Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: c64 na imprezce w Warszawie  (Przeczytany 1361 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pajda

• Gość
c64 na imprezce w Warszawie
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Maja 2009, 19:43 »

kotrobot napisal:
Tutaj duzo:

http://8bitmayhem.untergrund.net/

O, dzieki!!!

Przerzucam sobie co lepsze SIDy do mp3 na iPoda \"Wink\"

Btw. ma ktos jakas lepsza metode niz PlaySID2 > wav 44100/16 bitow przyciecie GoldWave > mp3 mono /256kbs?
W sumie jakosc przy ustawionym poprawnym ukladzie SID pod jakiego byl pisany zak jest calkiem nie zla i strasznej roznicy na podlaczonym wzmacniaczu nie slysze. Patrze po sieci i czesc zakow jest zgrywana bezposrednio z C64 badz z kart sprzetowych wyposazonych w SID i przydzwiek sieci przy niektorych sidach czesto jest straszny.
Ja wiem, ze real to real ale mi to bucy strasznie \"Smile\"

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Maja 2009, 19:50 »
Zdecydowanie lepsza metoda:
http://www.6581-8580.com/

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Maja 2009, 21:39 »
http://sid.oth4.com/

Dla potrzeb swojego projektu zgrywalem swoje rzeczy w 24bit/96kHz po analogu, a nastepnie czyscilem to ukochane buczenie \"Smile\" przy takiej rozdzielczosci sygnalu i dobrze dobranym profilu efekt jest rewelacyjny.

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Maja 2009, 08:41 »
Twoja metoda sucks \"Smile\"

Po pierwsze player ktory ustawia czarny kolor ekranu i wylacza go w cholere (ukochane zaklocenia z VICa).
Po drugie odpowiednia rozdzielczosc przy konwersji A/D, tak jak pisalem - dobrze miec hardware do tego, a nie nagrywac przez karte.
Po trzecie, dobry noise profile.
Po czwarte, downsample z ditheringiem i dopiero na koncu mp3 encoding obowiazkowo LAMEm.

Po poludnio moze wrzuce probki, jaki jest efekt koncowy. A jako muzyk od bledow SIDa \"Smile\" protestuje przeciwko emulacji!

pajda

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Maja 2009, 00:00 »

wackee napisal:
Twoja metoda sucks \"Smile\"

Po pierwsze player ktory ustawia czarny kolor ekranu i wylacza go w cholere (ukochane zaklocenia z VICa).
Po drugie odpowiednia rozdzielczosc przy konwersji A/D, tak jak pisalem - dobrze miec hardware do tego, a nie nagrywac przez karte.
Po trzecie, dobry noise profile.
Po czwarte, downsample z ditheringiem i dopiero na koncu mp3 encoding obowiazkowo LAMEm.

Po poludnio moze wrzuce probki, jaki jest efekt koncowy. A jako muzyk od bledow SIDa \"Smile\" protestuje przeciwko emulacji!

No pewnie tak, tyle, ze np.  ciekawosci przerzucilem pare kawalkow Jefa i porownalem moje wersje z tymi ktore byly robione bezposrednio z prawdziwego C64 i na iPodie nano 8gb z ktorego najczesciej slucham muzyki te moje konwersje brzmia po prostu lepiej - bardziej pelny dzwiek, bardziej basowy i bez przydzwieku sieci - ogolnie z dynamika jest z emulowanego sida chyba lepiej.

tez wole reala, ale na mozolne zrzucanie  niego sidow nie mam po prostu czasu - tym bardziej nie dla glupiego grajka jakim jest iPod - mam moje sidy, rzuce do wave to co mi sie podoba i przerobie na mp3 - do przecietniego sluchania wystarczy \"Wink\"

jak ci sie bedzie nudzic to zrob swoja metoda muzyke z intra fairlightu, Robocop 3, Game On Issue 09 89 i np. Flash Out - chetnie poslucham jak to robia profesjonalisci \"Wink\"

angelo_acid__

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Maja 2009, 14:15 »
ja mam juz takie zboczenie i poobcinalbym troche tu i troche tam na tych sid\'ach, jakis prog na pc by sie zdal..
moze rzucilby ktos jakiegos linka

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Maja 2009, 17:32 »

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Maja 2009, 10:00 »

pajda napisal:

kotrobot napisal:
Tutaj duzo:

http://8bitmayhem.untergrund.net/

O, dzieki!!!

Przerzucam sobie co lepsze SIDy do mp3 na iPoda \"Wink\"

Btw. ma ktos jakas lepsza metode niz PlaySID2 > wav 44100/16 bitow przyciecie GoldWave > mp3 mono /256kbs?
W sumie jakosc przy ustawionym poprawnym ukladzie SID pod jakiego byl pisany zak jest calkiem nie zla i strasznej roznicy na podlaczonym wzmacniaczu nie slysze. Patrze po sieci i czesc zakow jest zgrywana bezposrednio z C64 badz z kart sprzetowych wyposazonych w SID i przydzwiek sieci przy niektorych sidach czesto jest straszny.
Ja wiem, ze real to real ale mi to bucy strasznie \"Smile\"

XMPlay z z sid pluginem pieknyman\'a \"Wink\" 48khz, 8x oversamplig itd.

aczkolwiek jezcze lepsza jakosc dzwieku oferuje najnowszy resid-fp, dostepny m.in. w najnowszym vice (stamtad tez mozna grabowac audio)

angelo_acid napisal:
ja mam juz takie zboczenie i poobcinalbym troche tu i troche tam na tych sid\'ach, jakis prog na pc by sie zdal..

\"poobcinal\" - ale o co chodzi? bo chyba nie o ciecie sampli \"Razz\"
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

pajda

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Maja 2009, 14:13 »

angelo_acid napisal:

ja uzywam goldwave, bardzo fajny i sie przyzwyczailem, ale platny.
audacity jak kolega proponuje jest darmowy a funkcje ma zblizone./

angelo_acid__

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Maja 2009, 14:48 »
audacity dziala tez jako tracker do sid?
nie bardzo wierze, mysle raczej ze zle sie zrozumielismy, choc chcialbym sie mylic \"Smile\"

No Dobra kto jest z tej WAWY? zdalby mi sie w klubie z jeden stage z C64 na tym moim 8bit AREA.

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Maja 2009, 16:08 »
O ile mi wiadomo gotowych sidow nie da sie edytowac, to nie amigowe moduly.

Randy

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Maja 2009, 09:40 »

angelo_acid napisal:
No Dobra kto jest z tej WAWY? zdalby mi sie w klubie z jeden stage z C64 na tym moim 8bit AREA.

Jakby co, to ja siedze w stolicy juz od dluzszego czasu. Choc czerwiec akurat mam troche zawalony, ale mysle, ze mozna by sie zgadac.  Troche klubowych sid\'ow spokojnie sie znajdzie, a chocby i z moich zak\'ow  \"Very Niestety jeszcze nie zwiozlem komody do Wawy (sic!). Ale z emulatora spokojnie pojdzie, choc to juz nie ta glebia filtrowanego basu  \"Very

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Maja 2009, 16:23 »

angelo_acid napisal:
audacity dziala tez jako tracker do sid?
nie bardzo wierze, mysle raczej ze zle sie zrozumielismy, choc chcialbym sie mylic \"Smile\"

goat tracker - ale nie otworzysz w tym pliku sid, bo sid to  wycinek pamieci C64 (z ewentualnym playerem )

a swoja droga szkoda ze a) jestem juz wstepnie ustawiony na impreze 6.6.09 b) musze dokonczyc prace licencjacka i wszelkie biby sa teraz niepozadane \"Wink\"
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"