Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: xxx  (Przeczytany 2886 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jacek31

• Gość
xxx
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Lutego 2010, 20:00 »
A umie to ktos oprogramowac \"Question\" No i po co w C64 LAN \"Question\" Przynajmniej ja nie bardzo bym mial do tego zastosowanie. Nie jest sztuka nawalic na plytce scalakow ktorych potem sie nie wykorzysta, a zabuli sie za nie sporo.  No to nie wiem czy wiekszego pozytku by nie bylo z jakiego ukladu RTC i bateryjki do niego. Oczywiscie sprawa dyskusyjna, ale najlepiej zamiast zgadywac, czy mazyc a mnie by sie podobalo to, sadze ze najlepiej niech  Kisiel zaproponuje jakas liste dodatkow, a na zasadzie glosowania wybralo by sie jeden z nich. W koncu to on projektuje PCB i wsad w VHDL wiec ma lepsze obeznanie co mozna a czego sie nie oplaca, i pewnie ma tez lepsze obeznanie w dostepnosci scalakow i kosztownosci roznych dodatkow niz niejeden z nas.

zyga

• Gość
xxx
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Lutego 2010, 20:16 »
Ale to juz jest oprogramowane \"Smile\"
TFE/RRNet to juz swego rodzaju standard.  Obsluguje go m.in Contiki

Wegi przerobi nam wsad \"The Final Replay\" zeby pasowal do karta Kisiela i bedzie git  \"Twisted
http://www.oxyron.de/html/freplay.html

Jacek31

• Gość
xxx
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Lutego 2010, 20:26 »
No nic zobaczymy co na to kisiel i inni zainteresowani kartem. Ogolnie celem projektu bylo zrobic tani kart, ale jezeli wiekszosc bedzie za, to ja nie widze przeciwwskazan. No chyba ze cena przekroczy moj graniczny margines 200zl to wtedy moge spasowac. W moim przypadku wlasciwie atutem ZA byla przystepna cena i prostota.
Nie jestem przeciwko dodatkom, ale mozna zadac pytanie skoro LAN to czemu nie dac tez mostka USB \"Question\" ogolnie knif w tym aby zaproponowac dodatek w miare tani, ale tez uzyteczny, dla wiekszosci.

zyga

• Gość
xxx
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Lutego 2010, 20:59 »
Ja tam sie nie upieram. Chetnie kupie to co pisal kisiel na poczatku za 100 zl, ale jakby zostawil miejsce dla konektora zgodne z RRNet to byloby fajnie \"Wink\"

zyga

• Gość
xxx
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Lutego 2010, 08:23 »
A z ta bateryjka to chodzilo pewnie o podtrzymanie tego SRAM (jak w RamCarcie) a nie o RTC ?

Jacek31

• Gość
xxx
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Lutego 2010, 13:56 »
Wiem. Do niczego innego raczej by sie tam nie przydala, ale jak juz bym wkladal bateryjke to czemu od razu RTC tez nie podpiac \"Question\" Dobry zegar z kalendarzem i np. Alarmem tez by sie mogl przydac. Taki DS1305 lub 06 (ok 12zl brutto) na SPI (nawet poczatkujacy programista mu podola) ma wiele ciekawych funkcji jest w SMD. Ale sie nie draznijmy nie o to chodzi, czekam na propozycje kisiela w sprawie ewentualnego/ych dodatkow. To dobry fachman wiec jak cos zaproponuje to bedzie to pewnie mialo rece i nogi jak trzeba. \"Very

Leo__

• Gość
xxx
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Lutego 2010, 14:11 »
ja bym tez sie pisal.

Kod:
1.wackee.
2.kordiaukis
3.jad
4.kenji
5.zyga
6.bimber
7.djgruby
8.skull
9.pampam rr
10.leming
11. Jacek31 - AR
12. Leo

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
xxx
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Lutego 2010, 18:00 »
xxx
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Jacek31

• Gość
xxx
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Lutego 2010, 19:32 »
Zdecydowanie zgadzam sie z kisielem. Nie powiem ze nie marzyly by mi sie bajery, ale prawda jest taka ze trzeba sobie dac mocno w pysk na otrzezwienie i powiedziec sobie prosto w oczy, kto te bajery oprogramuje z sensem i sensownym czasie \"Question\" Wiem jak to jest z praktyki i innych projektow, wszyscy sie na dodatki pisza i czekaja na gotowca, a potem i tak polowa marudzi czemu nie ma tej funkcji, czemu ta jest taka a nie inna itd. Strata czasu, nerwow i przede wszystkim kasy.
Sadze ze BateryRAM + RTC (PCF8583) to najlepsze wyjscie i zadowoli wiekszosc jezeli nie wszystkich.
Kisiel jezeli to nie problem zrob zworke do ewentualnego odlaczenia podtrzymania RAMu, nie zawsze bedzie to potrzebne (przynajmniej dla mnie). Po co ssac uA z bateryjki. Nie wiem jak chcesz podlaczyc tego PCFa, ale jak przez CPLD to fajnie by bylo miec kontrole nad linia INT (jezeli planujesz podlaczenie jej) z PCFa (przerwanie) przez bramke troj stanowa do IRQ C64. Wiem, wiem jest kontrola tej linii w samym PCF, ale prosciej i szybciej odwolac sie do jakiegos bitu w rejestrze w CPLD niz do samego PCFa. Pisze to tak jak by mi sie kiedys zachcialo pobawic w programowanie tego ukladu na przerwaniach.  \"Laughing\"

moneo__

• Gość
xxx
« Odpowiedź #39 dnia: 06 Lutego 2010, 10:19 »
Witam!
Co prawda jestem zarejestrowanym na nowo, ale od jakiegos czasu sobie sledze to forum. I teraz postanowilem sie ujawnic, gdyz projekt Clona Actiona zainteresowal mnie.
Jestem chetny na sztuke, jak juz bedzie, oczywiscie w granicach cenowych zdroworozsadkowych.
A jesli Kisiel dorobi jeszcze port SPI (moze starczy miejsca?), to moznaby bylo podlaczyc i karte SD i np. LAN (np. ENC28J60).
Co do oprogramowania, to moze cos uda sie napisac. Nie bede udawal, ze jestem programistyczne uzdolniony, ale jakies LDA i STA od czasu do czasu ukladaja mi sie w sensowna calosc, o ile tylko czas pozwoli.
Uwazam, ze wersja minimalna, czyli RTC, bateria ram i SPI  jest najlepsza, ew. mozna dorobic port rozszerzenia, wtedy kazdy, kto ma jakis pomysl sobie moze cos podlaczyc.

No to tyle.
Tomasz
PS. A daloby sie tak zrobic, zeby przelaczajac bit jakis tajemny w rejestrze SRAM Clona (jego np. polowa) robila za ROM ?! Ulatwiloby to np. testowanie ROM-ow, ich modyfikacje, ect.

Jacek31

• Gość
xxx
« Odpowiedź #40 dnia: 06 Lutego 2010, 14:04 »
w sumie SPI to chyba nie bedzie wielki problem w CPLD. tak na dobra sprawe to 8bitowy rejestr przesuwny, licznik do 8, rejestr kontroli-statusy i prekseler ktory podzieli nam Dot Clock z zlacza c64 przez 2 (4Mb/s), 4 (2Mb/s), 8 (1Mb/s) i 16 (0,5Mb/s).

Offline Kisiel

• Level 7
xxx
« Odpowiedź #41 dnia: 06 Lutego 2010, 14:11 »
xxx

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Jacek31

• Gość
xxx
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Lutego 2010, 14:19 »
Moze inaczej ile masz wolnych zasobow w CPLD po wprowadzeniu podstawowej konfiguracji niezbednej dla zrealizowania tego o czym mowilismy, bez SPI. Jak malo (> niz 20%) to dajemy sobie spokoj z SPI i szukaniem innych dodatkow.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
xxx
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Lutego 2010, 14:59 »
Widze ten projekt jako konkurencje klona actiona w ktorego to zostalem wplatany przez Wegiego \"Wink\"

pisalbym sie na takiego actiona ale moim skromnym zdaniem zebym go chcial to taki action musialby miec cos naprawde uzytecznego, czego zarezem nie ma w actionie datela czy tez polskich action-plusach (bo inaczej to jednak wciaz mozna dostac uzywke na allegro w cenie porownywalnej z komponentami + pcb na nowego actiona o zblizonej funkcjonalnosci, i dziwi mnie nieco ze np Leming przy okazji xu mowil ze lepiej kupic rrnet a tutaj sie okazuje ze... no niewazne \"Wink\" ) - np mozlliwosc wstawienia LANu, coby codenetem sie cieszyc.

512k georam jest uzyteczne wlasciwie tylko z geosem.... a dodatkowy rom ... gdyby tam mozna bylo miec zarazem jeszcze innego carta, fc3 na przyklad... milo tez bym przyjal dodatkowe piny na pcb cartridge, gdzie wyprowadzone by byly sygnaly z expansion oraz inne wazne z punktu widzenia actiona - po co? aby latwo dolaczyc cos ponad standardowa konfiguracje, ktora jest mocno zblizona do podstawowego actiona.

BTW nie chce tu nikomu podcinac skrzydel ani wszynac wojenek \"Wink\"
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
xxx
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Lutego 2010, 16:04 »
xxx