Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Jak we wlasnym zakresie zrobic SD2IEC  (Przeczytany 12938 razy)

suchy

• Gość
Jak we wlasnym zakresie zrobic SD2IEC
« Odpowiedź #180 dnia: 01 Stycznia 2012, 21:00 »
... no jesli SD2IEC przedstawia sie na ekranie, to znaczy, ze dziala, czyli poprzez kanal (15) dyrektyw wczytuje do komcia status urzadzenia nr 8! Pierwsze odczytanie statusu SD2IEC po zalaczeniu zasilania, to wlasnie przedstawienie na ekranie aktualnie zaprogramowanej do SD2IEC wersji firmware.

Co masz nagrane na karcie SD? Czy wczytuje directory:

LOAD\"$\",8

i co wyswietla wtedy na ekranie po:

LIST

(??)

PS Jesli poki co nie masz Jiffy, to obsluga SD2IEC (przegladanie katalogow/plikow) z Kernala (i bez uzywania np. FIBRa) bedzie niezwykle upierdliwa - wszystko przez OPEN....CLOSE.... . Poza tym ladowanie plikow z SD2IEC (bez Jiffy lub jakiegos karta przyspieszajacego) bedzie stosunkowo wolne (np. 160 blokow ok 1min 20sek), wiec trzeba cierpliwie poczekac na zaladowanie softa!

Obsluga SD2IEC z Kernala:

Changing directories (CMD syntax)

OPEN1,8,15,\"CD/SOMEDIR/\":CLOSE1 - change to SOMEDIR (relative)
    OPEN1,8,15,\"CD//\":CLOSE1 - change to root directory
    OPEN1,8,15,\"CD//SOMEDIR/\":CLOSE1 - change to SOMEDIR (in root)
    OPEN1,8,15,\"CD:←:\":CLOSE1 - go to parent directory

Using M2Is or D64s

OPEN1,8,15,\"CD//SOMEDIR/:SOMEGAME.M2I\":CLOSE1 - change to/mount SOMEGAME.M2I
    OPEN1,8,15,\"CD//SOMEDIR/:SOMEGAME.D64\":CLOSE1 - change to/mount SOMEGAME.D64
    OPEN1,8,15,\"CD:←:\":CLOSE1 - leave M2I/D64

Loading files

LOAD\"//SOMEDIR/:SOMEFILE\" - load SOMEFILE in SOMEDIR (filename gets separated from path using colon)

... wiec jesli masz duzo katalogow/plikow do przegladania na karcie SD, to zamiast mieszac ciagle tymi OPENami, mozna sobie wczytac za kazdym razem FIBRa (menagar katalogow/plikow dla C64) - kwestia gustu.  \"Wink\"

Offline Tex13

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #181 dnia: 02 Stycznia 2012, 11:03 »
Suchy dziekuje za sciagawke i pomoc. SD2IEC wystartowal po skroceniu kabli do gniazda, maja teraz 1,5cm (przy pieciu nie czytal karty SD), niestety opcji z bootloaderem nie moge sprawdzic dopadl mnie jakis blad 644AP, nie zapisuje fuse bitow (avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x0000   0xff != 0x15), nie zapisuje poprawnie pliku bootloadera (blad weryfikacji), natomiast sam program zapisuje i weryfikuje (fusy zostaly Lf-EF, Hf-91, Ef-FD).
SD2IEC sprawdzalem na karcie 4GB FAT32 czyta (wiekszej nie mam) narazie korzystam z pomocy fibra i db64, faktycznie mozna dostac kota z czasem czytania i uruchamiania gier. Radykalnie zmienilem ilosc plikow na karcie. Czy pliki .d81 dzialaja na C64 db64 urachamia je ale komputer wraz z SD2IEC zawisa. Czy w gniezdzie stacji jest reset ten sam co porcie rozszerzen, chce podpiac go do AtMegi.
Moze ktos sie spotkal z takim bledem 644AP w internecie znalazlem ze ludziom sie przytrafia ten blad ale nie znalazlem rozwiazania (niestety z jezykami nie najlepiej).

zyga

• Gość
« Odpowiedź #182 dnia: 02 Stycznia 2012, 11:17 »

Tex13 napisal:
Czy pliki .d81 dzialaja na C64 db64 urachamia je ale komputer wraz z SD2IEC zawisa.

Oczywiscie masz na mysli wchodzenie do katalogu, a nie uruchamianie .d81 ? Po plikach .d64, .d81, .m2i poruszasz sie jak po \"normalnych\" katalogach.

Tak BTW. Warto chyba pomyslec o przeformatowaniu karty SD na mniejszy klaster.
Pliczki dla c64 sa bardzo male i duzo przestrzeni sie traci (na 1GB FAT16 \"wasted\" bylo chyba ok. 30%, po przeformatowaniu na FAT32 i ustawieniu klastra 0.5kB zmalalo do kilku %).

Po windowsem XP mozna w ten sposob:
- prawym klawiszem na \"Moj komputer\",
- zarzadzaj,
- zarzadzanie dyskami,
- wybrac dysk,
- formatuj,
- wybrac System Plikow i Rozmiar jednostki alokacji

ilosc zajetego miejsca sprawdzilem przez CTRL+Q na katalogu managerze plikow FAR2 www.farmanager.com. POLECAM, zwlaszcza w polaczeniu z pluginami conemu-maximus5 i far-colorer.

A jesli chodzi o Fuse-bity to chyba mozna uzyc opisywanego wczesniej przez Cancerka fusebit-doctora lub skorzystac z porad kolegow atarowcow: link

czerwoney__

• Gość
« Odpowiedź #183 dnia: 23 Stycznia 2012, 18:29 »
Witam

Postanowilem, ze zrobie sobie do swojego C64 mm2iec Larsa.P- wersja z  Atmega 32   ta  z 3 diodami i  3 tranzystorami n-fet + wsad   wersja  0.8.
Po uruchomieniu okazalo sie, ze cos nie hula. Wiem, ze  mega32 to juz nie uzywacie, no ale jest moze ktos kto mial zrobione takie cudo na mega32
A moze powinienem miec pliki dodatkowe  na karcie, zeby to ruszylo?
Commodorka mam bez Jiffy
Pytanie brzmi nastepujaco:
- czy po wlozeniu karty normalne jest to, ze mignie jedna, a potem druga dioda?
- czemu trzecia sie nie swieci, a raczej kiedy powinna swiecic?
- po wpisaniu 10 open... 20 .. 30 ... itd  jak dam run to mi sie zawiesza. Moze za krotko czekam?
- czy przy programowaniu  mega32 tez mam te fusy ustawiac ?
i ostatnie czy jest ktos z Wroclawia chetny mi pomoc to uruchomic?

zyga

• Gość
« Odpowiedź #184 dnia: 24 Stycznia 2012, 06:46 »

czerwoney napisal:
Witam
Postanowilem, ze zrobie sobie do swojego C64 mm2iec Larsa.P- wersja z  Atmega 32   ta  z 3 diodami i  3 tranzystorami n-fet + wsad   wersja  0.8.

Z wersji na tej http://www.pitsch.de/stuff/mmc2iec/index.htm stronie, ktora to ?Zdajesz sobie sprawe, ze zmiany miedzy wersjami dotycza funkcji pinow Atmegi, wiec moze sie okazac, ze na chwile wypuszczenia wersji 0.8 larsp, w twojej wersji tam gdzie oczekiwane sa LED\'y umiesciles interfejs IEC ?

czerwoney napisal:
Po uruchomieniu okazalo sie, ze cos nie hula. Wiem, ze  mega32 to juz nie uzywacie, no ale jest moze ktos kto mial zrobione takie cudo na mega32

Logiczniejsze jest korzystanie z Atmega644p lub 1284p, ale jak akurat miales na stanie to czemu nie wykorzystac.

czerwoney napisal:
A moze powinienem miec pliki dodatkowe  na karcie, zeby to ruszylo?

Odczytanie kanalu bledow powinno skutkowac przedstawieniem sie interfejsu, nawet bez karty w slocie.

czerwoney napisal:

Czy programowaniu  mega32 tez mam te fusy ustawiac ?

Oczywiscie, odpowiadaja one m.in za sposob taktowania. (wybor - wewnetrzny generator lub zewnetrzny generator kwarcowy). Jesli w opisie z ktorego budowales interfejs nie ma ustawienia fuse bitow, musisz wyliczyc je sobie dla posiadanego ukladu. Np. za pomoca kalkulatora ktory podawal Suchy.

czerwoney__

• Gość
« Odpowiedź #185 dnia: 24 Stycznia 2012, 15:28 »
Dokladnie robilem z tej strony
http://pontoppidan.info/lars/index.php?proj=mmc2iec&page=2
Schemat jest na Atmege32 w smd ale ja zastosowalem zwykla przewlekana bo taka mialem, oczywiscie po uprzedniej korekcie wyprowadzen, bo w smd jest inna ich numeracja.

No nic, moze dojde co i jak \"Smile\"

zyga

• Gość
« Odpowiedź #186 dnia: 24 Stycznia 2012, 16:21 »

czerwoney napisal:
Dokladnie robilem z tej strony
http://pontoppidan.info/lars/index.php?proj=mmc2iec&page=2
Schemat jest na Atmege32 w smd ale ja zastosowalem zwykla przewlekana bo taka mialem, oczywiscie po uprzedniej korekcie wyprowadzen, bo w smd jest inna ich numeracja.

No nic, moze dojde co i jak \"Smile\"

No, to najstarsza wersja, bez kwarca - taktowana wewnetrznym generatorem.

A oprogramowanie dokladnie ktore/skad ? Wg tej strony: http://www.c64-wiki.com/index.php/MMC2IEC#MMC2IEC_firmware_0.8 najnowsza wersja firmware ktora mozesz wgrac do MMC2IEC (czyli do twojej wersji hardware) to SD2IEC 0.6.6. Jest ona nowsza od MMC2IEC 0.8

suchy

• Gość
« Odpowiedź #187 dnia: 24 Stycznia 2012, 19:23 »
@czerwoney, na cholere tak daleko cofales sie wstecz i tyle niepotrzebnej roboty zrobiles (po co wywazac juz otwarte drzwi). Przeciez na poczatku tego watku podawalem linka do sprawdzonej (nie tylko przeze mnie) i wyjatkowo prostej plytki PCB MMC2IEC/SD2IEC specjalnie przeznaczonej dla eksperymentatorow.

Jeszcze raz linkuje ten rysunek montazowy na uniwersalce (ktory pochodzi z tej strony ):

... natomiast tutaj: STARY SOFT dla MMC/SD2IEC znajdziesz gotowe biny do zaprogramowania procka ATMEGA32. tak jak podawal zyga bedzie to w archiwum o nazwie: sd2iec-0.6.6-larsp-m32.zip

Jak kupisz nowego procka: ATMEGA644P (czy ATMEGA1284P) to tylko zmienisz w podstawce i zaprogramujesz NOWYM SOFTEM

Ta plytka , jak na powyzszym rysunku to maksymalnie uproszczona wersja MMC/SD2IEC, ale mozesz na niej przetestowac uklad ze wszystkimi typami prockow, bez zadnych zmian, poczynajac od najstarszych wersji z ATMEGA32 do nowszych z ATMEGA644P i do najnowszych z ATMEGA1284P.  Wybierasz tylko z bazy softu (linki wyzej) wsady do procka, ktore w nazwie musza miec larsp (czyli dla tej konkretnej plytki) i nazwe odpowiedniego procka, ktorego aktualnie uzywasz na plytce. A to co masz w tej chwili to olej, bo szkoda Twojego i naszego czasu na analize co tam popaprales (biorac pod uwage fakt, ze pewnie jest jeszcze zle zaprogramowany procek) - za duzo niewiadomych!

PS Poza tym przeczytaj dokladnie ten watek i pozagladaj w linki, ktore podawalismy (jest tam praktycznie wszystko na temat SD2IEC).

Acha jeszcze jedna uwaga, choc juz o tym pisalem, ale jeszcze raz powtorze w kontekscie wypowiedzi moich przedmowcow, ktorzy mieli problemy z \"wystartowaniem\" tej plytki. Aby uruchomic taka uniwersalke bezproblemowo, montaz musi byc \"czysty\" (poprawne lutowanie) bez zbednych \"pajakow\" (dlugich i wiszacych kabli) - wszystkie kabelki jak najkrotsze, szczegolnie te laczace gniazdo karty SD z procesorem/plytka procesora.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #188 dnia: 25 Stycznia 2012, 06:20 »
Dlugosc kabla z sd2iec do komodorka juz nie jest taka istotna.
Na probe, podlaczylem kabel dlugosci 150 cm. I bardzo rzadko pojawial sie blad ladowania.

Kolejne zapuszkowane sd2iec \"Smile\"   

P5180280.JPG
 :Opis:                                                

:Rozmiar: :81.44 KB
 :Wyswietlen: :Plik sciagnieto 283 raz(y)

\"P5180280.JPG\"

czerwoney__

• Gość
« Odpowiedź #189 dnia: 25 Stycznia 2012, 15:42 »
No takie  podpowiedzi, to mi sie podobaja, oki  trzaskam nowa plytke  \"Smile\"

nes__

• Gość
« Odpowiedź #190 dnia: 26 Stycznia 2012, 04:17 »
Mam pytanie zwiazanie z tematem, bo moze sie skusze na zrobienie tego urzadzenia:
w obecnym laptopie nie mam niestety wyjscia LPT, a mam STK200 + plytke do programowania atmeg. dodatkowa karta do laptopa z LPT troche za duzo kosztuje, a i tak przydal by mi sie pecet stacjonarny.
pytanie: jezeli chcialbym pobawic sie w programowanie atmeg nie tylko pod katem tego interfejsu, to za jakim stacjonarnym pecetem sie rozgladac zeby chodzil na nim obecnie uzywany sensowny soft do programowania pod atmegi ? jakis pentek 1Ghz 1GB RAM z XP wystarczy, czy cos mocniejszego ma sens? (do niewielu innych zastosowan mi ten komp bedzie potrzebny bo korzystam glownie z laptopa).

zyga

• Gość
« Odpowiedź #191 dnia: 26 Stycznia 2012, 10:55 »
Chyba slabszego niz 1GHz to trudno bedzie dzisiaj znalezc. A takie mozna dostac juz praktycznie za darmo. Sam mam jednego na strychu - zal wyrzucac. Wg mnie w zupelnosci wystarczy (jesli przeszkoda nie bedzie max. ilosc ramu - 512MB)

zyga

• Gość
« Odpowiedź #192 dnia: 26 Stycznia 2012, 00:00 »
Dla tych co nie chca kombinowac ze zlaczem SD i stabilizatorem - mozna dostac gotowe moduly - tylko podlaczac do uniwersalki SD2IEC.

http://allegro.pl/listing.php/search?string=sd+arduino&category=67193&sg=0

suchy

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 26 Stycznia 2012, 18:02 »
Ja uzywam do tych celow staruskiego blaszaka z athlonem 1,33GHz, ktory ma LPT, COMy i USB, wiec jest git do roznych programatorkow, ale stary programator do EPROMow (karta ISA) mam wsadzony do prawdziwego dziadka: PACKARD BELLa 486SX/25 z DOS6.22 ! \"Razz\"  Zreszta na tym starym dziadku pracuje rowniez programator uniwersalny DELTA (na COMie), oraz interfejsy (RS232) do prockow Motoroli (kiedys bawilem sie w odkodowywanie radiodtwarzaczy samochodowych). Wiec generalnie do programowania nie potrzeba jakiejs superrakiety.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #194 dnia: 26 Stycznia 2012, 18:57 »
@nes  a ten Twoj lapek, nie nadaje sie?
Bym sprzedal stk i kupil usbasp.
Co to za podstawka programujaca? Moze da sie  ja spiac z usbasp.