Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Retro64 MOD  (Przeczytany 2404 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jacek31

• Gość
Retro64 MOD
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Marca 2010, 22:05 »
Nasz kisiel ma niestety racje, my tu tak gruchamy o MHz, a zapominamy ze Commodore ma DRAM, a to oznacza wytwarzanie sygnalow RAS i CAS w odpowiednim czasie, a tego moj prosty ukladzik juz nie zapewnia. Oczywiscie pewnie jest i na to metoda, ale wtedy nie bedzie to juz taki prosty schemacik jak moj.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Retro64 MOD
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Marca 2010, 22:08 »
xxx
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Sebaloz

• Level 6
Retro64 MOD
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Marca 2010, 22:18 »
co stoi na przeszkodzie zeby dodac do schematu 20 MHz + 16 MB ?

projektanci c64 tez na schematach mowili ze grafika tylko hires i multi, 16 kolorow bez interlace, a sprajtow nie mozna na ramkach \"Smile\"

Offline Kisiel

• Level 7
Retro64 MOD
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Marca 2010, 08:10 »
xxx

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Jacek31

• Gość
Retro64 MOD
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Marca 2010, 10:51 »
Seba co jak co ale kisielowi trzeba przyznac racje. Wczoraj mnie tak podjaral ze zaczalem szukac w specyfikacji 6502 i starych schematach C64 (tych jeszcze bez chipu Sharpa) i sie okazuje ze to nie takie proste, i wlasciwie jak bys chcial zrobic prosto Turbo to bys musial sobie na FPGA nowego VICa opracowac, bo to on taktuje DRAM (wlasciwie go odoswieza).

Uriel75

• Gość
Retro64 MOD
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Marca 2010, 13:50 »
Post usuniety przez autora tematu.

Offline Sebaloz

• Level 6
Retro64 MOD
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Marca 2010, 14:25 »

Jacek31 napisal:
wlasciwie jak bys chcial zrobic prosto Turbo to bys musial sobie na FPGA nowego VICa opracowac, bo to on taktuje DRAM (wlasciwie go odoswieza).

Kolesie ktorzy 5-6 lat temu opracowali CPU accelarator do IDE64, rowniez tlumaczyli sie ograniczeniem szybkosci FPGA, ale i tak wycisneli 14,2 MHz \"Smile\"

Natomiast 15-letni SuperCPU 20 MHz ma juz wbudowane turbo w postaci JiffyDos i rozwiazali tez problem z Viciem:

The SuperCPU operates independently of the host computer\'s clock, but can synchronize with the host when necessary. This allows the SuperCPU to process data at a full 20 MHz while the VIC chip continues normal operation.

A na Kisiela jest sposob, trzeba go upic i staje sie czlowiekiem \"Smile\"

Offline Kisiel

• Level 7
Retro64 MOD
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Marca 2010, 17:30 »
xxx

Offline Sebaloz

• Level 6
Retro64 MOD
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Marca 2010, 18:07 »
Jeszcze nikt nic nie zarobil, nawet nikt nie zlozyl zamowienia..

A propo wykorzystywania moich grafik bez pozwolenia to wciaz czekam na browarka, duzo browarka od Ramosa, moze byc na Forever, za wykorzystanie mojej grafiki z MS 1998. Kredyty sa, piwa nie bylo \"Smile\"

Sid Victory 2 by Samar Productions (2003)
http://noname.c64.org/csdb/release/?id=8710

ps. dzieki ze ktos mi podlinkowal ta produkcje do profilu bo bym nawet nie wiedzial..

zyga

• Gość
Retro64 MOD
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Marca 2010, 18:20 »
Kwestia podejscia... Mnie nie jara \"case modding\" ani w C64 ani w PC, zadne tam zimne katody i inne, migajace diody kojarza mi sie z magnetofonami-jamnikami \"International\" z bazaru \"Smile\"

Jezeli tworzymy jakis hardware mod, niech bedzie on przydatny. Samplery w dzisiejszych czasach to sztuka dla sztuki. Czy tez  \"Dopalacz wizji na CD-4053\" to raczej ciekawostka. Bardziej przydatny jest juz rezystor podlaczony do jednej z nozek SID\'a ktory umozliwial sluchanie starych samplingow (na przyklad tych od DDG: http://noname.c64.org/csdb/group/?id=1390) na 8580.

Oczywiscie o gustach sie nie dyskutuje, jezeli komus sprawia przyjemnosc to nie ma sprawy. Moze sie nawet pochwalic na forum \"Wink\" Byl o tym watek zreszta.

Uriel75

• Gość
Retro64 MOD
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Marca 2010, 18:36 »

kisiel napisal:

Latwiej jest przyspieszyc c64+ i nie trzeba tutaj robic vica w fpga jak sugeruje obrazony autor watku.

Autorem tego tematu jestem ja i nie przypominam sobie bym chcial cos robic z VIC\'em w FPGA...

kisiel napisal:

Jak ostatnio zauwazylem to opisy modowania komodorkow przez znamienitych userow forum sprowadzaja sie do budowania portfela klientow. Ja uwazam,ze to hobby i nigdy nie wzialem zlotowki za moja prace/hobby (co innego browarka) wiec np. mojego sprzetu na allegro nie uswiadczysz.

Moze to i racja - aczkolwiek czytajac rozme fora czesto przewija sie w Twoich wypowiedziach sprawa PLN-ow. Chocby tutaj - 2 post:
http://www.forum.c64power.com/index.php?id=2182&fid=3

kisiel napisal:

Do autora watku: wiekszosc pomyslow ktore umiesciles w tym watku bierze sie z istniejacych rozwiazan ktore mozna znalezc w necie/magach. Jezeli bys byl sprawiedliwy to bys dal autorow poszczegolnych modyfikacji z Twoim opisem/linkiem itp.

A czy ja powiedzialem ze tego nie bedzie? Po zakonczeniu budowy bedzie wyszczegolnione co komu zawdzieczam, na kim sie wzorowalem. Nie zapomne takze napisac, ze Tobie cos zawdzieczam - podnoszenie cisnienia lepiej niz kawa \"Wink\"

kisiel napisal:

Jak sam cos kiedys wymyslisz to z mila checia opierdolim to z chlopakami na allegro/jebaju itp. Moze wtedy zrozumiesz, ze nie trudno byc guru jak sie kopiuje i wkleja cudze pomysly.

Czyli uwazasz, ze montujac uklady, ktorych schematy,PCB itd sa w necie lamie jakies prawa itd? W koncu zostalo to upublicznione w jakims konkretnym celu - zeby kazdy tego uzywal. BTW - czy ja gdzies napisalem, ze cos robie na sprzedaz? Do jasnej cholery - napisz mi w ktorym miejscu napisalem, ze chce zbudowany sprzet sprzedac!!!!!!!!!!!!!!

zyga napisal:

Oczywiscie o gustach sie nie dyskutuje, jezeli komus sprawia przyjemnosc to nie ma sprawy. Moze sie nawet pochwalic na forum  Byl o tym watek zreszta.

Dokladnie - podoba mi sie praca przy case moddingu, elektronicznych modyfikacji tez bedzie nie malo. Uklady, ktore wrzucam, wrzucam glownie po to, by moje dzieci mialy sprzet do nauki (zwlaszcza najstarszy syn i najstarsza corka). Interesuje ich ta tematyka czym tata sie bawil za czasow nastoletnich i tez chca liznac tematu. Wiec glownie z ta mysla wyposaze sprzet w wiele bajerow od dzwieku, gdyz jest to dla nich (i dla mnie) potrzebne.

Offline Kisiel

• Level 7
Retro64 MOD
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Marca 2010, 18:53 »
xxx.

Uriel75

• Gość
Retro64 MOD
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Marca 2010, 19:13 »
Ja o jednym, On o drugim. I jak tu z takim rozmawiac? Gleboko gdzies mam Twoj \"real\" - sprzet buduje dla siebie a nie by z nim gdziekolwiek jezdzic. Chyba ze sie pofatygujesz na Mazowsze na wycieczke hahaha \"Smile\" Panie Guru \"Smile\"

BTW - slowa mojej zony, mgr psychologii z dosc duzym stazem po przeczytaniu wypowiedzi z tego tematu (calego):

\"Osoba o niskiej samoocenie odczuwajaca brak konsolidacji z innymi.Kazdego wysmiewa i poniza tylko i wylacznie w tym celu by samemu sie dowartosciowac. Osoba taka oczekuje poklasku, uznania i uwaza ze wszystko wie najlepiej, a jak trafia na osobe, ktora Ja sprowadzi na parter to zaczyna rzucac wyzwiskami\". Kogo sie to tyczy, wiadomo \"Smile\"

A przy okazji jeszcze cos Panie Inzynierze - z tej strony takze inzynier, ale innej specjalnosci. Wiec chyba na indeksy i dyplomy nie bedziemy walczyc? \"Wink\"

Offline Kisiel

• Level 7
Retro64 MOD
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Marca 2010, 20:03 »
xxx

Jacek31

• Gość
Retro64 MOD
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Marca 2010, 20:23 »
No i prosze i z modowania zrobil sie nam wyklad z psychologi stosowanej.
Ale panowie dajcie sobie na luz, po co to ? Jak powiedzial Konfucjusz \"Madry ustepuje zawsze glupiemu\" oraz \"duma schowana do kieszeni jeszcze nikomu nie zaszkodzila\".
Uriel75 = powinienes wiedziec ze dobrzy fachowcy przewaznie sa ludzmi burkotnymi, i jak to sie mowi w mojej okolicy \"zmierzlymi\".
Kisiel - po co go czeszesz, daj sie mu wykazac ? Plany ma ambitne, ale jeszcze trzeba je zrealizowac.
Koledzy dajcie sobie szanse obaj nawzajem, po co wojna miedzy dwoma komodorowacami, jak jeden byl z ATARI  no to bym mogl zrozumiec. \"Wink\"
Pomyslcie jak to wyglada jak na forum wejdzie jakis gosc. Na pewno ma mase zabawy jak dwoch z tego samego obozu bierze sie za lby i tarmosi.