Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czy da sie przerobic zasilacz PC do zasilania C64?  (Przeczytany 1210 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Czy da sie przerobic zasilacz PC do zasilania C64?
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Listopada 2008, 16:27 »
ciekawe za ile.. pamietasz? jak znam ich ceny to starczylo by na C64+ z zasilaczem \"Wink\"
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

djgruby

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Grudnia 2008, 16:45 »
Podziekowal wszystkim za cenne wskazowki... Wyglada na to, ze najprostszym i najlepszym rozwiazaniem bedzie to zaproponowane przez Leminga...

leming napisal:
schemat:

http://www.ide64.org/power_sch.pdf

Niemniej jednak mam pytanie odnosnie samego schematu, bo nie jest dla mnie do konca jasne, gdzie na nim mozna zlokalizowac podlaczenie poszczegolnych pinow we wtyku DIN7? Najblizsze skojarzenie nasuwa mi sie z elementem opisanym jako C64 POWER, ale tam podane sa tylko 4 wyjscia i to w zaden sposob nie opisane... :/ Mozna chyba odgadnac, ze pod numerkiem 1 bedzie zasilanie +5VDC, a pod numerkiem 4 masa. Ale 2 i 3? Czy jakis madry czlowiek bylby w stanie zapodac zrozumialy description tego elementu oznaczonego jako X2? Albo ewentualnie wkleil tam na obrazku wtyk DIN7? TIA! :)

Lobo

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Grudnia 2008, 17:40 »
Mam zamiar zlozyc tez ten zasilacz. Tutaj http://www.ide64.org/power_all.zip znajdziesz w paczce tez plytke i spis elementow. Niewnikalem jeszcze glebiej ale podejrzewam, ze pin 3 pod x2 to 9V ac.

djgruby

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Grudnia 2008, 20:05 »

Lobo napisal:
Mam zamiar zlozyc tez ten zasilacz. Tutaj http://www.ide64.org/power_all.zip znajdziesz w paczce tez plytke i spis elementow. Niewnikalem jeszcze glebiej ale podejrzewam, ze pin 3 pod x2 to 9V ac.

Fajnie, ale takiej plytki to ja nie mam raczej jak zrobic. :) Bedzie trzeba pokombinowac z jakas plytka uniwersalna... :\\

prezes__

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Grudnia 2008, 00:00 »
AFAIR zasilanie 9V oprocz magnetofonu jest uzywane przez sida.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Stycznia 2009, 16:02 »
powierznie poczytalem co pisaliscie - ja podlaczalem c128 plaskiego do zasilacza ATX (czyli z chipsetem 65xx) i noemalnie smigal bez problemow \"Wink\" - nie majac wtczki kabelki w gniazdo zasilania wetknalem (+5 i mase do odpowidnich pinow + jeszcze raz masa do jednego z pinow od 9v i 12v do drugeigo z pinow)

BTW stare c64 i nowe maja inaczej rozwiazane zasilanie (nie pamietam jak to dokladnie wyglada z konstrukcja zasilacza, jest raczej taki sam), w starym jak nie mialem bezpiecznika to sie w ogole nic nie wlaczalo (zapewne dlatego ze stary VIC wymaga +12v) a w nowym dziala wszystko cacy, oprocz magnetu/dzwieku \"Wink\"

panowie z KrzyzKross zasialcza PC bez 9v tez uzywali na koncertach - ogolnie jest ok i nic zlego sie nie stanie.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

djgruby

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Września 2009, 14:32 »
Zmontowalem sobie to i nawet dziala! :)

Teraz wszystkie urzadzenia (C64 + 2x1541-II + HDD) zasilam sobie z jednego zasilacza (a ile sie miejsca przy tym zrobilo! :)).

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Września 2009, 06:11 »
Na schemacie nie ma opisane, jest tam 9V?

djgruby

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Września 2009, 06:29 »

kenji napisal:

Na schemacie 9V jest na pinach numer 2 i 3 wtyczki X2.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Września 2009, 06:43 »
a  \"zmiennosc\" pradu uzyskuje sie przez uklad 555 ?

tzn. ze taki ukladzik mozna by sprzezyc z jakimkolwiek zasilaczem na 12V ? (dla samego c64 wystarczylo by ok. 2 A)

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Września 2009, 08:04 »

DJ Gruby/Oxyron napisal:

kenji napisal:

Na schemacie 9V jest na pinach numer 2 i 3 wtyczki X2.

Serdeczne Bog zaplac \"Very

maattrix__

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Listopada 2009, 11:21 »
Witam,
mnie rowniez interesuje przerobka zasilacza od PC na zasilacz do C64...
I tutaj kieruje pytanie do kolegi Kisiela.
Otoz interesuje mnie to zdjecie w zbiorze Twoich projektow:
http://projekt64.filety.pl/New%20Photos/luke_arise_prototype/power_supply.JPG
Czy wprowadzales jakies zmiany w tym zasilaczu czy moze kabel od C64 podlaczyles bezposrednio do napiec 5 V i 12 V?

leming__

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Listopada 2009, 00:00 »
zasilacz bez zadnych przerobek musi chodzic. mozesz sobie niezbedne elementy powywalac jak ci sie nudzi. zbedne kable wylutuj, dorob wlacznik i wsio. ewentualnie mozna dorzucic lekkie obciazenie za duzymi kondensatorami bo podobno strzelaja jak wlacza sie je bez obciazenia ale mi chodzi bez i nic nie wystrzelilo. od 20 lat przechodze rowniez na czerwonym swietle i zyje.
najlepiej tylko w srodku w komodzie musisz sobie podlaczyc 12v za mostkiem prostujacym,  chociaz mozna podlaczyc 12v prosto do gniazda power w komie tam gdzie jest na 9v i tez musi chodzic.

maattrix__

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Listopada 2009, 13:19 »
A podlaczanie magnetofonu albo PC\'ta kablem XE1541? Nie trafi go szlag jesli bede mial taki zasilacz?

leming__

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Listopada 2009, 22:08 »
no ale chyba kabel to XE to do stacji dyskow jest a nie do komody?
ta a magnet bez 9 zmiennego nie bedzie chodzic.