Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Najładniejsze gry na C-64  (Przeczytany 18615 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
Najładniejsze gry na C-64
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Grudnia 2011, 08:16 »
@ejr_pl
Zostałem wywołany do tablicy więc teraz muszę się pięknie tłumaczyć ;).

Nie pisałem, że czegoś brakuje mi w Mayhem in Monsterland co jest w Crownland. Są to po prostu dwie różne gry, inny styl graficzny, fajny klimacik więc czemu nie mieć więcej ;). Mayhem in Monsterland to dzieło i nie mam do tego najmniejszej wątpliwości. Chciałbym po prostu zobaczyć Crownland na C64, zresztą nie tylko to, bo Yoomp! też jest niezłą grą. No i obie są ładne ;). To fakt, Crownland jest dla 128k toteż Mayhem in Monsterland jest niezaprzeczalnym arcydziełkiem skoro odpala się na C64 \"\".

Czy jest gdzieś jeszcze jakiś człowiek na ziemi, który wie jak zabrać się za konwersję tak zaawansowanej gry z atari na C64? Chodzi mi o porównanie rejestrów / odpowiedników, etc.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Grudnia 2011, 09:30 »
Ta gra na warunki "commodorowskie" nie jest trudna do uzyskania, a już na pewno byłoby więcej przeciwników - więc więcej akcji, teraz jest trochę statyczna, bardziej do podziwiania niż grania.
Na pewno łechci oko imitacja drugiego planu i ładnie wykonane niektóre efekty z kombinacją (animacją) bitmapy - np. woda. Kolory - wiadomo c64 ma mało, ale również wiadomo że można z nich korzystać. Jeśli chodzi o jakość kolorów, to musisz sobie odpowiednio ustawić w emulatorze parametry i mayhem tez będzie wyglądał.

Jednak na c64 tego typu gier jest sporo (żeby nie powiedzieć masa) - zaryzykuję nawet stwierdzenie że Crowland powstał na Atari właśnie po to żeby pokazać że da się zrobić takie gry jak na C64,
a wątpie aby się ktoś zabawił w konwersję aby uszczęśliwić jednego człowieka.
Bago - naucz się robić scrolla to i sam zrobisz konwersję.

ejr_pl

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Grudnia 2011, 01:04 »
Tak jak napisal kolega wyzej - Crowlands to dla mnie chec pokazania przez atarowcow, ze na ich maszyncze mozna zrobic gry pokroju naszego Drip z lekkimi ulepszeniami, taka odpowiedz. I nic wiecej. Nie ma sensu tego nawet probowac portowac, bo to odpowiedz spozniona o jakies 15 lat \"\"

ejr_pl

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Grudnia 2011, 01:09 »
Przypomnialo mi sie, ze graficznie podobala mi sie chyba malo znana gra Dylan Dog, toto chyba wloskie bylo.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Grudnia 2011, 14:09 »
Świetną  miała też oprawę muzyczną.
Bardzo dojrzała produkcja, mroczny klimat.

Offline BagoZonde

• Level 6
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Grudnia 2011, 19:25 »
ejr_pl
Oczywiście szanuję sobie opinię, że Crownland (nie Crownlands) jest taki i owaki, jednakże porównywanie tego z Drip mija się z celem. Z całym szacunkiem dla autorów Dripa: nie jest graficznie dopieszczony a o tym rozmawiamy w tym wątku a na dodatek silnik (jak i sama gra) to klon Slatermana (raczej w tę stronę niż odwrotnie ale nie wnikałem w szczegóły). A to oznacza: że do sterowania postacią przy zmienianiu kierunku (dla fizyków: zmianie zwrotu przy tym samym kierunku ;)) na przeciwny trzeba się przyzwyczaić. To samo z łapaniem monet, kto grał to wie. Silnik jest niedopracowany, gra jest potwornie nudna - w klona Slatermana zagrałem do końca dla zasady: "dam mu szansę". Potworne. Jak można zrobić jeden kawałek dla wszystkich plansz, które na dodatek powtarzają się?! Boję się sprawdzić czy to samo jest z Dripem. Zresztą to już był schyłek C64 i autorzy na pewno puścili to w pośpiechu, więc porównywanie tych dwóch gier tak jak pisałem: jest pomyłką. Crownland to inna kategoria - niech będzie to odpowiedź na to co wyszło na C64, whatever - mnie graficznie urzekło, efekt paralaksy jak i postać głównego bohatera a także muza jest całkiem przyzwoita (na C64 brzmiałaby lepiej \"\"). No i gameplay, najważniejsza rzecz. Crownland wyszedł atarowcom i za to ich szanuję.

Offline BagoZonde

• Level 6
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Grudnia 2011, 20:27 »
Co do Dylan Doga, obie gry są niezłe (zarówno ta zręcznościowa jak i tekstowa). Może mało znana, ale nie dla tych, którzy interesują się komiksami ;).

Offline cacodemon

• Level 5
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Grudnia 2011, 08:44 »
Flimbos Quest grafika ładniutka

Offline Mef

• Level 3
  • ~ Racing the Beam! ~
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Grudnia 2011, 10:14 »
Dorzucę parę których tu nie wymieniono a zasługują na uznanie imho:

Demon's Kiss (dzięki za nazwę, BagoZonge),
Draconus,
Project Firestart.

Klimat, grywalność, muzyka i grafika rewelacja w pierwszych dwóch. Firestart niestety negatywnie odstaje z  prymitywną muzyczką i trochę "sztywnym" sterowaniem ale nadrabia krwawymi scenami, konwencją hard Sci-Fi i świetną dopracowaną fabułą plus wiejącą zewsząd pixelową grozą, polecam.
"Stand rigid for the next battle
Peace means reloading your guns
The love for life is all hatred in disguise
A carnival creation with masks undone"

Bedzio

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Grudnia 2011, 16:44 »
Rolling Ronny - grafika, muzyka, klimat czasów młodości \"\"

Offline cacodemon

• Level 5
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Grudnia 2011, 08:24 »
Grand Prix Circuit - moja pierwsza gra na PC w 1991 roku (286 16Mhz, Hercules i PC Speaker), potem zobaczyłem tę samą grę na C-64 i kopara mi opadła \"\"

p.a.

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Grudnia 2011, 09:23 »
Większość tytułów, jakie cisnęły mi się na usta, już zdążyliście wymienić ;) Mogę dorzucić Nobby The Aardvark. Generalnie produkcje z Thalamusa ładnie wyglądały. Podobnie z wieloma tytułami z System 3 czy CP Verlag. Szkoda, że w przypadku tych ostatnich często szwankowała grywalność...

Mógłbym też wymienić tekstówki z Magnetic Scrolls, takie jak The Pawn czy The Guild of Thieves (polecam galerię na lemon64.com)

Offline BagoZonde

• Level 6
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Grudnia 2011, 13:59 »
Nie jest to co prawda gra, a demo ale jest godne wymienienia z trzech względów:

1) Grafika, dźwięki i koncepcja są AWESOME
2) Mogłaby być z tego ciekawa gra - jest tam możliwość sterowania joy'em
3) Wszystko jest AWESOME ;)

A mowa oczywiście o Time Crystal.

Przypomniał mi o tym Polaventris, na którego kanale jestem stałym bywalcem ;):

http://www.youtube.com/watch?v=vxBmPaqCa6s

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Grudnia 2011, 17:34 »
Ooo, no właśnie Time crystal!
Po rozbiciu się , w tym "parku jurackim"
cos,  to demo staje. I nie wiem co dalej zrobić?

Offline Mef

• Level 3
  • ~ Racing the Beam! ~
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Grudnia 2011, 21:02 »
Nic. To tylko demko jednej lokacji z bajeranckim animowanym backdropem i tyle.
Możesz sbie polatać ładnym stateczkiem w "3D" a jak wylądujesz to klops,
wygaszacz ekranu Ci zostaje.
;)
"Stand rigid for the next battle
Peace means reloading your guns
The love for life is all hatred in disguise
A carnival creation with masks undone"