Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Stacje/Dopalki/Rozszerzenia  (Przeczytany 5560 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nitro__

• Gość
Stacje/Dopalki/Rozszerzenia
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Maja 2010, 20:33 »
Panowie, ja caly czas mowie tylko o cenach, i tylko w tym kontekscie przywolalem ta dopalke electron\'a.

Wg.mnie wszelakie dopalanie sprzetu jest do niczego, jest dokladnie tak jak zielok mowi, chce lepszy sprzet to napisze na PC cos, albo dla bojacych sie takiej mocy to mamy wspolczesne komorki, przecudne srodowisko aby realizowac remaki gier z 8\'miu bitow do woli i dla mas.
Jako wyjatek od tej reguly postawilbym jakies krytyczne braki w sprzecie, ktore mozna w miare tanio zalatac.
Na Atari sa to stacje dyskow na ktorych ekstremalnie trudno robic trackma wiec zaczeli rozszerzac pamiec, to moge zrozumiec.
Na ZX Spectrum z kolei maja piekne tasmy magnetofonowe jako podstawowy nosnik, tak wiec konieczne bylo wynalezienie sensownego nosnika dla mas, zamiast dyskietek emuluje on magnetofon \"Smile\"

My z kolei mamy komputer zbalansowany pod kazdym wzgledem, tak wiec moglismy sie obyc przez te kupe lat bez dodatkowego osprzetu i chwala konstruktorom C64 za to!

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #46 dnia: 08 Maja 2010, 20:44 »
xxx
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #47 dnia: 08 Maja 2010, 20:44 »

Nitro napisal:

Cytat:
Nie no, ale argument!

Jeszcze jeden z Atarowskiego podworka, wybaczcie, innych platform nie ma co porownywac. Karta graficzna do ich komputerka, ktora wg.mnie realizuje o klase wiecej skomplikowanych rzeczy plus emuluje dotychczasowy uklad kosztuje cale 380zl

Cytat:
wyjscie RGB do monitora / telewizora.
21-bitowa paleta RGB (po 7 bitow na skladowa): 2.097.152 kolory.
cztery definiowalne palety po 256 kolorow, mozliwosc wyswietlenia do 1024 kolorow na raz.
nowe tryby wyswietlania:
low: 128/160/168 pikseli w linii, 256 kolorow z palety 2 mln.
standard: 256/320/336 pikseli w linii, 256 kolorow z palety 2 mln.
high resolution: 512/640/672 pikseli w linii, 16 kolorow z palety 2 mln.
tekstowy: 64/80/84 kolumn, niezaleznie regulowane kolory kazdego znaku (2 z 256 z 2 mln).
wewnetrzne 512 KB RAM taktowane zegarem 14,18 MHz.
niezalezna od ANTIC-a VBXE Display list (XDL).

blitter pracujacy z czestotliwoscia 14,18 MHz: wydajnosc kopiowania 6,75 MB/s i wypelniania 13,5 MB/s
mozliwosc generowania sprite\'ow o rozmiarach od 1x1 do 256x256 punktow Graphics 8, kazdy sprite w 256 kolorach. Ilosc sprite\'ow ograniczona tylko wydajnoscia blittera: ale co najmniej 30 sztuk o rozmiarach 32x32x256 kolorow na ramke.
programowalne priorytety sprite\'ow i tla. Prosta detekcja kolizji sprite\'ow.
programowalne pozycje x i y sprite\'ow z dokladnoscia 1 piksela hires.
mapa kolorow pola gry o regulowanej rozdzielczosci (od 8x1 do 32x32 piksele Graphics \"Cool\", dla kazdego takiego prostokata mozna wybrac 1 z 32 zestawow kolorow (wszystkie kolory pola gry ulegaja zamianie), mozliwe jest skrolowanie mapy kolorow w pionie i w poziomie z rozdzielczoscia 1 piksela.
mozliwosc mieszania w jednej linii trybu ANTIC-a Graphics 8 i Graphics 15 za pomoca odpowiednich definicji w mapie koloru.
mozliwosc nakladania nowych trybow wyswietlania, sprite\'ow, mapy kolorow itd. na obraz generowany przez ANTIC
opcjonalnie polowa pamieci karty odwzorowana jest w pamieci Atari jako rozszerzenie do 320 KB RAM (Rambo XL)

ta karte widzialem u Lotharka na silesian amiga meeting - generalnie fajnie toto grafe wyswietla, tylko ciekawe czy sie to przyjmie \"Wink\"
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 08 Maja 2010, 20:51 »

Cytat:
idac takim tokiem rozumowania po co dalas rozszerzenie antica ?

Cytat:
Panowie, ja caly czas mowie tylko o cenach, i tylko w tym kontekscie przywolalem ta dopalke electron\'a.

Porownuje cene zaawansowanej karty graficznej do naszej 1541U ktora jest wg.mnie mniej skomplikowana konstrukcja.

Cytat:
ta karte widzialem u Lotharka na silesian amiga meeting - generalnie fajnie toto grafe wyswietla, tylko ciekawe czy sie to przyjmie

Mysle przyjac sie juz przyjelo, duzo osob te karty ma, jest emulator.. Pytanie tylko kto zechce ograniczyc sie do waskiej grupy posiadaczy tej karty i napisac jakis soft ciekawszy na to.
P.S. Karta Dzwiekowa do Atari tez jest w produkcji \"Smile\"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #49 dnia: 08 Maja 2010, 20:51 »
xxx

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #50 dnia: 08 Maja 2010, 20:52 »
xxx

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Maja 2010, 20:52 »

Nitro napisal:

My z kolei mamy komputer zbalansowany pod kazdym wzgledem, tak wiec moglismy sie obyc przez te kupe lat bez dodatkowego osprzetu i chwala konstruktorom C64 za to!

brak balansu jest tyko w jednej acz kluczowej sprawie:
atarowcy maja SIO ktore ma true plug and play, IEC w c64 jest podobny ALE przez hardware bugi w 6526 dziala za wolno w trybie natywnym (kernalowskie 400bps ze stacji. czyli tyle co magnet w trubo...)

co spowodowalo lipe w postaci fastloaderow i niemoznosc przejscia z 1541 na inny nosnik.... (realnie az do momentu pojawienia sie 1541u, pomijajac te zawodne emu na pc w dosie z kablem x1541) taki peoblem na gumiaku czy atarynce praktycznie nie istnieje

a jak juz jestesmy przy mass storage i pieniazkach : realnie rzecz biorac.. nie oplaca sie kupowac czegokolwiek innego niz 1541u na dzien dzisiejszy, nawet jesli to relatywnie tani sd2iec za 110zl na allegro... za 400-500 zl otrzymujesz zajebiscie emulowana stacje dyskow + cartridge do koloru do wyboru + reu... az 16MB -  nawet osobno kupiony na allegro action + stacja 1541 + reu moga kosztowac 250-300zl, wiec po co komu sd2iec (chyba ze samemu zlozony na uni epoxy w/g schematu larsP - max 50zl za czesci (wszystkie przewlekane, a do karty sd tak naprawde nie trzeba czytnika - wystarczy ja wkladac pomiedzy rzad goldpinow np 2x10) + jeden wieczor na lutowanie) czy mmc/retro replay za 250+ zl \"Wink\"
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 08 Maja 2010, 20:58 »

Cytat:
Mniej zaawansowana konstrukcja jest sprzet piora. Masz to jak w banku.

W takim razie cofam moje slowa, wychodzi na to, ze zaawansowany emulator niestety wymaga zaawansowanej kasy \"Smile\"
Nadal wolam o emulator glowicy - 1541U dla mas pracujacych \"Smile\"

Cytat:
co spowodowalo lipe w postaci fastloaderow i niemoznosc przejscia z 1541 na inny nosnik

Ma to swoj urok i zalety, stacje maja const szybkosc transferu, ktora wliczajac wszystkie wspolczesne osiagniecia na tym polu(a mozna jeszcze wiecej zrobic!) jest dla mnie w 100% wystarczajaca do zlozenia dynamicznego dema - dzieki temu powstaja trackma, jakbysmy mieli trylion stacji o roznych predkosciach transferu to zaraz trzeba by RAM\'u dokladac aby jakos standardy wyrownac, albo dema bylyby z pieknymi przerwami, bye bye EoD z perfekt synchro i wogole.
Na ZX Spectrum maja 128kb, tak wiec doczytywanie danych jest rzadziej wymagane, praktycznie odbywa sie tylko miedzy calosciowymi partami w demach albo w cale.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #53 dnia: 08 Maja 2010, 21:05 »
Cytat: \"Nitro\"

Cytat:

Cytat:
co spowodowalo lipe w postaci fastloaderow i niemoznosc przejscia z 1541 na inny nosnik

Ma to swoj urok i zalety, stacje maja const szybkosc transferu, ktora wliczajac wszystkie wspolczesne osiagniecia na tym polu(a mozna jeszcze wiecej zrobic!) jest dla mnie w 100% wystarczajaca do zlozenia dynamicznego dema - dzieki temu powstaja trackma, jakbysmy mieli trylion stacji o roznych predkosciach transferu to zaraz trzeba by RAM\'u dokladac aby jakos standardy wyrownac, albo dema bylyby z pieknymi przerwami, bye bye EoD z perfekt synchro i wogole.

no a dyskietki sa wieczne, pojemnosc 170kb na strone tez wiecznie wszystkich urzadza... tak jest... 1541 jest the best. ponadto streaming mozna by w celach kompatybilnosci zawsze \"Zwolnic\" do poziomu 1541 i wszystko by wszedzie gralo jak nalezy.

@Kisiel: co do \"przyjecia sie\"... mam na mysli regularne wydawanie oprogramowania na dopalke, a nie jednorazowe wystrzaly \"Wink\"

ze karta audio do /|\\jest w produkji.. na necie widzialem jakies prototypy tez, ale nawet specki nie pamietam a szkdoa mi czasu szukac \"Wink\"

aha no i zapomnialem o stacjach CMD gdzie jaksi rozsadny poziom kompatybilnosci z innymi stacjami CBM byl, ale nie wiem czy jest to na tyle kompatyiblne aby np emulowac stacje 1541 na napedzie FD2000 z dyskietka 3.5\'\'HD - szczerze to watpie.

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 08 Maja 2010, 21:15 »

Cytat:
no a dyskietki sa wieczne, pojemnosc 170kb na strone tez wiecznie wszystkich urzadza... tak jest... 1541 jest the best. ponadto streaming mozna by w celach kompatybilnosci zawsze \"Zwolnic\" do poziomu 1541 i wszystko by wszedzie gralo jak nalezy.

Tia, a co by bylo, jakby ktos zrobil drugiego EoD tylko na szybsza stacje? I by sie wojenki zaczely itd, ja tego nie widze.
Co do dyskietek, to jak widac na razie trzymaja sie dobrze, kiedy przestana stuff w stylu 1541U bedzie mozna kupic za grosze \"Smile\"

Cytat:
aha no i zapomnialem o stacjach CMD gdzie jaksi rozsadny poziom kompatybilnosci z innymi stacjami CBM byl, ale nie wiem czy jest to na tyle kompatyiblne aby np emulowac stacje 1541 na napedzie FD2000 z dyskietka 3.5\'\'HD - szczerze to watpie.

Tia, klonow stacji bylo kilka, choc na pewno ten model na 3,5 dyski nie bedzie zgodny, na Silesii widzialem bodajze u Krilla taki cieniutki klonik 1571 marki Oceanic, cudo.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #55 dnia: 08 Maja 2010, 21:21 »
oewnie mowisz o tym:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oceanic_OC-118N.jpg - to byla pierwsza stacja do c64 jaka uzywalem.. nie byla niestety moja wlasnoscia \"Sad\"

ale szczerze mowiac ze to kompatybilnosc z 1571 ma, nie wiedzialem wczesniej (pewnie tez dlatego ze i do szczescia mi to potrzebne nie bylo ~12 lat temu). btw mialo to jiffydos a nie oryginalny ROM.

Ramos

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 09 Maja 2010, 08:55 »
A moze wszystkie takie urzadzenia tj. 1541U, MMC64 .... w jednym urzadzeniu, zobaczcie cos takiego:
http://www.vesalia.de/e_chameleon.htm

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #57 dnia: 09 Maja 2010, 09:01 »

Ramos napisal:
A moze wszystkie takie urzadzenia tj. 1541U, MMC64 .... w jednym urzadzeniu, zobaczcie cos takiego:
http://www.vesalia.de/e_chameleon.htm

kompatybilnosc z mmc64 to jest akurat najmniej istotny ficzer w tym projektcie. cena > 800zl jest juz za to mocno zaporowa

aha: o ile dobrze pameitam to urzadzenie mialo byc dostepne w sprzedazy co najmniej 6mcy temu?

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 09 Maja 2010, 09:30 »
He..He.. \"Smile\"  nie sadzilem ze temat o Amidze szczerze rozdzieli sie ne temat o C64, ale tez i przezornie zalozylem go w karczmie pierwotnie.
Ale fajnie ze wreszcie ludzie od softu zaczeli przedstawiac swoj punk widzenia i potrzeby ludziom ktorzy robia hardwer. Mam nadzieje ze z tego wyjdzie jaki fajny konsensus, i doczekamy sie okreslenia potrzeb programistow co do sprzetu, co moze zaowocuje jakim fajnym kartem albo innym rozszerzeniem dla C64.
Nitro Mozesz dac jakiego linka do filmiku o tym:
Portal Engine z Andropolis - Doom dla niezorientowanych, nie Wolf.
ale na C64 jak jest. no coz fajnie ze zrobiono to na Atari, ale ja bym wolal to zobaczyc na C64.
Dla zainteresowanych implementacja w C++ (na PC ofkors)
http://www.flipcode.com/archives/Building_a_3D_Portal_Engine-Issue_04_Data_Structures_For_3D_Graphics.shtml
Ja osobiscie nie wiem jak DOOMa mozna mylic z Wolfem  \"Question\" Przeciez roznica jest widoczna golym okiem, DOOM to enage pozwalajacy tworzyc plansze wielopoziomowe, a Wolf ma tylko plansze jednopoziomowe.
Zielok

Cytat:
A jako programista powiem po co mam pisac na c64 z dziwnymi dopalkami skoro moge na PC? Bedzie latwiej, przyjemniej i efektowniej...

Hm.. tylko C64 Quake na Core I7 to juz dla mnie nie to samo, co odpalenie tego na fizycznym C64 nawet gdyby trzeba bylo specjalnego karta za 200zl.

zielok__

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 09 Maja 2010, 09:44 »

Jacek31 napisal:
Ja osobiscie nie wiem jak DOOMa mozna mylic z Wolfem  \"Question\" Przeciez roznica jest widoczna golym okiem, DOOM to enage pozwalajacy tworzyc plansze wielopoziomowe, a Wolf ma tylko plansze jednopoziomowe.

Doom (oczywiscie czesc 1 i 2) nie do konca ma plansze wielopoziomowe. Nie mozna stojac np w punkcie XY stac na dwoch roznych wysokosciach a tylko na jednej. Owszem wysokosc w roznych punktach moze byc inna ale wielopoziomowe to IHMO zbytnio nie jest (plansze przedstawia sie spokojnie w 2d)