Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Dwa pytania  (Przeczytany 4230 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ruter

• Level 3
Dwa pytania
« dnia: 24 Stycznia 2012, 18:42 »
Witam, mam dwa pytania, nie wiedziałem, jaki dział wybrać, więc wybrałem ogólny.
1.Dla czego w emulatorze zawsze mam ładnie wyraźnie litery niezależnie od kolorów, a w czasie normalnego używania c64 te same litery w tych samych kolorach są jakieś poszarpanie i mało wyraźne?
2.Do eksploatacji c64 używam tv Thomson 29DF170G połączonym kablem antenowym, i gdy mam czarne tło i ramkę, to pokazuje się niebieski ekran z napisem 'SIGNAL=0', co jest przyczyną tego, i jak rozwiązać ten problem? Radziłem sobie z tym odpowiednio ustawiając wtyczkę kabla w gnieździe c64, ale teraz już nie wychodzi.
Aha i czy rozwiążę ten problem podłączając c64 z tv kablem cinch?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Dwa pytania
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Stycznia 2012, 20:59 »
z kablem antenowym zawsze jest gorsza jakosc obrazu. najlespza jest po svideo, a naprawde ostry obraz wymaga modyfikowania c64.

co do tv - nie wiem. generalnie lepiej puscic obraz przez video niz RF.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline ruter

• Level 3
Dwa pytania
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2012, 22:01 »
rafvte:
naprawde ostry obraz wymaga modyfikowania c64.

Więc bez żadnych zmian w bebechach można pomarzyć o ostrym obrazie?

rafvte:
co do tv - nie wiem. generalnie lepiej puscic obraz przez video niz RF.

Puszczenie przez cinch najbardziej mi pasuje, bo jak miałem jeszcze innego c64 który wyzionął ducha, i podłączałem tym sposobem do tego tv, to nie było żadnych signalów.

A tak na marginesie, to jaka jest różnica w wyświetlanym obrazie między zwykłym rf a av?

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Dwa pytania
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Stycznia 2012, 23:20 »
Oczywiście, że jest, bo rf masz sygnał zmodulowany, czyli jednocześnie przesyłany jest obraz i dźwięk. Przez AV masz osobno. Możesz sobie zrobić kabelek C64 - EURO, ja przez kilka lat na takim śmigałem i byłem zadowolony \"\"
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Zito

• Level 2
  • **
Dwa pytania
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2012, 00:26 »
Co do 2giego problemu, to nie jest przypadkiem tak że telewizor interpretuje czarny ekran jako brak sygnału, i wyświetla taki komunikat? Może ruszając wtyczką wprowadzałeś jakieś zakłócenia i tv interpretował to jako 'jakiś' obraz.. przetestuj pisząc na tym czarnym tle jakieś znaki, albo wyświetl dodatkową grafikę.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Dwa pytania
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Stycznia 2012, 00:56 »
ruter:
Więc bez żadnych zmian w bebechach można pomarzyć o ostrym obrazie?

pierwszy raz obraz o ostrosci bliskiej temu co widac na emulatorze zobaczylem na silesia party 5... na zmodyfikowanym c64 z wyprowadzonym sygnalem s-video podlaczonym do profesjonalnego projektora za 6000$ (ponadto prpjektor ten wyswietla prawidlowo efekty widoczne normalnie na CRT a niewidocze na domowych TV/Monitorach LCD... wymaga to odswiezania 50Hz bez deinterlaceingu).

sygnal av jest lepszej jakosci bo odpada modulacja/demodulacja no i jak juz V-12 wspomnial audio i video sa dodatkowo rozlaczne.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Esio

• Gość
Dwa pytania
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Stycznia 2012, 02:36 »
ruter
W odpowiedzi na 2. Słyszałem od kolegi po fachu, że SIGNAL= 0 oznacza słabe baterie w pilocie. Thomsony mają gniazdo S-Video z przodu pod klapką, zrób sobie takie kabel, lub daj do zrobienia komuś. Efekt będzie ogromny. W wersjach C64C nie trzeba ingerować w komputer żeby uzyskać S-Video, chyba, że żyłem w nieświadomości ?

Offline ruter

• Level 3
Dwa pytania
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Stycznia 2012, 18:18 »
V-12/Tropyx:
Możesz sobie zrobić kabelek C64 - EURO, ja przez kilka lat na takim śmigałem i byłem zadowolony

Niestety elektronikiem jestem marnym, co prawda kupiłbym sobie gotowca, jakby nie fakt, że mój typ tv ma tylko jedno złącze euro, do którego jest podłączony cyfrowy polsat hd, również z tylko jednym euro.
Zito:
Co do 2giego problemu, to nie jest przypadkiem tak że telewizor interpretuje czarny ekran jako brak sygnału, i wyświetla taki komunikat?

Możliwe, ale jak miałem jeszcze telewizję analogową, i był czarny obraz, to nie wywalało. Natomiast może jest tak, że C64 przy czarnym obrazie podaje za słaby sygnał, by mógł go odczytać telewizor.
Zito:
przetestuj pisząc na tym czarnym tle jakieś znaki, albo wyświetl dodatkową grafikę.

Jeśli inne kolory zabierają co najmniej pół ekranu, to już wyświetla dobrze
Esio:
Thomsony mają gniazdo S-Video z przodu pod klapką, zrób sobie takie kabel, lub daj do zrobienia komuś.

Chodzi Ci o kabel DIN-Cinch?

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Dwa pytania
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Stycznia 2012, 19:27 »
@ruter do zrobienia kabelka nie trzeba być elektronikiem ;)

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Dwa pytania
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Stycznia 2012, 20:53 »
Są dostępne rozgałęziacze - ja sam używam pewien egzemplarz, który pozwala nie dość, że podłączyć 2 kable euro to jeszcze chinche i s-video \"\" przydatna rzecz.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Esio

• Gość
Dwa pytania
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Stycznia 2012, 02:39 »
ruter

Czarny ekran i żaden inny kolor nie ma nic wspólnego z sygnałem. Powinno działać na modulatorze jeśli jest sprawny, a psuły się czasem w C64. Druga sprawa to jakość kabla RF, które często pozostawiały wiele do życzenia. Wniosek jest jeden: albo zrobisz sobie kabelek AV lub S-Video albo ktoś Ci go zrobi. Możesz podłączyć komputer pod euro złącze, które masz zajęte, lub na cinche z przodu telewizora, a jeśli to prawdziwy thomson(ten był jednym z ostatnich) to ma jeszcze S-Video pod klapką. Takie małe okrągłe podobne do PS/2 w komputerach. Jeśli nie masz pojęcia o lutowaniu, to lepiej jak ktoś za Ciebie zrobi, ale to sam wiesz najlepiej na ile Cie stać. Schematy na necie są.

Offline ruter

• Level 3
Dwa pytania
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Stycznia 2012, 18:18 »
Rozwiązałem problem z signal=0, wystarczyło pokręcić żółtym potencjometrem w modulatorze.
Mam jeszcze jedno pytanie: Czy to, co znajduje się w modulatorze, do którego musi przywierać bolec od kabla rf(nie wiem, jak  to się nazywa), aby był obraz ma być przylutowany do obudowy modulatora? U mnie to swobodnie wisi na kabelku i czasem nie przywiera do kabla rf, i nie ma obrazu.

Offline Mef

• Level 3
  • ~ Racing the Beam! ~
Dwa pytania
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Lutego 2012, 03:03 »
rafvte:
naprawde ostry obraz wymaga modyfikowania c64

Jaką konkretnie modyfikację masz na myśli (w samym Komciu)?
"Stand rigid for the next battle
Peace means reloading your guns
The love for life is all hatred in disguise
A carnival creation with masks undone"

ones

• Gość
Dwa pytania
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lutego 2012, 11:09 »
rafvte:
naprawde ostry obraz wymaga modyfikowania c64 "

czyli ?

Offline ExciterELB

• Level 6
Dwa pytania
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lutego 2012, 18:39 »
Też jestem ciekaw...

Jedyna przeróbka jakiej dokonałem to "dostosowałem" gniazdo w komodzie tak, aby można było używać tego samego kabla S-Video co do małego atari... i co dziwne i na TV LCD Philips 20" i Samsungu 32" mam dość wyraźne regularne pionowe paski na obrazie :/