Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Pomoc dla poczatkujacego muzyka  (Przeczytany 1935 razy)

Nitro__

• Gość
Pomoc dla poczatkujacego muzyka
« dnia: 12 Sierpnia 2009, 09:41 »
Hej
Zglosil sie do mnie niedawno znany Atarowski muzyk, ktory chcialbym sprobowac swoich sil przy komponowaniu na SID\'a, no ja niestety muzykiem nie jestem wiec pisze, na poczatek potrzebny mu jest:

Cytat:
dobry natywny tracker, tylko koniecznie z klasycznymi patternami a nie tzw. length-based notes.

Tak wiec muzycy, rekomendujcie.

__moog__

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Sierpnia 2009, 10:43 »
Hej,

Oczywiscie rzecz jasna, z jak najwieksza serdecznoscia rekomenduje JCH 3.04 z playerem 20.G4 albo Laxity-iego 21.G5 \"Smile\" Goat tracker sux, brak legato dyskwalifikuje ten edytor w przedbiegach.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpnia 2009, 11:41 »
Nitro: czyzby Lisu?
Moze SDI 2b7 mu spasi. Choc pakowanie zakow assemblerem (na ten moment) moze go przerazic \"Smile\" (nastepna wersja ma zgrywac spakowane zaki)

Moog: JCH to relikt -  nikt tego juz nie wspiera od czasow Gierka. Ale chcialbym uslyszec na nim jakies Twoje nowe zaki.

Co do Goat Trackera - slyszales moze takie rzeczy?:

- http://noname.c64.org/csdb/release/download.php?id=102515

- http://noname.c64.org/csdb/release/download.php?id=102513

- http://hvsc.perff.dk/MUSICIANS/L/Linus/fuckyou_progressivedata_fu.sid

Odpalac Sidplayem 2.5

O reszcie rzeczy Linusa i o tym co z GT wyprawjaja Jammer i Randall nie wspomne.

\"Dyskwalifikacja GT w przedbiegach\" to moim zdaniem zbyt mocno powiedziane \"Smile\" A dla atarowca, przyzwyczajonego do pracy na edytorze odpalanym na winde jak znalazl.

edit: jak czytam teraz instrukcje do Koziego, to ma legato.

__moog__

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpnia 2009, 00:00 »
Hej,

Nie ma wiekszego znaczenia na czym sie robi, wszystko kwestia przyzwyczajen, a dla czlowieka ktory z zadnym edytorem na c64 nie mial doczynienia to bez roznicy.

JCH czy Goattracker, jezeli chodzi o mozliwosci kreowania brzmienia, to to zalezy tylko i wylacznie od inwencji samych muzykow, nowszy player nie daje wiecej mozliwosci, bo wynika to z ograniczen sida. Mozna oczywiscie brnac w bardziej elasticzne sterowanie, lfo, czy przerzucenie calej kontroli nad rejestrami do patternu (pelna automatyka) - ale to tez potem wplywa na czas procka. Dlatego tez agrumentowanie, ze edytor jest niewspierany wydaje sie lekko bezsensu. C64 jest juz nie wspierany, wiec nie wiem o co chodzi.

Nie watpie ze muzycy ida z duchem czasu i tak samo jak koderzy robia postepy w tworzeniu brzmien. A to nie zalezy od edytora jaki uzywaja. To samo widzelismy i 10 i 20 lat temu porownujac walki Hubbarda i Draxa. Hardstart czy odtwarzanie kilka razy na ramke sa stare jak swiat. Nic nowego od tego czasu sie takiego nie pojawilo. Jedynie rozne sztuczki z procedurkami odtwarzania sampli (ktore mnie raczej nie interesuja) na rejestrach wypelnienia, filtra itp.  Ale jezeli to bedzie interesowac kolege Atarowca to sie zgadzam, na JCH czy tej daty edytorach tego nie uzyska.

Co do legato, to akurat jest to dla mnie podstawowe narzedzie. Z tego co wiem goat tracker ma legato ale trzeba wylaczyc wczesniej w instrumencie hardstart, co jest wogole rozlaczna sprawa i nie da sie uzywac legata na brzmieniach z hardstarted. Chyba ze czegos nie wiem, jezeli ktos wie jak uzyc legata w Goattrackerze to poprosze o pomoc. Jakis czas temu mialem ochote cos napisac, Jammer zachwalal Goattrackera, to postanowilem sprobowac, cos tam dlubnalem i skonczylo sie na tym ze odpalilem JCH \"Smile\" co prawda przypomnienie co i jak zajelo troche czasu. Shogoon zreszta tez juz probowal szukac legata w Goacie i \"oblal\" \"Smile\" i finalnie na pierwsza edycje Silesi kawalek napisal w Hardtracku \"Smile\"

__moog__

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpnia 2009, 00:00 »
Pelny szacun dla Jammera, Randalla i Linusa za to co wyrabiaja z SIDem a nie z edytorami \"Smile\" W kazdym razie imponuja! \"Very

__moog__

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sierpnia 2009, 00:00 »
A jest jeden ficzer, ktory by mnie przekonal do nowego edytora. Support midi \"Smile\" Slyszalem ze SDI cos takiego ma, a moze to plotka?

Offline Sebaloz

• Level 6
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Sierpnia 2009, 00:00 »

__moog__

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Sierpnia 2009, 00:00 »
Seba, tez robilem na DMC 5 \"Smile\"  i bylem w Elycie pare dni \"Smile\" ale mnie wyrzucono za lenistwo i bumelke

booker__

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Sierpnia 2009, 00:00 »

moog napisal:
Hej,

Nie ma wiekszego znaczenia na czym sie robi, wszystko kwestia przyzwyczajen, a dla czlowieka ktory z zadnym edytorem na c64 nie mial doczynienia to bez roznicy.

JCH czy Goattracker, jezeli chodzi o mozliwosci kreowania brzmienia, to to zalezy tylko i wylacznie od inwencji samych muzykow, nowszy player nie daje wiecej mozliwosci, bo wynika to z ograniczen sida. Mozna oczywiscie brnac w bardziej elasticzne sterowanie, lfo, czy przerzucenie calej kontroli nad rejestrami do patternu (pelna automatyka) - ale to tez potem wplywa na czas procka. Dlatego tez agrumentowanie, ze edytor jest niewspierany wydaje sie lekko bezsensu. C64 jest juz nie wspierany, wiec nie wiem o co chodzi.

Chodzi mi o to, ze jezeli nie ma nikogo kto supportuje edytor/player, to jezeli chcesz miec jakies rzeczy w playerze (a wierz mi badz nie, po dzis kilku ludzi w dalszym ciagu ulepsza swoje playery, bardzo czekam na nowy routine NMI Geira Tjelty, ktory niby ma dawac reverb i do 6ch w pewnych warunkach)....no to albo zakodowac sobie upgrade musisz  sam, albo szukaj kodera w polu, ktory Ci to zrobi.

moog napisal:

Nie watpie ze muzycy ida z duchem czasu i tak samo jak koderzy robia postepy w tworzeniu brzmien. A to nie zalezy od edytora jaki uzywaja. To samo widzelismy i 10 i 20 lat temu porownujac walki Hubbarda i Draxa. Hardstart czy odtwarzanie kilka razy na ramke sa stare jak swiat. Nic nowego od tego czasu sie takiego nie pojawilo. Jedynie rozne sztuczki z procedurkami odtwarzania sampli (ktore mnie raczej nie interesuja) na rejestrach wypelnienia, filtra itp.  Ale jezeli to bedzie interesowac kolege Atarowca to sie zgadzam, na JCH czy tej daty edytorach tego nie uzyska.

Jak dla mnie, Datalife Verbatim (ale tez i inne zaki) jest znakiem, ze wlasnie nadchodzi era zakow 1-dno ramkowych, ktore brzmiec beda jak minimum 2x ramke.

moog napisal:

Co do legato, to akurat jest to dla mnie podstawowe narzedzie. Z tego co wiem goat tracker ma legato ale trzeba wylaczyc wczesniej w instrumencie hardstart, co jest wogole rozlaczna sprawa i nie da sie uzywac legata na brzmieniach z hardstarted. Chyba ze czegos nie wiem, jezeli ktos wie jak uzyc legata w Goattrackerze to poprosze o pomoc. Jakis czas temu mialem ochote cos napisac, Jammer zachwalal Goattrackera, to postanowilem sprobowac, cos tam dlubnalem i skonczylo sie na tym ze odpalilem JCH \"Smile\" co prawda przypomnienie co i jak zajelo troche czasu. Shogoon zreszta tez juz probowal szukac legata w Goacie i \"oblal\" \"Smile\" i finalnie na pierwsza edycje Silesi kawalek napisal w Hardtracku \"Smile\"

Akurat ja przesiadajac sie z DMC5 zrobilem jeno 2 zaki na JCHu, i po prostu wnerwila mnie jedna rzecz - sekwencer - to skakanie w gore i w dol zeby sobie pozmieniac patterny wpienilo mnie fatalnie \"Smile\" Pod tym wzgledem patent SDI bardzo mi sie podoba.

Co do legata w GT, sprobuj moze zapytac na forum CSDB, podejzewam ze Linus bedzie Ci bardzo pomocny (na ten moment nie widze tutaj postow Jammera i Randalla wiec nie wiem, czy sie w ogole im chce tu udzielac).

booker__

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Sierpnia 2009, 00:00 »

moog napisal:
A jest jeden ficzer, ktory by mnie przekonal do nowego edytora. Support midi \"Smile\" Slyszalem ze SDI cos takiego ma, a moze to plotka?

Bedzie w SDI V3. (na ten moment juz dziala)

Klawiszem midi bedziesz sobie mogl plumkac w edytorze \"Smile\"
Bylo demo na Youtube ale zdjeli \"Sad\"

Ale czy Vice to bedzie gmeral to nie wiem. Jezeli nie, to mysle, iz da sie cos wyperswadowac u Shape\'ow aby bylo \"Smile\"

Player SDI V3 chyba jest w zasadzie jest napisany od nowa, wiec moga sie pojawic pewne roznice w pracy w stosunku do 2.b7

booker__

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Sierpnia 2009, 00:00 »

Sebaloz/Lepsi.De napisal:
Polecam DMC 5, na nim robilem muzyke do dem ELYTY

http://noname.c64.org/csdb/release/?id=58146

http://noname.c64.org/csdb/release/?id=77765

Seba, DMC5 odpada z definicji prosby:

zainsteresowany atarowiec napisal:

dobry natywny tracker, tylko koniecznie z klasycznymi patternami a nie tzw. length-based notes.

__moog__

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Sierpnia 2009, 00:00 »
No wlasnie, to tez wynika z mojego osobniczego podejscia, JCH mi wystarczal, nie odczuwalem potrzeby dodakowych ficzerow i kontroli nad brzmieniem, druga sprawa to bylo kilka playerow dostepnych pod ten edytor. Jak koder potrzebowal player ktory zezre malo rastra to wczytywalem 19.G1, jak umiarkowanie to 17.g1, jak frywolnie to 20.g4 \"Smile\". Tu faktycznie masz racje, ze jezeli potrzebujesz pod siebie totalnie ztunowac player, to tak - nie bedac koderem stoisz w miejscu.

A ja teraz wogole juz sklaniam sie ku minimalizmowi formy, dla mnie Polyphonica/Shogoona to jest najlepszy sid od paru lat.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Sierpnia 2009, 00:00 »

moog napisal:
A ja teraz wogole juz sklaniam sie ku minimalizmowi formy, dla mnie Polyphonica/Shogoona to jest najlepszy sid od paru lat.

Fajnie by bylo uslyszec na sidzie Twoje pojecia minimalizmu (serio).

Pozdrawiam

__moog__

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Sierpnia 2009, 00:00 »
Moze w postaci operation proboszcz II, ktora zaczynac sie bedzie jako 3 glosowa fuga i potem przechodzic bedzie w bluesa \"Smile\" Jezeli lenistwo nie dopisze to cos skrobne.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Sierpnia 2009, 00:00 »
Najs!