@Fenek, wbrew pozorom sd2iec dziala na obrazach d64 prawdopodobnie jak 1541u (chociaz tego drugiego nie mam) roznica polega na emulowaniu samej transmisji (jak rowniez kernala) stacji c1541, aby zapewnic 99% kompatyblinosci.
Ale jesli chodzi o same obrazy to dostep nie jest do nich w zaden sposob ograniczony. Przykladowo, jak \"przejde\" do jakiegos obrazu na karcie, to komunikacja sie odbywa tak samo jak dla innych stacji:
load\"$\",8 - wyswietli mi katolog dokladnie jak na stacji c1541, malo tego nawet po resecie c64 ta emulowana dyskietka nie znika. jak wpiszesz load \"*\",8 to wgra sie pierwszy plik NIE na karcie, ale akurat na otwartym obrazie dysku (dokladnie tak jakby dyskietka siedziala w stacji).
Problem lezy glownie w loaderach - bo one sie pakuja do ramu stacji c1541 - a sd2iec po prostu jest inny.
Nie wiem dokladnie jak, ale swietnie radzi sobie z sd2iec FINAL3 (widocznie jego turbo bazuje tylko na obsludze z c64, a nie z urzadzenia) - wgrywa pliki w turbo jak ze stacji - ACTION mu tu ustepuje, i wgrywa programy w \"tradycyjnej\" szybkosci transmisji.
Na razie nie zauwazylem jakiegos calodyskowego kopiera z obrazow d64 umieszczanych na karcie SD, takiego sektor w sektror, ale to jest tylko i wylacznie kwestia software\'u - ktory na razie jak widac raczkuje (niestety kopier actiona wariuje, a szkoda).
Co do rozwiazan sprzetowych, tylko niech nikt nie kombinuje takiego urzadzenia ktore procek w c64 musiloby skanowac CYKLICZNIE stany portow, aby szla transmisja. To zaburza calkowicie uzywanie takiego urzadzenia w trakcie czegokolwiek oprocz samej transmisji - jakies muzyczki, albo animacji i efektach opartych na cyklowaniu konczac.