Mam pytanie do ekspertow fotografii...
Chcialbym zasiegnac opinii spolecznej odnosnie zakupu taniego i prostego w obsludze aparatu fotograficznego.
Jesli ktos sie w temacie niezle orientuje, moze moglby mi polecic badz odradzic jakas marke lub konkretny model?
Moje oczekiwania mozna strescic w kilku ponizszych punktach:
* Kompakt: ma byc szybko i sprawnie, bez zbednych zabaw w ustawianie
* Krotki czas zalaczania: najlepiej wiec, jesli nie bedzie mial takiego smiesznie wyjezdzajacego z obudowy obiektywu (a co za tym idzie nie bedzie mial takiego ssania baterii, bardzo wazne dla mnie, aby baterie \"trzymaly\" jak najdluzej)
* Tani: 500 ~ 1000 zl. (to na poczatek, ale jesli jest cos godnego uwagi powyzej tej ceny, to tez bedzie OK)
* Koniecznie w zestawie umozliwiajacym ladowanie akumulatorow w USA (czyli wtyczka amerykanska i praca na 110V/60Hz)
* Brak limitu na czas nagrywanych filmow i nagrywanie filmow do jakiegos sensownego formatu (np. AVI)
* Ostre zdjecia z bliskiej odleglosci: na przyklad do przedmiotow sprzedawanych na Allegro (moj poprzedni aparat nie potrafil sobie z tym poradzic i albo robil zdjecia rozmazane, albo zglaszal blad \"unable to focus\")
* Bezproblemowe rozpoznawanie podlaczonego sprzetu pod Linuxem
Mam nadzieje, ze nie sa to zbyt waskie kryteria?
Dodam jeszcze, ze w kwestii fotografii jestem laikiem, wiec nie potrzebuje rozwleklych wywodow teoretycznych (bo nie mam zbyt wiele czasu na ich zglebianie), ale konkretnych propozycji... Z gory dziekuje!

Przegladajac strony w Internecie upatrzylem sobie cos takiego:
http://www.sony.pl/product/dsc-t-series/dsc-t77. Wyglada na pierwszy rzut oka przyzwoicie. Czy ktos mial do czynienia i moze polecic badz odradzic?
Ps. Jakie dobre forum fotograficzne polecicie?