Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Commodore & Amiga  (Przeczytany 2381 razy)

Hans Uhrmacher

• Gość
Commodore & Amiga
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Czerwca 2003, 10:43 »

Napisał: aze

Jak dla mnie to PDF bylby super ale nie wiem co Luc o tym sadzi. Jego trzeba zapytac.
 Pozdrowionka

Jestem za PDF. Jeden numer jeden plik- to dobre rozwiązanie... i zapewnia porządek na dysku ( Ordnung must sein -jak mawiali starożytni rzymianie   ).

aze

• Gość
Commodore & Amiga
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Czerwca 2003, 21:07 »
 Luc kategorycznie opowiedzial sie za JPGami wiec proponuje zeby zrobic 2 wersje jpg jesli chce i PDF dla nas :-) co wy na to?

~Gringo_w@wp.pl#*#Gringo_w

• Gość
Commodore & Amiga
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Czerwca 2003, 01:29 »
 Jak dla mnie to wszystko jedno czy jpg czy pdf, chociaż z drugiej strony acrobat kilka sekund się mi ładuje a jpgi jakoś wygodniej się obsługuje i szybciej się załądują do przegladarki którą niezawsze trzeba instalować. A co do porządku - to są przecież katalogi, albo można spakować do zipa (tylko po co ?). Tak czy siak najważniejsze żeby BYŁO a czy w jpg czy w pdf - wg najlepsze rowziązanie to: Jak najszybciej. :D

~#*#OSH

• Gość
Commodore & Amiga
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Lipca 2003, 19:40 »
 OSH na linii!
 Skanuję w 200 DPI, format JPG, kompresja 60. Po kopmresji jedna strona zajmuje od 500 do 700 KB. Mniej już się nie da, bo jak skanowałem w 100 DPI i kompresowałem JPG 65, strony stawały się nieczytelne przy powiększeniu. Po wydruku da się to czytać bez zgrzytania zębami. Jestem prawie przy końcu rocznika 1993. Jednakże pozostaje problem przesłania danych. Za pomocą poczty elektronicznej chyba się nie będzie dało (jeden rocznik zajmuje nawet 30 MB). Myslałem o wysłaniu płytki Classic Post:))) Odpowiedzcie, co są dzicie na ten temat, a przede wszystkim, czy Luc zgodzi się zapłacić za przesyłkę:)

Luc (webmaster)

• Gość
Commodore & Amiga
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Lipca 2003, 21:13 »

Napisał: OSH

OSH na linii!
 Skanuję w 200 DPI, format JPG, kompresja 60. Po kopmresji jedna strona zajmuje od 500 do 700 KB. Mniej już się nie da, bo jak skanowałem w 100 DPI i kompresowałem JPG 65, strony stawały się nieczytelne przy powiększeniu. Po wydruku da się to czytać bez zgrzytania zębami. Jestem prawie przy końcu rocznika 1993. Jednakże pozostaje problem przesłania danych. Za pomocą poczty elektronicznej chyba się nie będzie dało (jeden rocznik zajmuje nawet 30 MB). Myslałem o wysłaniu płytki Classic Post:))) Odpowiedzcie, co są dzicie na ten temat, a przede wszystkim, czy Luc zgodzi się zapłacić za przesyłkę:)

No cóż, moje ``normy`` byly inne - skan 300 DPI, jakosc min. 75-80% JPEG. Nie wiem, dlaczego piszesz, ze \'mniej niz 200 dpi i 60% sie nie da\' - przeciez na plytach CD nie trzeba oszczedzac. Apeluje o zmiane DPI i kompresji! Podeslij na maila sanecki@poczta.fm przykladowa strone, zobacze czy nadaje sie to do wrzucenia! :-(

Oczywiscie ze wchodzi w gre tylko wysylka zwykla poczta. A jaka sume mialbym pokryc? 1,30zl ? ;-)

Pozdrawiam, zycze owocnego skanowania :)
 Luc

aze

• Gość
Commodore & Amiga
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Lipca 2003, 22:37 »
 OSH daj mi namiary na Ciebie mail albo cos.
 Pozdrowionka

bArT

• Gość
Commodore & Amiga
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Lipca 2003, 10:54 »
 Witam wszystkich forumowiczow ;)
 Mam pytanie do LUCa: dlaczego opierasz sie przy 300dpi i kazdej stronie w jpg.
 Osobiscie wolalbym (i tak skanuje) w pdf. Robie skany w 200dpi w formacie Tif nastepnie UWAGA robie resize i konwersje do jpg-a 65% w programie xat.com Irofessional Image Optimizer i tegoz jpg wrzucam do acrobata i zapisuje caly numer do pdf. Caly bajer polega na tym ze programi konwertuje do jpga w specyficzny sposob. otorz wieksza kompresje progs daje na \'platy\' czyli np biala czesc strony mniejsza zas na obrazki a srednia na tekt. Dzieki PIO wynikowy pliczek jest mniejszy niz np konwertujac tifa do jpga chocby w acdesee. Tak wiec panowie moze uzgodnimy wspolny format i zrobimy ladny :) projekt (o ile moge sie przylaczyc)
 Napiszcie co o tym sadzicie.
 pOZDROWIAM

Luc (webmaster)

• Gość
Commodore & Amiga
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Lipca 2003, 12:44 »

Napisał: bArT

Witam wszystkich forumowiczow ;)
 Mam pytanie do LUCa: dlaczego opierasz sie przy 300dpi i kazdej stronie w jpg.
 Osobiscie wolalbym (i tak skanuje) w pdf. Robie skany w 200dpi w formacie Tif nastepnie UWAGA robie resize i konwersje do jpg-a 65% w programie xat.com Irofessional Image Optimizer i tegoz jpg wrzucam do acrobata i zapisuje caly numer do pdf. Caly bajer polega na tym ze programi konwertuje do jpga w specyficzny sposob. otorz wieksza kompresje progs daje na ``platy`` czyli np biala czesc strony mniejsza zas na obrazki a srednia na tekt. Dzieki PIO wynikowy pliczek jest mniejszy niz np konwertujac tifa do jpga chocby w acdesee. Tak wiec panowie moze uzgodnimy wspolny format i zrobimy ladny :) projekt (o ile moge sie przylaczyc)
 Napiszcie co o tym sadzicie.
 pOZDROWIAM
Bart: odpowiedzi sa proste  

-300 DPI - jakosc druku. gdyby ktos kiedys mial chec wydruku danej strony/numeru (nawet na xero cz-b), mialby juz w miare solidna jakosc.

-JPEG - najbardziej uniwersalny format, nawet totalny laik sobie poradzi   PDF jak ktos juz wczesniej wspomnial troszke sie uruchamia (program do przegladania), trzeba miec nieco lepszy sprzet do przegladania takich stron. a i wg. mnie wszystko dziala o wiele wolniej niz w zwyklym JPEGu. numery beda przeciez posegregowane w katalogach, strony podobnie, nie widze wiec problemu z wygoda przegladania. a JPEG jest przeznaczony dla najszerszego grona odbiorcow.

na ten moment PDF i 200dpi nie wchodzi w gre. zalozenia byly od poczatku ustalone: 300 DPI, JPEG okolo jakosc 80%. i tak tez juz jest robione, stad teraz skany osob, ktore robily skany wg. innych parametrow i formatow nie beda mogly zostac umieszczone.

chyba za pozno na uzgadnianie :-P

ciesze sie, ze sa ludzie chetni do skanowania, niestety tak to jest jak kazdy sam sobie uzgadnia    

pozdrawiam :)

aze

• Gość
Commodore & Amiga
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Lipca 2003, 14:50 »
 np u mnie pdfy otwieraja sie w 0.5 sec a pozatym nie jestem za jpgami i to do tego tak wielkimi, sa duzo lepsze rozwiazania a z tego co widze to raczej wszyscy zainteresowani wybrali by pdf byc moze nie w drukarskiej jakosci ale zajmuje znacznie mniej miejsca, a raczej nie sadze zeby wielu z nas drukowalo sobie te numery w kolorze itp.
 pdf rzadzi.

Luc (webmaster)

• Gość
Commodore & Amiga
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Lipca 2003, 19:08 »
 Aze:

parametry skanowania i format byly wczesniej z gory ustalone, stad nie ma sensu zmieniac juz niczego w chwili, gdy zaawansowanie prac idzie do przodu. plyty CD obecnie nie sa tak drogie, by byl obowiazek oszczedzania na miejscu. a skanuje sie raz na dlugi czas, komu bedzie sie chcialo robic to potem jeszcze raz, gdy okaze sie, ze jakosc jednak jest odrobine za slaba? 300 DPI i wysoka jakosc na pewno nie zaszkodzi! :-)
 do ju anderstand mi, inglisz men? ;-)

aze

• Gość
Commodore & Amiga
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Lipca 2003, 21:55 »
 Yes :-)
 A tak na marginesie czy bedzie to dostepne do sciagniecia w dziale download? Nie sadze bo przy takich parametrach bedzie to mialo z 3gb a kto to sciagnie?  

izomag

• Gość
Commodore & Amiga
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Lipca 2003, 10:58 »
 Dlaczego nie sprobujecie zeskanowac tego w formacie DjVu ?

Program i przegladarka (cos jak ten PDF) sa darmowe, male (1-2,5MB) i maja imponujacy stopien kompresji: trzydziestostronicowe, kolorowe czasopisma w rozdzielczosci 300 DPI mieszcza sie w plikach niewiele ponad 1MB!!!!

No i w ten sposob nawet modemowcy beda mogli zassac zeskanowane C&A prosto z sieci.

DjVu jest dostepny dla Windozy, Linuxa, nawet na Maca wiec nie wiem nad czym sie zastanawiac    

Pozdrawiam
 izomag

~kg1980@poczta.onet.pl#*#OSH

• Gość
Commodore & Amiga
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Lipca 2003, 16:02 »
 Cześć Wam, tu OSH.
 Jak zwykle czegoś nie doczytałem:(
 Nie zauważyłem niestety, wymagań dot. skanowania, ale 200 DPI wydaje mi się wystarczające. Po kompresji 50% strona nadal wygląda ładnie, nawet na wydruku.
 Rocznik jest już zeskanowany w 97% (brakuje 2 numerów). Przykładową stroną prześlę w najbliższym tygodniu.
 Co do mojego adresu, to brzmi on
 kg1980@poczta.onet.pl

~kg1980@poczta.onet.pl#*#OSH

• Gość
Commodore & Amiga
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Lipca 2003, 18:27 »
 Luc:  
 >Jaka sume mialbym pokryc? 1,30zl ?
 Niestety, nie ma tak dobrze:(( Poczta Polska z tego co wiem za wysyłkę pobiera 7 zł, jeżeli paczka waży do 1 kg.

Magnate

• Gość
Commodore & Amiga
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Lipca 2003, 22:20 »

Napisał: OSH

Luc:  
 >Jaka sume mialbym pokryc? 1,30zl ?
 Niestety, nie ma tak dobrze:(( Poczta Polska z tego co wiem za wysyłkę pobiera 7 zł, jeżeli paczka waży do 1 kg.
Chcesz to nadawać jako przesyłkę wartościową, czy co?   Na teren Polski sendy wysyłam za 1,20-1,50 zł, priorytetem ok. 2 zł.