tez mi bylo bardzo ciezko przejsc z na crossplatworme,i sie przed tym bronilem jak moglem. Jeszcze dlugi czas kobinowalem na Turbo Assembler +60k w emu Vice (zgrywajac stan emulatora - alt+s, alt+l).
Ale w koncu zmuszony zostalem... glupia sprawa ale nawet Tasm +60k ma ograniczenie w postaci max 4096 linii kodu - jak dla mnie to bardzo malo nawet jak na pojedyncza czesc programu ..i sie przesiadlem.
Ale tez dlatego, ze compilator 64tass (Taboo-sow) opiera sie wlasnie na identycznej skladni co Tasm (+ pare bajerkow)- wiec zrodlowki mozna przenosic na zywca (jest taki programik do tego nawet TMPview).
A jako edytora uzywam Relaunch64
http://www.popelganda.de/?relaunch64Oczywiscie trzeba poustawiac w nim wszystkie sciezki itd.
Program wynikowy pakuje jeszcze exomizerem (i raczej nic innego i szybszego nie ma). Wszystko sie dzieje przez odpowiednio zrobiony plik BAT, wiec cale swoje dzielo uruchamiam przez F6 w edytorze. Czekam zaleznosci od wydajnosci PC ok 0.5-5 sek i od razu widze efekty w emulatorze - przy okazji takiej kompilacji zawsze tez mi sie tworzy plik gotowy do przerzucenia na prawdziwe c64.
Chyba latwiej juz sie nie da.