Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Pierwszy obrazek do wgladu i oceny po dluuuuuugiej przerwie  (Przeczytany 1170 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

joodas__

• Gość
Witam wszystkich,

Mialem ostatnio troche motywacji, aby narysowac cos na C64. Na przestrzeni kilku ostatnich wieczorow udalo sie. Jest to przerys ze zdjecia dostepnego na sieci. Zalaczam zdjecie referencyjne, poszczegolne kroki rysowania pica oraz wersje prawie finalna (powiedzmy 95%\"Smile\". Mam zamiar poprawic jeszcze troche dithering oraz dorzucic i zmiksowac wiecej kolorow. Calosc zostala zrobiona na Timanthesie.

Wszelka konstruktywna krytyka oraz uwagi mile widziane:)

Udanego weekendu

zielok__

• Gość
Pierwszy obrazek do wgladu i oceny po dluuuuuugiej przerwie
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwietnia 2010, 07:49 »
Wyglada zajebiscie.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwietnia 2010, 07:54 »
te konwertery to coraz lepsze robia\"Wink\"
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

zielok__

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwietnia 2010, 07:57 »

kisiel napisal:
te konwertery to coraz lepsze robia\"Wink\"

Nawet kolory dodaja \"Smile\"

Offline c---n

• Level 5
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwietnia 2010, 00:00 »
przeskok z fazy przedostatniej do ostatniej jest mocno zastanawiajacy... np oczy i zeby wygladaja - hm idealnie wypixlowane na ten przyklad.

zastanawiam sie tylko po co \"tracic\" czas na przerysowywanie czegos w timanthesie skoro mozna skonwertowac \"Smile\"
taki maly flame hehe

Jesli to nie jest konwert a faktycznie pixlowane to - well done!

irwin__

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Kwietnia 2010, 13:21 »

carrion napisal:

zastanawiam sie tylko po co \"tracic\" czas na przerysowywanie czegos w timanthesie skoro mozna skonwertowac \"Smile\"
taki maly flame hehe

Wieeeelu na scenie C64 (i innych scenach tez) tak robi/lo, swego czasu nawet Carrion \"Wink\" Co wiecej jeszcze niedawo niejaki Carrion pisal: \"4. przerysowywanie obrazkow to byla, jest i bedzie dobra szkola i nauka pixlowania. poza tym wielcy malarze tez przemalowywali dziela innych po to aby sie uczyc i wypracowywac techniki. (np Picasso tak robil)\"

\"Very

joodas__

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwietnia 2010, 16:38 »

carrion napisal:
przeskok z fazy przedostatniej do ostatniej jest mocno zastanawiajacy... np oczy i zeby wygladaja - hm idealnie wypixlowane na ten przyklad.

taki maly flame hehe

Jesli to nie jest konwert a faktycznie pixlowane to - well done!

Czekalem na komentarz Mastah Carriona no i jest:)

Carrion, pixelowanie i dopieszczanie obrazka zajelo mi wczoraj caly wieczor spedzony przy dobrym browarze:) Trzeba bylo Cie zaprosic, pomoglbys mi przy pracy \"Wink\" Gdy pixelowalem na C64 zawsze mialem problemy z rysowaniem konturow (patrz obrazki na CSDB), obrazki mialy wieksze lub mniejsze defekty co zreszta widac. W Timanthesie jest ta fajna opcja, ze zawsze np. zdjecie mozna ulokowac na odrebnej warstwie i narysowac kontury z bardzo dobra dokladnoscia. Podobnie z wypelnieniem. I tu skladam poklon dla autora Timanthesa.

No wlasnie oczy, zeby, usta i nos zajely mi najwiecej czasu. Ale zeby, oczy, dithering na lewym policzku Ice Cuba (patrzac jako widz), naszyjnk, opaska na glowie Ice Cuba moim zdaniem sa tragiczne. Rozdzielczosc C64 jest troche za mala we FLI, zeby mozna bylo wypixelowac je bardzo dokladnie. We IFLI pewnie byloby latwiej. Moze nastepny pic bedzie we wlasnie w IFLI. A z drugiej strony pixelowalem duzo jeszcze na Amidze, zwlaszcza roznorakich twarzy z oczami czy zebami. Wejdz na www.scene.pl i popatrz w galerii obrazki autora Flow/Bauknecht.

Mam motywacje na nastepny obrazek na C64, ale to juz pewnie bedzie na najblizsze party. Carrion bede Ci podsylal kazdy stage z prac nad obrazkiem \"Wink\"

bimber__

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Kwietnia 2010, 16:45 »
taka luzna refleksja - moze wprowadzic podzial grafiki c64 na konwerty (dla tych ktorzy nie chca tracic czasu) i pikslowane (dla tych co maja za duzo czasu)...

Offline Sebaloz

• Level 6
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Kwietnia 2010, 16:59 »

joodas napisal:
bede Ci podsylal kazdy stage z prac nad obrazkiem \"Wink\"

Jesli masz kamerke internetowa to daj linka i kazdy zobaczy jak rysujesz. Albo nagraj rysowanie i wrzuc filmik.

joodas__

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Kwietnia 2010, 17:09 »

Sebaloz/Lepsi.De napisal:

joodas napisal:
bede Ci podsylal kazdy stage z prac nad obrazkiem \"Wink\"

Jesli masz kamerke internetowa to daj linka i kazdy zobaczy jak rysujesz. Albo nagraj rysowanie i wrzuc filmik.

Kamerki nie uzytkuje. Jak zapewnisz jakas duza macierz dyskowa to nie ma problemu Sebaloz, bo nagranie 20 sekund tego co sie dzieje na pulpicie za pomoca CamStudio zajelo 33MB. Tak czy siak zrobie co najwyzej jakis skrot w postaci AVI z rysowania pica na party.

Offline c---n

• Level 5
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Kwietnia 2010, 08:14 »
po pierwsze
Dajcie spokoj z tym mastah - stare dzieje...

Co do polemiki:

irwin:
Dalej uwazam ze przerysowywanie do dobra szkola pixlowania. tutaj jednak mialem kilka watpliwosci czy faktycznie to bylo pixlowane bo jak kiedys pisalem np tutaj
http://carrionpixels.wordpress.com/2010/02/02/convering-with-timanthes/
Timanthes potrafi skonwertowac tak ze bedzie to wygladalo prawie jak pixlowane.

joodas:
mimo wszystko jednak przerysowywanie w timanthesie z wlaczona przezroczystosica warstwy to juz nie to samo co przerysowywanie kiedys. Jestem sklonny nawet przelkac fakt ze cos jest skonwertowane i np potem poprawiane, lub np ma dorobione inne wlasne motywy aby stworzyc wlasne obrazki, JEst to zawsze jakis element tworczy, a przerysowywanie w timanthesie to tylko na potrzeby uczenia sie \"Smile\"

a przerysowywanie zawsze bede uwazal za dobra szkole i tak powtorze jeszcze raz co juz w tym watku napisalem - Well done! miejscami dithering z czarnego do brazowego jest Perfekcyjny.

joodas: nie potrzebuje wszystkich stage\'ow.
obrazki z amigi nie wszystkie w moim klimacie, ale dobre sa.
rysuj, rysuj... jak widze ze ludzie caly czas rysuja na c64 sam mam sporo motywacji - zwlaszcza po takim BP \"Smile\"

booker__

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Kwietnia 2010, 16:54 »

joodas napisal:

Wszelka konstruktywna krytyka oraz uwagi mile widziane:)

No mnie sie podoba, tylko te zeby. wyglada jakby mial dwa, takie wielkie \"Very

Hornet__

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Kwietnia 2010, 11:45 »
A mnie sie to nie podoba...Jakos to dziwnie wyglada. A zreszta nie podoba mi sie czarowanie grafiki na PC - gdzie te czasy gdy krolowala Amica Paint, Art Studio i te cudo co obslugiwalo myszke amigowska. Pewnie wlozyles w ten pic sporo wysilku ale wyglada to zupelnie nie-oldskulowo. Ja zdecydowanie wole porzadnie zrobione logo w multi - tutaj moim bogiem jest Compyx...

Przelaczam sie na Fallout 2

Mirek

Offline Sebaloz

• Level 6
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Kwietnia 2010, 00:00 »

Hornet napisal:
krolowala Amica Paint, Art Studio i te cudo co obslugiwalo myszke amigowska.

Tylko joy. Prawdziwy komodorowski oldschoolowiec nigdy nie podlaczylby myszki do c64.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Kwietnia 2010, 13:39 »

Hornet napisal:
A mnie sie to nie podoba...Jakos to dziwnie wyglada. A zreszta nie podoba mi sie czarowanie grafiki na PC - gdzie te czasy gdy krolowala Amica Paint, Art Studio i te cudo co obslugiwalo myszke amigowska. Pewnie wlozyles w ten pic sporo wysilku ale wyglada to zupelnie nie-oldskulowo. Ja zdecydowanie wole porzadnie zrobione logo w multi - tutaj moim bogiem jest Compyx...

Przelaczam sie na Fallout 2

Mirek

Deprecha \"Wink\" Jezeli sie nie rozwijamy, to sie cofamy.

Rob swoje, Joodas. Czekam na nowe prace \"Smile\"