Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Atari kontra Commodore w Interia.pl  (Przeczytany 517 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Cobra of Samar

• Gość

Jacek31

• Gość
Atari kontra Commodore w Interia.pl
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marca 2010, 20:11 »
he. fajne, aczkolwiek po obejrzeniu filmiku Atari vs Commodore, mam takie wrazenie ze gry na ATARI mialy lepsza czolowke, ale za za to marniejsza rozgrywka pod katem grafiki.

zyga

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Marca 2010, 08:18 »
Troche nietrafiony ten filmik, spojrzcie na daty releasow:

Bomb Jack:
- c64     1986
- atari   2008

Jet Set Willy:
- c64    1984
- atari   2007

Na Atari sa to po prostu nowe produkcje (czy tez porty).

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marca 2010, 09:32 »
No dokladnie, te filmy powstaly niedawno - oczywiscie brak w nich jakiegokolwiek obiektywizmu.
Tak jak Zyga, zauwazyl sa to swieze produkcje (a wiem bo obserwuje atarionline), i sa SZCZYTEM mozliwosci Atari na OBECNA CHWILE.
Z jednej strony wiemy dobrze, ze te gry pisane na c64 z obecnymi osiagnieciami bilyby na glowe te konwersje Atarowskie, ale tu troche zazdrosc - oni nie mieli tych gier, a zrobili teraz (nie raz wykorzystujac rozszerzenia w postaci dodatkowego ram)- my mielismy juz dawno i nawet wypasny remake to juz nie to samo co pierwsza wersja.
Jedyne na plus dla naszych wersji z 1986 to to, ze sa ZNANE dla kazdego uzytkownika (bylego/obecnego) c64, a atarowskie juz nie za bardzo...

irwin__

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Marca 2010, 13:15 »
Jestem atarowcem jednak zgadzam sie z przedmowcami, porownywac trzeba umiec.
Polecam wiec inny filmik przygotowany notabene przez doskonalego ATAROWSKIEGO muzyka Xlent\'a: (jego cover modulu z dema Interference jest wg mnie najlepszym utworem na Pokeya (info: Pokey to taka uboga wersja SIDa \"Wink\"

Oto jego porownanie tych gier:
http://www.youtube.com/watch#!v=b-yh7YvPNVg

\"Wink\"

ps. wspomniany cover jest tutaj:
http://www.youtube.com/watch#!v=CX7U0YYEDy0

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Marca 2010, 14:54 »

irwin napisal:

Oto jego porownanie tych gier:
http://www.youtube.com/watch#!v=b-yh7YvPNVg

\"Wink\"

ps. wspomniany cover jest tutaj:
http://www.youtube.com/watch#!v=CX7U0YYEDy0

nie no... ten drugi filmik (ktory zreszta jest rowniez umieszczony w drugiej czesci tego arta) to tez przegiecie ale w druga strone \"Smile\", nie bede ukrywal, ze te Atarowskie wspolczesne konwersje sa bardzo dobre - nie mniej jednak pojedynkuja sie z grami na c64, ktore nawet nie wykorzystywaly w pelni mozliwosci tej maszyny.
Dziwi mnie tylko konwersja bomb jacka z c64 - bo dla mnie jest on na tej platwormie beznadziejny - nie lepiej bylo sie skupic na mame\'owej wersji (nie chodzi mi tu o grafike).

a dla Cobry zyczenia z okazji Dnia Kobiet!

Cobra of Samar

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Marca 2010, 20:42 »
I jak pisza tez koledzy atarowcy okazuje sie, ze w artykule jest sporo bledow. Zobaczymy co bedzie w nastepnym numerze CDAction, gdzie ma sie pojawic nastepna czesc arta.
Analizujac wypowiedzi wydaje sie, ze niewlasciwa osoba lub osoby  zabraly sie za ten temat.

a tu znajdziecie wypowiedzi kolegow z Atari na temat artykulu:
http://atarionline.pl/forum/comments.php?DiscussionID=658&page=1#Item_10

Cobra of Samar

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Marca 2010, 20:44 »

skull napisal:

a dla Cobry zyczenia z okazji Dnia Kobiet!

DZIEKUJE BARDZO \"Wink\"

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Marca 2010, 07:34 »
Co do kolegow z atarionline, to moze i maja racje, ze w tekscie jest kilka niescislosci - fajnie jak ktos sie ta historia dokladnie interesuje- ale dla czytelnikow CD Action raczej nie maja zadnego znaczenia, i wcale nie umiejszaja artykulowi.

a co do porownywania gier:

\"Po drugie nie ma znaczenia czy program powstal w 1983 roku czy 2010, bo program nie zmienia technicznych mozliwosci komputerow C64 i 800XL, ktore sa takie same od czasu ich powstania.\"

Autor chyba zapomnial o tym, ze od 1983 roku minelo prawie 30 lat - lat doswiadczen, zmian standardow, oraz metodologii.
Gry na c64 w latach osiemdziesiatych nie musialy osiagac nawet 50% jego mozliwosci, i tak byly na tamte czasy swietne.

Techniczne mozliwosci sie nie zmienily, to fakt, ale wykorzystywanie ich BARDZO.

irwin__

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Marca 2010, 07:49 »
Zgadzam sie ze Skull\'em. Gdyby dzis powstaly te gry, to przede wszystkim w sferze graficznej wygladalby o wiele lepiej. Mimo iz mozliwosci C64 nic sie nie zmienily to jednak dostepne programy czy to graficzne czy to konwentery znacznie ulatwiaja pixlowanie. Zeby dlugo nie szukac dzis np gra Elvira moglaby byc w Hires MUSC i miec grafike w stylu wersji z np AtariST.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Października 2010, 16:55 »
odswiezam suchara bo znalazlem \"fajny\" cytat  u kolegow atarowcow:

\"urborg 19 Feb 2010

C64 ma fajne basy i brzmienie, ale SID jest dosyc wyspecjalizowanym ukladem, co sprawia ze wiekszosc utworow brzmi bardzo podobnie. Pokey choc nie potrafi wydobyc z siebie takich basow jak SID, to jednak jest bardzo elastycznym ukladem i potrafi wydobyc z siebie krancowo rozne brzmienia i efekty. Poza tym Pokey to nie jedyny uklad w Atari potrafiacy generowac dzwiek.\"
zaczerpniete z : http://atarionline.pl/forum/comments.php?DiscussionID=543&page=1

a ja zawsze myslalem ze na odwrot, szczegolnie biorac pod uwage ze sid jest wyspecjlaizowany jak autor sam zauwazyl \"Wink\"

swoja droga w obrebie jednego syntezatora trudno zeby wszystkie kawalki nie byly do siebie mimowolnie zblizone  ale prawda jest taka ze wlasnie na pokey i ay wszystko brzmi tak, jakby byl jeden zestaw instrumentow \"Wink\" a chocby na X byla SIDowa roznorodnosc brzmien i stylu.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Października 2010, 17:35 »
Z mojego punktu widzenia przede wszystkim licza sie skille kompozytora a nie technikalia, choc ofcoz potrafia one polepszyc utwor.
Na Atari o ile czegos nie przekrecam dzwiek zaczal sie rozwijac po roku 2000, i nadal ludzie kombinuja nad wyciagnieciem jak najwiecej z POKEY\'a, rezultaty to np. mozliwosc grania fali triangle.
Z AY z kolei jest juz duzo gorzej jesli chodzi o platformy 8\'bit, bo na zadnej jakos ludziom nie chcialo sie wyciskac maksimum z tego chipa.
Za to na Atari ST wyciskanie sokow z AY\'greka zostalo opanowane bardzo dobrze i dla mnie muzyczki brzmia bardzo odmiennie od 8\'bitowcow.
Lubianych utworkow z jednego i drugiego chipa slucham z nie mniejsza przyjemnoscia niz SID\'owskich.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Października 2010, 23:47 »
Raf: \"Very

Nitro: a gdzie ta fala prostokatna na POKEYu? Chyba mowisz o softsynth\'cie, co?

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Października 2010, 14:42 »

Cytat:
Nitro: a gdzie ta fala prostokatna na POKEYu? Chyba mowisz o softsynth\'cie, co?

?? POKEY przeciez domyslnie gra prostokaty.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Października 2010, 15:11 »

Nitro napisal:

Cytat:

?? POKEY przeciez domyslnie gra prostokaty.

epbrbrbrr, pomylek, chodzilo mi o wspomnanego przez Ciebie trojkata