Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Jak we wlasnym zakresie zrobic SD2IEC  (Przeczytany 12838 razy)

suchy

• Gość
Jak we wlasnym zakresie zrobic SD2IEC
« Odpowiedź #120 dnia: 29 Października 2011, 17:24 »
Podstawa do rozstrzygania takich watpliwosci jest zawsze datasheet producenta:

ATMEGA644/1284

... rozdzial 9.2.3 Clock Source Conection (od strony 32 do 34)

polecam zapoznac sie z Tabela 9-3 i 9-5

Rekomendowany przez producenta zakres wartosci pojemnosci C1 i C2 (dla XTAL krystalicznych w zakresie czestotliwosci 0,9/0,4 - 20 MHz) zarowno dla opcji energooszczednej jak i typowej generatora (reail-to-reail na wyjsciu XTAL2) wynosi (w pF): 12 - 22

Ja mam wstawione dwa 33pF bo takie mialem pod reka i dziala bezproblemowo, ale skad wytrzasnales te 56pF ??

PS ... a tak w ogole to fajnie, ze komus sie chce jeszcze zarywac urlop na komcia  \"Wink\"

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #121 dnia: 29 Października 2011, 18:00 »
Ja mam wstawione dwa 33pF bo takie mialem pod reka i dziala bezproblemowo, ale skad wytrzasnales te 56pF ??

Zapewne z schematu Shadowolfa 1.2.

Cancerek__

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 30 Października 2011, 13:13 »
Problem wynikl z wiernego przekopiowania schematu, tam byly wstawione 56p. Temat zaczalem zglebiac gdy okazalo sie, ze po ustawieniu fusebitow nie moge polaczyc sie z procesorem. Zmniejszenie kondensatorow pomoglo.

Do ponownego ustawienia wlasciwych fusebitow uzylem fusebit doctora, wykonanego w domowym zaciszu z materialow zamieszczonych w necie, doskonaly sprzet, polecam, warto go sobie zmontowac.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 30 Października 2011, 20:13 »
... no tak, fuse doctor dobry, szczegolnie jak sie zablokuje procka. \"Wink\"

@Cancerek, napisz ktora wersje SD2IEC zmajstrowales: SMT, THT, czy jakas swoja kombinacje, no pochwal sie fotkami, jak mozesz zrobic, podaj wiecej szczegolow!

Cancerek__

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: 10 Listopada 2011, 20:09 »
Niestety nadal nie wiem gdzie jest blad. Plytka nie mruga diodami, ale z flasha system laduje sie do pamieci procesora. Fuse bity sa ustawione zgodnie z zaleceniami. Niestety dalej nie wiem co i jak sprawdzic. Pokazuje wam moja plytke podlaczona pod doktora i w zblizeniu.
Plytka jest spora, ale nie mam jeszcze doswiadczenia z smd i wolalem wiecej przestrzeni, jak juz zadziala to wlutuje normalnie kondensatory \"Smile\"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #125 dnia: 10 Listopada 2011, 20:23 »
pajeczyna robi wrazenie!

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

suchy

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: 11 Listopada 2011, 10:58 »

Cancerek napisal:
Do ponownego ustawienia wlasciwych fusebitow uzylem fusebit doctora, wykonanego w domowym zaciszu z materialow zamieszczonych w necie, doskonaly sprzet, polecam, warto go sobie zmontowac.

... z tego co wyczytalem na stronie autora, to \"doctor\" odblokowuje jedynie procka, ustawiajac domyslne (fabryczne) fuski, co daje generalnie mozliwosc ponownego programowania szeregowego mikrokontrolera (\"zawieszonego\" dla ISP po blednym zaprogramowaniu SPIEN). Nie ustawia on WLASCIWYCH (tak jak piszesz) dla SD2IEC fuse-bits. Te trzeba zaprogramowac programatorem.  Jakiego programatora uzywasz do programowania AVR? Nic nie piszesz na ten temat, a to podstawa, bo po odblokowaniu procka (doctorem) muszisz tym programatorem szeregowym zaprogramowac:

- wlasciwe fuse-bits dla SD2IEC (dwa warianty: z bootloaderem lub bez)

i w zaleznosci od wariantu, czyli wybranej przez Ciebie konfiguracji SD2IEC (ustawionej fuskami), zaprogramowac w procka:

- odpowiedni bootloader (dla wlasciwej wersji PCB i uzytego procka). Dla wariantu z bootloaderem musisz na karte SD wgrac wlasciwe firmware dla SD2IEC (plik .bin dla odpowiedniej wersji PCB i uzytego procka).

lub

- od razu, bezposrednio zaprogramowac w procka (w wersji bez bootloadera) stosowne firmware (dla odpowiedniej wersji PCB i uzytego procka).

Nawet zakladajac, ze masz poprawnie zmontowane SD2IEC (z odpowiednich elementow/wlasciwych zamiennikow) i stosownie skonfigurowane/zaprogramowane, zawsze moga dodatkowo wystapic problemy przy upgradowaniu (wersja z bootloaderem) firmware (np. karta SD cos nieteges). Przeczytaj do konca (nie zwracaj uwagi na tytul) ten temat:

http://www.c64power.com/forum/index.php?action=vthread&forum=1&topic=2435

... moze to bedzie pomocne.

PS Jakiego procka uzyles: 644P czy 1284P?? Bo jak 644P, to \"strzeliles sobie gola\", robiac to obecnie w wersji SMT, bo firmware z tym prockiem nie bedzie juz rozwijane (mozliwosci 644P dla SD2IEC wyczerpane)!

wpqrek__

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 11 Listopada 2011, 16:24 »
Ostatnio programowalem 644P dla sd2iec. Polecenie do avdude wygladalo tak. Jak widac wypalony zostal boot loader.

avrdude -c usbasp -p m644p -U flash:w:newboot-m644p-larsp.hex:i -U hfuse:w:0x92:m -U efuse:w:0xFD:m -U lfuse:w:0xEf:m

Pamietam, ze sam kilkakrotnie nagrywalem kosc i nie chciala zastartowac. Problem wlasnie byl w fuse bitach. Wartosci padawane w roznych postach nie dzialaly. Dlatego sam wyznaczylem w jakims kalkulatorze i ruszylo.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 11 Listopada 2011, 18:38 »
@wpqrek, jest juz nowsza wersja bootloadera (0.2) od tej, ktora masz u siebie  zaprogramowana. Fuse-bits podales akurat dokladnie takie jak zalecaja na forum64.de: jak zbudowac SD2IEC krok po kroku

Jesli chodzi o fuse-bits to zawsze mozna troche poeksperymentowac w niewielkim zakresie rzecz jasna. Dla SD2IEC na pewno musi byc wybrany rezonator kwarcowy (zewnetrzny) 8MHz (bo taki mamy podpiety do procka), ale mozna ustawic inne czasy restartu procka (automatyczny reset po POWER), zamiast start-up time 4,1ms mozna ustawic 65ms i tez powinno byc ok, a wiec:

LFuse = $CF (zamiast $EF)

... podobnie

HFuse = $D2 (zamiast $92) dla wersji z bootloaderem (bedzie wylaczony JTAG interface - uruchamiajac SD2IEC i tak chyba nikt nie bawi sie  w debugowanie softu w systemie interfejsem JTAG).

W necie dostepny jest fajny kalkulator fuskow dla AVRow:

AVR Fuse-bits calculator

Cancerek__

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: 12 Listopada 2011, 22:12 »
Wyrazilem sie nieprecyzyjnie. Chodzilo o powrot do konfiguracji fabrycznej, tak by mozna bylo ustawic bity ponownie. Owszem jak zaczalem zglebiac temat to ustawienie fuse bitow rozni sie zaleznie od miejsca czy wersji, ale jesli porowna sie to z data sheetem to roznice sa kosmetyczne. Mam procka 644p, jakis czas temu zakupilem 644p w wersji 40 pin, moze ja jakos wykorzystam do projektu na plytce uniwersalnej.
Procka programuje przez programator usb, z allegro 4 w 1, ladnie smiga i po ustawieniu nie mam z nim problemow.
Na karcie sd jest wsad do pamieci i nawet sie wgrywa, ale dalej wszystko milczy. Znajac zycie to cos zamienilem podczas podlaczenia, musze to jeszcze raz posprawdzac \"Smile\"

Cancerek__

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: 14 Listopada 2011, 19:23 »
Sprawy maja sie tak. Ustawilem fusy tak by boot nie byl potrzebny, zaladowalem flasha od razu wlasciwym plikiem. Na larsie nic sie nie dzialo, to znaczy brak reakcji diod. Ale na plikach sw1 i sw2 po wlaczeniu bez kary sd dioda zapala sie przez moment i gasnie. Z karta sd trwa to dwa momenty. Niestety brak komunikacji z komciem. Urzadzenie nr 8 i wyzej, nie jest rozpoznane.
Polaczenia sa sprawdzone juz kilka razy, mala szansa, ze cos jest zle polaczone. Pozostaje sprawa przebitych mosfetow, staralem sie ich nie uszkodzic ale sam juz nie wiem. Gdy sprawdzam omomierzem to wychodza niespecyficzne wyniki, jeden wyglada tak jakby mial przerwe.
Mosfety jeszcze sprawdze, zastanawia mnie tylko dlaczego na wsadzie, ktorzy wszyscy preferuja u mnie nic sie nie dzieje. I po co sa pliki sw1 i sw2?

suchy

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: 14 Listopada 2011, 20:23 »
Te pliki LarsP, sw1, sw2 to ISTOTNA SPRAWA, bo sa to wsady dla danego typu hardware SD2IEC, a wiec nie mozna sobie ich ot tak probowac w dowolny sposob, tylko uzyc wlasciwego pliku, odpowiedniego dla Twojej wersji PCB. Jest kilka wersji SD2IEC, rozniacych sie nie tylko samymi mikrokontrolerami, ale rowniez rozmaitym wykorzystaniem pinow w prockach, napieciami zasilajacymi oraz sposobem wykonywania konwersji 3Vna5V/5Vna3V!  Tak jak pisalem wczesniej podaj cos wiecej o Twoim SD2IEC - ktora to wersja. Myslalem, ze zrobiles wersje SW2, ale teraz mam watpliwosci, a moze jakies modyfikacje wlasne wprowadziles (jesli tak to jakie-schemacik plis!). Podaj jakie mosfety w kluczach konwerterow poziomow napiec uzyles. Wiecej szczegolow, bo inaczej to domysly, czyli kicha!

PS Acha, jeszcze jedno - mam nadzieje, ze nie probujesz uruchamiac tegoz z ta platanina kabli (z wtykami) od \"doctora\", ktore na Kisielu zrobily takie wrazenie  \"Wink\"  (\"tak na wszelki wypadek, po co rozlutowywac, moze sie jeszcze przydadza\")

Cancerek__

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 15 Listopada 2011, 09:49 »
Doktora juz odlutowalem, ale nie przeszkadzal, bo linie zasilajace byly odlaczone. Dolaczam schemat z eagla, zmienione zostalo gniazdo karty, na takie jakie akurat mialem, gniazdo programatora na 10pin, rezystor podciagajacy linie reset, plytke zmienilem na taka by latwo mozna bylo ja zrobic w termotransferze. Reszta bez zmian ze strony c64-wiki.   

sd2iec.rar
 :Opis:                                                

\"\"
Pobierz
 :Nazwa zalacznika: :sd2iec.rar
 :Rozmiar: :23.55 KB
 :Pobran: :Plik sciagnieto 52 raz(y)

zyga

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: 01 Grudnia 2011, 21:29 »
Wiesci z placu boju.

Czytniki kart z allegro po odlutowaniu linii sygnalowych USB nie produkuja 3.3V na karcie. Tak bylo z czytnikiem staregomarabuta, tak jest i z moim (w zasadzie identyczny). Nic nie przecinalem, po prostu odlaczylem DATA+ i DATA- i procek przestal produkowac 3.3V. Czytnik ten podawal wczesniej 3.3V na piny niezaleznie czy karta byla wlozona czy nie.

Szukalem takiego jak mial suchy na swojej stronie (pytalem chyba z 8 sprzedawcow o wersje \"z blaszka\"), ale nikt nie mial.

Wiec chyba mozna przyjac, ze kompletujac czesci do SD2IECm trzeba wliczyc stabilizator.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: 02 Grudnia 2011, 06:06 »
@Zyga, moj czytnik to jest taki, chyba popularny i tani chinski wyrob:

Czytnik kart pamieci eCom model DD1122

... na Allegro kupilem u usera: gwarancja24 (faktycznie w tej chwili nie maja wystawionych aukcji), ale mozna od nich ze sklepu on-line kupic oczywiscie przy jakims zbiorczym zamowieniu, ze wzgledu na koszty wysylki, bo sam czytnik to grosze!

Nie sadzilem, ze to bedzie taki problem z tym czytnikiem. Jakos mi sie nie bardzo chce wierzyc, ze mialem takiego farta, trafiajac od razu na \"wlasciwy\" model!  \"Wink\"

Poszperalem wlasnie na Allegro - zyga, cos marnie szukales!! Jak nie gwarancja24, to King-Man - to ten sam sprzedawca - bezposredni importer z Chin, tylko pod oryginalna nazwa firmy:

http://allegro.pl/sklep/5321500_importer-akcesoria-gsm-foto-kamery-tusze

U nich mozna kupic tanie czytniki kart, karty SD (sa rowniez w ofercie razem z czytnikiem). Sa obecnie aktualne aukcje na te rzeczy, linkow nie podaje (bo zaraz beda nieaktualne), kazdy znajdzie, kto bedzie chcial. Wiec jak widzisz zyga, MOZNA taki czytnik kupic bez problemow za 2,90 zl. Konkretnie taki:

To jest taniej niz stabilizator LowDropout 3V + gniazdo karty SD , bo np.

w TME dostepne obecnie w ilosciach sztukowych:
- stabilizator LDO 3V (LP2950ACZ-3NOPB TO-92) - 2,50 zl

- gniazdo karty SD (najtansze MMC-SD) - 3,40 zl  gniazdo wlasciwie do SMT, ale mozna dokleic do plytki uniwersalnej, a polaczenia skrosowac.

2,90 zl < 5,90 zl  \"Cool\"  (moze to nie kosmiczna roznica, ale jednak)

... wiec nie wyssalem sobie tego z palca   \"Wink\"

Zaznaczam, ze moje propozycje dotycza wylacznie konstrukcji SD2IEC na plytce uniwersalnej, do wlasnych potrzeb. W tym temacie nie rozmawiamy o \"produkcji\".