Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Stacje/Dopalki/Rozszerzenia  (Przeczytany 5596 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

booker__

• Gość
Stacje/Dopalki/Rozszerzenia
« Odpowiedź #75 dnia: 11 Maja 2010, 17:03 »

Nitro napisal:
Ze strony

Cytat:

Secondary \'IEC-drive\' for direct access to FAT filesystem.
Can be used in stand alone mode to mount disks into the emulated 1541.
FAT/FAT32 support, with sub-directories and long filenames

Nie wiem zupelnie jak to sie ze soba komponuje, chyba ten support odnosi sie tylko do wybierania obrazow..

Niby tak ale..Devia na chama probowal uzywac komend pod SidDuzzIt i zapisywal jakos na tego drive\'a IEC-SD. Trza by obczaic na ile to jest funkcjonalne tak jak Fenek pyta. Pobawie sie z ciekawosci.

REU na 1541U chodzi razem z 1541 ofkoz.

Jest cos takiego jak TurboMacro Pro+REU 1.2.

Z drugiej strony jest kart Soundemona z assemblerem, wiec moze to rozwiazuje sprawe kompilowania do calego 64KB (zn. 0800 - FFFF jezeli o to biega?)
Obraz carta mozna po prostu wsadzic Ultimejtowi (o ile jeszcze go nie ma  w firmware 1.7b)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #76 dnia: 11 Maja 2010, 17:11 »
xxx
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 11 Maja 2010, 18:54 »
Sorry jak bede pisal bez sensu jakis chory jestem i w glowie mi sie kreci jak na bani. Jaka dopalke X2 masz na mysli Kisiel ? Przetakt CPU do 1,7MHz ?? czy co ??

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #78 dnia: 11 Maja 2010, 19:03 »
xxx

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 11 Maja 2010, 19:45 »
Hmm, arcyciekawa sprawa, jak sie sprawa ma z kompatybilnoscia? Chodzi mi o troche doglebniejsze spojrzenie na temat..

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #80 dnia: 11 Maja 2010, 19:58 »
xxx

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 11 Maja 2010, 20:10 »
Z przyjemnoscia zobaczylbym dema ktore moglyby byc troche szybsze na tej dopalce, tylko wlasnie zostaje kwestia kompatybilnosci, starenkie PITS raczej nie jest chyba dobrym miernikiem tej kwestii, jesli nowsze rzeczy - np. dema Resource z zracym proc kodem beda dobrze chodzic to jestem za.
Druga sprawa: przydalby sie jakis switch predkosci, bo czasami po prostu rzeczy moga chodzic zbyt szybko...

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #82 dnia: 11 Maja 2010, 20:21 »
xxx

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 11 Maja 2010, 20:38 »
Aha, tak wiec dopalka okazala sie zbyt piekna aby byc prawdziwa \"Smile\" W takim razie mi sie to do niczego nie przyda.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #84 dnia: 11 Maja 2010, 20:46 »
xxx

booker__

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 11 Maja 2010, 21:08 »

fenek napisal:

Ktos wie czy korzystajac z 1541u mozna korzystac z jakiegos turbo/macro-assemblera ktory wykorzystuje REU ?

Pobawilem sie i dziala z Turbo Macro Pro. Moglem przelaczac banki i kopiowac do nich kod zrodlowy i do nich kompilowac.

fenek napisal:

. Czy z 1541u dziala tylko w trybie calkowitej emulacji stacji dyskow czy oferuje tez jakis system plikow tak jak  mam to w IDE64 ?

IEC-SD zrobiono w ultimejcie w sumie do trybu standalone, aby mozna bylo latwo montowac dyskietki (zamiast wybierac po ciemniaku przyciskami).

Jakos to tam dziala \"ala IDE64\" ale demon predkosci to to nie jest. Fastloadery z kartridzy tego nie lykaja. Zgranie 154blokow trwa 46s. wczytanie 1m 11s. W zasadzie rozne kartridge, jak Action Replay toleruja IECSD ale np. nie moge zmienic katalogu z pod basica, bo @CD: wrzuca mnie do kopiera (trza isc z pod monitora), chyba, ze z pod Retro Replay\'a czy jakiegos Epyx\'a. Pliki zgrywa dodajac .PRG. Pod wspomnianym wczesniej tasmem sprawdzilem pliki SEQ i o dziwo czyta/zapisuje poprawnie (ponownie, do nazwy pliku dodaje .SEQ).

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #86 dnia: 12 Maja 2010, 06:40 »

kisiel napisal:
nie jest to zgodne z rozszerzeniem c128 bo nie oferuje w tej dopalce RGB i innych dodatkowych bajerow jak wyzsza rozdzielczosc. Nie zmieniam vica z c128 wiec nie jest to z tym zgodne. To tylko przyspiesza proca bez utraty synchro VIC-a. Troche pomysl jak koder, co daje ci 130 cykli w lini.

Hmm oczywiscie interesujace, ale ja sie jeszcze chcialem dopytac o to obecne \"szybkie\" rozwiazanie z przyspieszaniem proca - to ze zwarciem na plycie. Jak to wyglada w praktyce? Bo czytalem, ze przydaje sie przy kompresji plikow, ale jak to wyglada. Czy vic gubi synchronizacje jak w c128 w trybie c64 (tryb \"fast\" - komorka $d030) czy jakos inaczej - jezeli podobnie to proponuje tylko cyfrowy przekaznik/przelacznik tego zwarcia adresowany wlasnie pod $d030 - sam juz od nie dawna stosuje przalaczanie komorki d030 w produkcjach na c64 (bo mam i c128), wiele to nie kosztuje i oczywiscie robie to w takich sytuacjach gdzie nie powoduje to zaklocen na obrazie (najczesciej na ramce). Takie rozwiazanie jest prosze i w jakims stopniu juz egzystuje w programach.

Niemniej na takie cudo o ktorym pisze kisiel to chce \"Razz\"

Jesli chodzi o dopalki to moje zdanie jest takie: jak najbardziej ZA, ale w roli WSPOMAGACZY (nie zastepaczy \"Wink\". Program ma dzialac na golym c64, ale jak sa rozszerzenia to niech korzysta - sam pisze sobie taki \"Bios\" do wykrywania sprzetu, aby pozniej program sie dokonfigurowywal do mozliwosci \"Wink\"

fenek__

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 12 Maja 2010, 09:37 »
Booker: dzieki za poswiecenie czasu i opis jak to dziala.
Kisiel: ale kto korzysta dzis z time crunchera ? w starych kranczerach sam zegar nie jest jako takim problemem ale ilosc pamieci, chyba dlatego one sa takie wolne  \"Confused\" no jednak latwiej skorzystac z exomizera na pc  \"Smile\"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #88 dnia: 12 Maja 2010, 10:07 »
xxx

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 12 Maja 2010, 11:48 »
Czyli jak dobrze rozumiem temat to kisiel proponuje zbudowanie takiej \"kanapki\" po VICa, na ktorej bedzie prawdopodobnie CPLD, w ktorym pod adresem $d030 bedzie rejestr (i reszta niezbednych bebechow) pozwalajacy przelaczac sie miedzy Normal_Speed / High_Speed  \"Question\"