Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Co wyprawiałeś ze swoim Commodorkiem ?  (Przeczytany 7853 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Esio

• Gość
Co wyprawiałeś ze swoim Commodorkiem ?
« dnia: 20 Listopada 2011, 13:47 »
Ja z kolegą kiedyś mieliśmy uszkodzoną Amigę 500 i postanowiliśmy, że do mojego sprawnego C-64 powkładamy w miejsce VIC-a lub SID-a układy z Amigi z nadzieją, że usprawnimy go co nieco \"\" A może nawet pojawi się zamiast basic dyskietka z kickstarta 1.3 \"\" Jedyne co osiągnęliśmy to głos z Blackboxa 8 bez SID-a !! z wsadzonym którymś ze specjalizowanych układów Amigi w jego miejsce.
Druga bardziej przykra sprawa spotkała mojego innego komodora, jako że nie było dźwięku i nie działał magnetofon, a nikt nie potrafił mi go naprawić - a sam jeszcze wtedy nie umiałem, postanowiłem go pociąć piłką do metalu \"\" Co się potem okazało, winna była jedna żyła w kablu od zasilacza, a sam C-64 był sprawny, powtarzam był sprawny \"\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Listopada 2011, 14:21 »
glos bez sida... ciekawe... chyba jakies popierdy? ;)

ja w ubieglym dzisiecioleciu wpisywalem losowo poke.. nie mialem wtedy jeszcze zadnej dokumentacji powazniejszej typu mapa pamieci... zauwazylem ze wpisywanie do komorki 1 wlacza silnik magnetofonu... no i idac tym tropem podlaczylem sobie zarowke do portu kaseciaka ktora moglem wlaczac i wylaczac ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopada 2011, 20:18 »
to mi przypomina jak kiedyś nie miałem na colę i wsadziłem do automatu pięć pesos w banknocie... wydał jak miło reszte, wtedy uświadomiłem sobie że aby zostać milionerem muszę tylko pędzić do kantoru i wymieniać te złotówki na kolumbijskie pesos, fakać tą kolę, trzeba znalęźć kolegów do picia koli ... a ja te banknoty będę rozmieniał..... to był sen, no nie?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopada 2011, 21:02 »
Mało szalone, raczej śmieszne.
Ja po przeczytaniu artykułu w C&A, o instalacji HDD w Amidze, rozkręciłem komodorka, w celu sprawdzenia czy też on czasami nie ma takiej możliwości rozbudowy.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Listopada 2011, 21:29 »
mój ma, mało śmieszne.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Esio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Listopada 2011, 21:45 »
Kiedy już nie miałem komody to postanowiłem spożytkować zasilacz, ale żeby się do niego dobrać traktowaliśmy go siekierą z kuzynem w piwnicy \"\" Transformator dosyć konkretny, służył do mojego pierwszego wzmacniacza audio - nie było mnie stać na nic gotowego \"\"

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Listopada 2011, 22:01 »
Kisiel@ No, w tamtym czasie trochę się rozczarowałem tym, że nie ma żadnych wolnych złączy w środku.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Listopada 2011, 23:05 »
Esio:
Kiedy już nie miałem komody to postanowiłem spożytkować zasilacz, ale żeby się do niego dobrać traktowaliśmy go siekierą z kuzynem w piwnicy

a pozniej daliscie jakos rade spozytkowac mozg? ;) mi sie udalo wyciagnac ten blok zywicy bez uszkodzenia plastikowej puchy.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Esio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Listopada 2011, 23:30 »
Niektóre zasilacze musiały się pożegnać z obudową, a niektóre obudowy mam nietknięte bez bebechów. Wczoraj w komórce robiłem porządki i natrafiłem na taką. Zrobię sobie w niej zasilacz do C128, bo nie mam oryginalnego. O mój mózg się nie martw, lepiej z siekierą do zasilacza mając dobre zamiary niż do rodziców czy kolegów \"\"

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Listopada 2011, 10:56 »
O ja pier*ole !
-profil nieaktywny-

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Listopada 2011, 12:09 »
Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić.
Obróbka trafa siekierą \"\"

suchy

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Listopada 2011, 16:04 »
... noo, to chyba lepsze od tego co pisał Wiech! \"\"  Esio, opublikować wspomnienia i debiut murowany. \"\"

... a dla dociekliwych eksperymentatorów podpowiem co jeszcze mozna wyprawiać, np.:

1/ Podłączać 230VAC zamiast zasilacza i obserwować z pewnej odległosci, na wszelki wypadek (ciekawe co pierwej odejdzie do wieczności i czy za każdym razem to samo).
2/ Topić w wannie i sprawdzać stoperem jak długo bedzie działać, zanim go szlag nie trafi.
3/ Zrzucać z 8-9 piętra i sprawdzać co nie pęknie do reszty.

To tylko trzy propozycje tak na początek! \"\"

Esio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Listopada 2011, 16:20 »
C-64 to nie wszystko czym zajmowałem się w domu i w piwnicy \"\" Podejrzewam, że nie jeden z was by mnie przebił jak by się przyznał do swojej przeszłości tutaj w temacie \"\"