Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Stacje/Dopalki/Rozszerzenia  (Przeczytany 5513 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nitro__

• Gość
Stacje/Dopalki/Rozszerzenia
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Maja 2010, 19:14 »

Cytat:
A portal engine to nie Build ? (tzn ten z Duke 3d) Aczkolwiek efekt z Andropolis istotnie bardziej Doom\'a przypomina...

Tak, Build tylko ludzie nie potrafia zlapac roznicy miedzy Doom\'em, ktory jest spasionym raycasterem a Portal Enginem czyli definiowaniem pokojow jako punktow 3D, obracanych itd, szybkosc tego rozwiazania zapewniaja wlasnie portale czyli punkty w ktorych zaczynamy liczyc nowe rzeczy dla nowych pokojow.
Portal Engine jest szybszy, tak wiec mozna i go zrobic na 8\'bitowcach.
Pioniersko zrobiony na Atari:
http://www.youtube.com/watch?v=qiNJW0k2fVo#t=1m10s

Cytat:
tzn? To ten tryb uzyty w Black Spark? Jesli tak to wole 2x2 na spritach...

Zjebana tekstura ktora nic nie pokazuje, poczekaj na finala, ktory jak dobrze pojdzie to wyjdzie jutro bo juz mnie wnerwia kiszenie go na dysku z powodu pewnej drobnostki.

Cytat:
To nawet loader KM mial czyli jakby nie patrzac rozwiazanie kilkanascie lat ma...

Tego nie wiedzialem, jak tak, to odpada.

Cytat:
a nikt nie wspomina o 9 spritach w jednej linii

Ten 9\'ty sprajt to sprytne dzialania rejestrem $3fff plus jakas nowa
sztuczka dla kolorow.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Maja 2010, 19:32 »

Nitro napisal:

Hmm, za te 600zl plus shipping jeszcze to moglbym miec Atari z 1MB, stacja na karty SD, covoxem i kilkoma innymi rzeczami, tak wiec obiektywnie patrzac w skali sprzetu retro jest to dopalka droga.

Nie no, ale argument! \"Very

booker__

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 08 Maja 2010, 19:38 »

Jacek31 napisal:
Czyli po prostu Scena c64 nie che sie rozwijac i tyle.

Nie, po prostu spirit na C64 jest - wywrocic factory.

Poza tym - zobaczymy juz za pare miechow na X-sie, jak to \"scena C64 nie chce sie rozwijac i tyle\" \"Very

Jacek31 napisal:

W sumie po kilku opiniach roznych osob dobrze wiedziec, aby nie marnowac czasu na tworzenie czegos czego i tak nikt nie chce, a czas poswiecic np. Amidze.

Dokladnie.

Moje zdanie jest takie - dopal zrobic mozna (bo to fajna ciekawostka), puscic na tym Wild tym bardziej, ale liczyc na pomniki za to...bym nie liczyl \"Very

zielok__

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Maja 2010, 19:51 »

Nitro napisal:

Zjebana tekstura ktora nic nie pokazuje, poczekaj na finala, ktory jak dobrze pojdzie to wyjdzie jutro bo juz mnie wnerwia kiszenie go na dysku z powodu pewnej drobnostki.

Ale ja nie lubie migania \"Smile\" Chociaz mam nadzieje, ze efekt z wersji 100% zmieni moje podejscie

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Maja 2010, 19:56 »

Cytat:
Nie no, ale argument!

Jeszcze jeden z Atarowskiego podworka, wybaczcie, innych platform nie ma co porownywac. Karta graficzna do ich komputerka, ktora wg.mnie realizuje o klase wiecej skomplikowanych rzeczy plus emuluje dotychczasowy uklad kosztuje cale 380zl

Cytat:
wyjscie RGB do monitora / telewizora.
21-bitowa paleta RGB (po 7 bitow na skladowa): 2.097.152 kolory.
cztery definiowalne palety po 256 kolorow, mozliwosc wyswietlenia do 1024 kolorow na raz.
nowe tryby wyswietlania:
low: 128/160/168 pikseli w linii, 256 kolorow z palety 2 mln.
standard: 256/320/336 pikseli w linii, 256 kolorow z palety 2 mln.
high resolution: 512/640/672 pikseli w linii, 16 kolorow z palety 2 mln.
tekstowy: 64/80/84 kolumn, niezaleznie regulowane kolory kazdego znaku (2 z 256 z 2 mln).
wewnetrzne 512 KB RAM taktowane zegarem 14,18 MHz.
niezalezna od ANTIC-a VBXE Display list (XDL).

blitter pracujacy z czestotliwoscia 14,18 MHz: wydajnosc kopiowania 6,75 MB/s i wypelniania 13,5 MB/s
mozliwosc generowania sprite\'ow o rozmiarach od 1x1 do 256x256 punktow Graphics 8, kazdy sprite w 256 kolorach. Ilosc sprite\'ow ograniczona tylko wydajnoscia blittera: ale co najmniej 30 sztuk o rozmiarach 32x32x256 kolorow na ramke.
programowalne priorytety sprite\'ow i tla. Prosta detekcja kolizji sprite\'ow.
programowalne pozycje x i y sprite\'ow z dokladnoscia 1 piksela hires.
mapa kolorow pola gry o regulowanej rozdzielczosci (od 8x1 do 32x32 piksele Graphics \"Cool\", dla kazdego takiego prostokata mozna wybrac 1 z 32 zestawow kolorow (wszystkie kolory pola gry ulegaja zamianie), mozliwe jest skrolowanie mapy kolorow w pionie i w poziomie z rozdzielczoscia 1 piksela.
mozliwosc mieszania w jednej linii trybu ANTIC-a Graphics 8 i Graphics 15 za pomoca odpowiednich definicji w mapie koloru.
mozliwosc nakladania nowych trybow wyswietlania, sprite\'ow, mapy kolorow itd. na obraz generowany przez ANTIC
opcjonalnie polowa pamieci karty odwzorowana jest w pamieci Atari jako rozszerzenie do 320 KB RAM (Rambo XL)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Maja 2010, 20:01 »
xxx
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

booker__

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Maja 2010, 20:06 »

Nitro napisal:

Cytat:
Nie no, ale argument!

Jeszcze jeden z Atarowskiego podworka, wybaczcie, innych platform nie ma co porownywac. Karta graficzna do ich komputerka, ktora wg.mnie realizuje o klase wiecej skomplikowanych rzeczy plus emuluje dotychczasowy uklad kosztuje cale 380zl

Sliczny dopal, to fakt, tylko ze....nikt z atarowcow juz na cos takiego dem pisac nie chce.

Poza tym, dobrze wiesz jakie sa realia dopalania ataryny a jakie komody. Dziwi mnie, ze z cennikiem tutaj normalnie wyskakujesz \"Very

Jest na rynku dopalony C64 - nazywa sie DTV. Czego wiecej chciec? Moze jeno filtrow do SIDa. Jest szybki i ma duuzo kolorow. Robcie dema! \"Smile\"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Maja 2010, 20:08 »
booka lepiej sie nie wypowiadaj jak nie jestes atarowcem. z tego co pioro mowil to robia na to dema. i wyszlo to w zajebiscie duzej ilosci 20 egzemplarzy... co jak na moje c64+ jest masowa produkcja.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Maja 2010, 20:09 »
moze i ja sie wlacze...
co do andropolis, to wsrod downloadow pod ta produkcja znajduje sie tez to: http://noname.c64.org/csdb/release/download.php?id=102609
tam juz mozna sobie samemu polazic po lokacjach joy-em.
Jak to chodzi ? dla mnie, brakuje ulamek do swietnosci - warto uruchomic wersje na c128 ktora jest praktycznie 2 razy szybsza i zapewnia rozrywke w stylu quake na pentium 90 mhz.
\"BluReu\" to wlasnie te przelamywanie barier przez dodwanie sprzetu - niby tylko rozszerzenie pamieci, a \"Atari z 1MB, stacja na karty SD, covoxem i kilkoma innymi rzeczami\" niestety nie osiagna tego poziomu.

Jestem jak najbardziej za rozszerzeniami do c64, ale produkcje i tak  beda tylko docenione jak dzialaja na \"golym\" c64, ew. + cos do doczytywania, czyli glownie c1541 - bo taka konfiguracje moze osiagnac najwieksza liczba uzytkownikow.

splatterpunk__

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Maja 2010, 20:11 »

Jacek31 napisal:

(...)
I potem powstaja takie produkcje
 \"Wink\"
http://www.youtube.com/watch?v=zPy8c0Y4j_4&feature=related

Autor filmu na youtube prezentuje nawet swoja konfiguracje sprzetowa:

-Super CPU
-REU 64 MB
-4 Diskettenlaufwerke
-kleinen Monitor (bei groszen wirds zu pixelig)
-mindestens 8 SIDs fur die Soundwiedergabe
-186 beidseitig bespielbare Disketten fur das Spiel
-5 weitere beidseitig bespielbare Disketten pro Spielstand
-einen Assistent als \"Disketten-DJ\" (beim Spielen die Disketten in Echtzeit zu wechseln ist unpraktisch)

Spodziewalem sie czegos ekstra a dostalem kolejna animke ktora rownie dobrze moze obsluzyc MMC Replay + modul MP3...

A tak przy okazji, co sadzicie o:
http://www.vesalia.de/e_chameleon.htm

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Maja 2010, 20:12 »
xxx

booker__

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 08 Maja 2010, 20:12 »

kisiel napisal:
booka lepiej sie nie wypowiadaj jak nie jestes atarowcem. z tego co pioro mowil to robia na to dema. i wyszlo to w zajebiscie duzej ilosci 20 egzemplarzy... co jak na moje c64+ jest masowa produkcja.

Na ostatnim sztabie z atarowcami prosilem o prezentacje dem na VXBE - zobaczylem jakis scroll i ladowanie jpg. Stwierdzili iz dem nie maja.

splatterpunk__

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Maja 2010, 20:14 »

kisiel napisal:
a co powiecie na przyspieszenie procka w komodzie? To bedzie dla was konserwatystow do przelkniecia czy nie?

zalezy o ile \"Wink\"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #43 dnia: 08 Maja 2010, 20:15 »
xxx

zielok__

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 08 Maja 2010, 20:16 »
A jako programista powiem po co mam pisac na c64 z dziwnymi dopalkami skoro moge na PC? Bedzie latwiej, przyjemniej i efektowniej...