Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: HDD a Commodorek  (Przeczytany 1203 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bzyq

• Gość
HDD a Commodorek
« dnia: 20 Sierpnia 2002, 11:06 »
 Pytanie jest proste , czy da się założyć do komody twardy dysk .
 Jeśli ktos zna jakieś rozwiązanie tego problemu to oczywiscie prosze o info.

Pozdrawiam
 Bzyq

Magnate

• Gość
HDD a Commodorek
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpnia 2002, 11:10 »

Napisał: bzyq

Pytanie jest proste , czy da się założyć do komody twardy dysk .
 Jeśli ktos zna jakieś rozwiązanie tego problemu to oczywiscie prosze o info.

Pozdrawiam
 Bzyq
Temat byl poruszany setki razy, czasem warto poprzegladac serwis:

http://c64.nostalgia.pl/?strona=hydepark/ide64

pozdrawiam
 Magnate/Obsession

Reiter

• Gość
HDD a Commodorek
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Października 2002, 13:49 »
 Może ktoś potrzebuje obudowę od pc z potężnymi zasilaczami, aby sobie wpakować tam np. c-64 i cieszyć się czymś na wzór Commodore One? Niedrogo.

Eagle

• Gość
HDD a Commodorek
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Października 2002, 10:37 »
 No   I nadeszło zabwienie - ile za to chcesz?

Reiter

• Gość
HDD a Commodorek
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Października 2002, 13:28 »
 Desktop AT zasilacz 460Wat, 4x5,25\' (sanki pod 3,5\' w komplecie - można włożyć wtedy stację 1.44MB), gruba blacha (ok. 2mm), łatwootwieralna, wchodzą płyty od XT, przez 486 i Pentium do Socket7 (AT/ATX) formatu baby AT. Kabel zasilający w komplecie. Jest całkowicie sprawna, dorabiane przyciski turbo i reset, oraz diody hdd i turbo. Cena 30zł.

Desktop od 286 (wąska) firma HYUNDAI, 3x5,25\', RESET, TURBO, POWER (z przodu), zasilacz 295W, bez kabli zewnętrznych. Cena 20zł. Fajnie wygląda.

~zx_spectrum@wp.pl#*#ZX_Spectrum

• Gość
HDD a Commodorek
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Listopada 2002, 20:14 »

Napisał: Reiter

Desktop AT zasilacz 460Wat, 4x5,25\' (sanki pod 3,5\' w komplecie - można włożyć wtedy stację 1.44MB), gruba blacha (ok. 2mm), łatwootwieralna, wchodzą płyty od XT, przez 486 i Pentium do Socket7 (AT/ATX) formatu baby AT. Kabel zasilający w komplecie. Jest całkowicie sprawna, dorabiane przyciski turbo i reset, oraz diody hdd i turbo. Cena 30zł.

Desktop od 286 (wąska) firma HYUNDAI, 3x5,25\', RESET, TURBO, POWER (z przodu), zasilacz 295W, bez kabli zewnętrznych. Cena 20zł. Fajnie wygląda.

Commodore 64 (C,II itd.) kozysta z 9 V AC, ktorego nie dostarcza zasilacz od PC, mozna zastapic te napiecie 12 V DC, ale nie musi poprawnie dzialac, a SID kozysta wlasnie z 9 V AC....

BoBeR

• Gość
HDD a Commodorek
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Kwietnia 2003, 14:37 »
 jakas niemiecka firma produkowala obudowy do komcia z miejscem na 2 stacje, klawiatura z blokiem num., zasilatorem i wzmacholem oraz miejscem na magnet, expansion port  byl powielony z cyfrowym przelacznikiem cos na ksztalt ISA w PieCu. jak chcecie nazwe firmy (nie pamietam teraz) to konkakt c64club@go2.pl

BoBeR

• Gość
HDD a Commodorek
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Kwietnia 2003, 14:39 »
 w tej budzie byly 2 wentylatory(mozna bylo przez 2 doby z rzedu kopiowac dyski i fdd nie padalo i zasilator byl zimny)

~kisiel291@wp.pl#*#kisiel

• Gość
HDD a Commodorek
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Czerwca 2003, 13:41 »
 da się podłączyć... w latach 90, tak w połowie..uruchomiłem IDE na ST157A seagate..FAT 16, napisałem odczyt z dysku KERNAL i BASIC no i część save i sprzęt padł... Napiecie z zasilacza PC 12V podłącza się po jedne z wejść 9VAC i po przejściu przez mostek otrzymuje sie napięcie na SID a nie na VIC jak kolega pisze...VIC w C64G działa bez tego napięca.....można sprawdzić nie ma problemu.. nie ma tylko dzwięku:)U mnie to działało......więc bez obaw:)

~#*#Kisiel

• Gość
HDD a Commodorek
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Czerwca 2003, 13:45 »
 Sorki z tym Vic`em .....mam słabe okulary :)

supczinskib

• Gość
HDD a Commodorek
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Czerwca 2003, 23:24 »
 Witam,

O kurde jestem w szoku, forum C64 i na dodatek jeszcze Kisiel na nim :) Tak wlasnie nieraz sie zastanawialem co Ci wyslo z tego HDD do C64, teraz juz wiem :) Ja natomiast, przykro to mowic ale przezywam wturny analfabetyzm, mialem nawet problemy aby pod Vice wczytac program ktory kiedys sam napisalem, no ale to juz tak jest... ale milo wiedziec, ze ktos jeszcze sie interesuje tym co dla mnie bylo cala moja mlodoscia..., a teraz caly sprzet tzn. C64(256kB pamieci) + stacja + Action Replay leza w worku w piwnicy. Niebawem ukaze sie program graficzny, ktory napisalem i mialem zamiar sprzedac, teraz bedzie free, jestem ciekawy czy ktos bedzie go uzywal ...

serdecznie pozdrawiam
 Bartosz Supczinski
 ---
 Victor/Elysium

~kisiel291@wp.pl#*#kisiel

• Gość
HDD a Commodorek
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Czerwca 2003, 10:20 »
 Oficjalnie program się ukarze na NORTH PARTY 8...więc ludziska..pakować sprzęt został jeszcze miesiąc...warto:) Pozdrawlajem victorku:) moze jednak się przekonasz i poświęcisz czasu czasmi na coding:) lub grafike...procedura matematyczna do FAT16 była super do dzisiaj nie wiem jak działa :P

supczinskib

• Gość
HDD a Commodorek
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Czerwca 2003, 01:37 »
 No i to pewnie bedzie moj ostatni \'podryg\' na scenie C64, bo watpie abym cos jeszcze splodzil pod C64. Teraz przymierzam sie do Symbiana OS a dokladniej 7.0 UIQ, ale z czasem marnie, zawsze cos innego musze robic, tak to juz jest...

pozdrawiam
 Bartosz Supczinski