Porytkon 3 1/3
23-25.10.2009, Sosnowiec
Drugi dzien.
Okolo 17.30 pojawilem sie przed wejsciem, zaplacilem 15 zlotych i udalem sie w okolice sali multimedialnej. Spotkalem tam Rafa, ktory gadal z jakims gosciem. Poszedlem rozejrzec sie po party place. Wszedzie lezalo mnostwo spiworow, a po oknem ktos rozbil namiot. Na korytarzach spacerowaly rozneglizowane skosnookie uczennice z kocimi uszami oraz przyjaciele elfow. Na party probowal sie dostac gosciu z plecakiem wyladowanym po brzegi piwem, ale ochrona udaremnila przemyt. Stoiska handlowe byly zapelnione stuffem zwiazanym z fantastyka oraz mozna bylo kupic tez japonskie slodycze. Nie wiem jak smakuja te slodycze, ale jadlem czipsy przywiezione z Japonii i byly to suszone rybki.
Wtem natknalem sie na Nitro z liczna banda chuja, ktora przyjechala na prezentacje demosceny: Voyager, Fei z zona, Bonzaj z Kinga, Gorzyga i Deadman. Poszlismy na gore i czekalismy az zakonczy sie poprzednia prelekcja. W koncu zostal rozlozony sprzet, ale znowu byl problem z gniazdkami. Powieszona zostala odwrocona mapa sluzaca za bigscreen. Dlugo czekalismy az organizatorzy dostarcza przedluzacz, a potem co chwile pojawialy sie kolejne osoby z przedluzaczami. Nitro z Rafem poszli naganiac sluchaczy i udalo im sie sprowadzic rowniez kilka dziewczyn. Zainteresowanym rozdane zostaly kartki z linkami demoscenowymi oraz tabelka obrazujaca 4096 bajtow.
Voyager zaczal opowiadac o scenie, a na bigscreenie pojawil sie demomaker na ktorym mozna szybko zrobic klasyczne intro pojawiajace sie przed crackami. Potem pokazane zostaly amigowskie dema i intra, ktore lecialy z avikow. Glownie lecialy polskie produkcje, a po demie Plasticu zostal wskazany siedzacy na sali Bonzaj jako autor dema. Fei rowniez powiedzial wiele ciekawych rzeczy, ktore zainteresowaly sluchaczy, a za sali padaly pytania. Bylo tez powiedziane, ze na c64 rowniez robi sie dema w Polsce, a ja zostalem przedstawiony jako jeden z autorow dema zrobionego w tym roku.
Na wiesc o Silesia Party, jeden ze sluchaczy powiedzial ze jest z Czeladzi a w ogole nic nie wiedzial o party. Dostal namiary na strone party i moze sie pojawi na nastepnej edycji, bo interesuje sie grafika. Na koniec podlaczone zostalo Playstation 3 i Bonzaj przedstawil interaktywne demo Linger in shadows zrobione na zlecenie Sony. Pokazal jak w to grac, jak szukac elementow demoscenowych i hidden partu, a na koniec zdobyc trofea w liczbie 10 sztuk, ale podobno mozna 16 zdobyc. Nie wiem, mam PS3, ale nie gralem w to. Goscie dowiedzieli sie troche na temat kulisow powstawania tej produkcji. W sumie demoscenowa prezentacja trwala ponad godzine i mogla byc jeszcze dluzsza, ale przyszli jacys ludzie z zamiarem przeprowadzenia konkurse i trzeba bylo zwolnic sale.
Poszlismy na dol gdzie byla sala fotograficzna, przeprowadzane tam byly sesje zdjeciowe, akurat byla uwieczniana laska w peruce w mini w bikini. Jednak najwieksze zainteresowanie wzbudzala dziewczynka przebrana za pedobeara. Ktos z niej okrutnie zakpil podsuwajac pomysl na stroj misia. Ogolnie pelno bylo dziwnych przebieranek. Zdecydowalem sie wracac do domu, Nitro z Rafem odprowadzili mnie na przystanek. Po dojechaniu do Katowic udalem sie do mojego ulubionego lokalu Timgad na zajebistego kebaba.