dyskusja
« Odpowiedź #73 dnia: 10 Marca 2011, 21:43 »
o widac ze warto rozmawiac \"Wink\" pospiesznie...
Dzieki tyle to mi starczy. tylko jeszcze srednice musze uchwycic.

suchy

• Gość
TDC little - dyskusja
« Odpowiedź #74 dnia: 10 Marca 2011, 21:57 »
@Kisiel sprawdzilem w TME srebrzanke - totalna porazka cenowa

przyklad: srebrzanka 0,8/0,1kg na szpulce

TME: 59,54 zl
PROLECH: 17,99 zl

(ceny brutto)